Blogg

25.12.2019 13:38

Ett mycket svalt mottagande från de etablerade kritikerna, men även bland en stor del av övriga mediekritiker. 55% Rotten på Rottentomatoes från kulturvärlden och 86% från tittare. Om vi går bakåt i tiden till 2017, då The last Jedi släpptes så var det tvärtom. Media hyllade TLJ och tittarna sågade den. Kritkerna gav TLJ 91% Fresh, medan tittarna delade ut 43% Rotten.

Så varför har det blivit ombytta roller nu? Min åsikt är att TROS är mycket mer main stream än vad TLJ var. TROS är också mer actionfylld, mycket explosioner och en del fan-fiction, både positiv och negativ sådan. Det är en film som är mer som en alldaglig SciFi, än vad det är en film inom Star Wars universum. Om man är en tittare som gillar SciFi, men kanske inte är särskilt insatt i Star Wars och dess historiska kanon, då kommer man att gilla TROS. Men om man är en person som är det minsta insatt i historiken och aktivt använder sin hjärna, då blir det en platt och ganska tråkig film. Jag är av den åsikten att de kritiker som gett TROS ett högt betyg och säger sig vara stora fans, de har på något sätt kopplat bort hjärnan och inte haft ett analytiskt tänkande när de sett filmen.

De kritiker och tittare som delat ut höga betyg till TROS använder superlativ som "mästerlig, otrolig, fantastisk, underbar, hänförande", de skriver också att filmen är spännande, nervkittlande, hotfull, hoppfull, nostalgisk och att filmen är genomarbetad och har en helhet. Kultur är subjektivt och smaken är som baken, men det är viktigt att som kritiker beskåda hela verket och ge en rättvis och analytisk bild av helheten.

Jag är ett ganska stort fan av Star Wars, åtminstone de gamla, A new hope, The Empire strikes back och Return of the Jedi. Visst, en viss charm finns kring The Phantom Menace, Attack of the Clones och Revenge of the Sith och om jag ska vara riktigt ärlig så fanns det saker i The Force Awakens som jag tyckte var intressant.

Vi hade Finn som fick en banbrytande bakgrundshistoria, han hade lyckats motstå hjärntvätten och personlighetsomvandlingen som The First Order tvingade på alla Stormtroopers för att göra dem mer eller mindre till slavar som inte ifrågasatte saker. Poe med sin smått tragiska historia om hans döda föräldrar som kämpade för rebellerna och när hans mamma dog så bestämde han sig för att bli en pilot och kämpa mot Imperiet.

Rey var den karaktär som jag kände minst för, visst det fanns en bakgrundshistoria som kunde varit intressant om man förklarat mer tidigare. För problemet med Rey var att hon redan efter några minuter visade sig kunna allt om allt. Kraften hit och kraften dit, det är fortfarande så att hon behövde lära sig saker och eftersom hon redan kunde allt så blev hon snabbt en tråkig och förutsägbar person. Sen fanns det andra problem med TFA som dog ner mitt helhetsintryck.

Redan nu kan jag avslöja att jag tyckte att TROS var fruktansvärt dålig, lika dålig som TLJ, kanske till och med sämre och den var 2017 års största besvikelse. Låt mig börja med att förklara vad jag faktiskt tyckte var bra med TROS.

 • Otroligt vackert foto, fantastiska miljöer, fina vyer och ett härligt panoramafoto. Klassiska och stilrena miljöer, precis som Star Wars alltid levererat.
 • Designen på rymdskeppen och andra farkoster var väldigt snygga och häftiga. Som alltid levererar personerna som bygger modeller, eller skapar digitala animationer. Flera klassiska skepp, men ännu snyggare denna gång och dessutom lite nya designs som var häftiga att se.
 • En del nya varelser, vissa fräsigare än andra och en ny robot D-O. Roboten ser lite gullig ut, men fyller inget direkt syfte för filmen, men Disney vill sälja leksaker. Dock verkar de inte ha lärt sig att alla leksaker sen The Force Awakens säljer dåligt, figurerna från originalfilmerna säljer fortfarande bättre och är en indikation på att tittare och köpare inte bryr sig särskilt mycket om de nya karaktärerna.
 • CGI, jättebra, under min första sittning kunde jag inte upptäcka några problem med det grafiska arbetet, kanske kan hitta något under min andra titt.
 • Musiken är som vanligt extremt pampig och mäktig.

Detta är något som alla kritiker och tittare är överrens om, men för mig är det inget som genererar en massa bonuspoäng. Vi har en film från Disney, som brukar göra ett väldigt bra jobb inom just ovanstående områden. Sen har vi en stor budget på 200 miljoner+ dollar och då förväntar man sig helt enkelt att detta är saker som ska fungera klockrent. Det är skillnad om man som kritiker tittar på en lågbudgetfilm och den uppfyller kriterierna ovan, då ska den filmen ha pluspoäng för man har lyckats göra något extra med det lilla man har.

Nu till det som var dåligt, eller rättare sagt horribelt med TROS. Så otroligt många plot-holes, alltså saker som är ologiska, inte förklaras, eller rakt av motsäger/struntar i vad som hänt i tidigare filmer. Så många saker som går helt emot universumets lore/kanon och en mängd MacGuffins som är helt meningslösa i slutändan.

Är filmen då spännande, nervkittlande, nyskapande, mörk, men samtidigt fylld med hopp? Mitt svar är ett rungande NEJ! Alla huvudkaraktärer har den tjockaste plot-armor man kan tänka sig, det blir knappt ens farligt, detta eftersom man inom loppet av sekunder inser var allt kommer landa. Särskilt mörkt är det inte heller, visst J.J gör värsta desperata grejen och från ingenstans trollar han fram Palpatine och lättlurade, lättimponerade kritiker jublar och säger att det var den störta plot-twisten de någonsin sett, Zzzzzzzzz. Efter TFA och TLJ vet vi tittare att Rey är ostoppbar, hon är inte bad ass, hon är bara vad vi nördar kallar OP och hon borde ha blivit nerfad (ytterligare ett nördlingo), i TLJ, men istället gjorde man henne ännu mäktigare. Vi kan sitta och snacka feminism dagen lång, men sanningen är att Kennedy tryckte på och ville ha en stark och någorlunda självständig kvinnlig karaktär, men det är skillnad på stark, självständig och fullständigt övermäktig utan närmare förklaring.

Ett annat problem som är ganska uppenbart är att Disneys Star Wars, under ledning av Kathleen Kennedy, faktiskt inte haft någon ledning. Istället för ett tydligt ramverk för vad de tre filmerna skulle kretsa kring, eller innehålla så har man i princip fått tre mer eller mindre fristående filmer. J.J Abrams hade en tanke, vision med The Force Awakens, sen kom Rian Johnson in och skulle göra TLJ och fullständigt struntade i vad J.J hade lagt fram. Inför TROS insåg man att man kanske hade skjutit sig själva i foten och in kom J.J igen. Troligen var det så att han var sur på Rian och gjorde samma sak som han gjorde, nämligen struntade i vad Rian hade lagt fram med TLJ och när man sysslar med sådana sandlådefasoner så är det alltid tittaren som drabbas i slutändan.

Det som händer när olika regissörer och manusförfattare vill sätta sin egen prägel i en uppföljare är att många saker i TLJ och TROS fullständigt motsades vad som hänt i tidigare filmer. Flera händelser som utspelade sig i TLJ blev helt ologiska då de gick emot vad karaktärer hade gjort i TFA, samma sak händer i TROS. Flera saker som hänt i TLJ bara försvinner i J.J version av TROS, "viktiga" saker som fört berättelsen framåt väljer J.J att strunta i och det gör att tittare som investerat tid åt att använda sin hjärna lämnas förvirrade och undrande över vad det är som händer.

Nedan följer några tankar på saker som jag tyckte var ologiska och förstörde filmen som helhet. Det kommer vara SPOILERS, så om ni inte vill veta, strunta i att läsa resten av texten.

 • Palpatines återkomst. I den episka slutstriden i Return of the Jedi tar Vader tag i kejsaren och kastar ner honom i en intergalaktisk kärnreaktor. Vi ser hur ett starkt ljussken förgör honom och här är Darth Vaders redemption arc. J.J slänger in Palpatine som värsta gubben i lådan och fullständigt utraderar allt som Luke och Vader stod för och allt de gjort.

Om man åtminstone hade gjort ett försök att förklara hur Palpatine klarade sig, men nej. Allt vi får höra är "The dark side of the Force is a pathway to many abilities, some concidered to be unnatural". Visst, kraften är något fantastiskt, men till skillnad från Rey så var aldrig kejsaren gudalik. Jag finner det inte särskilt trovärdigt att han skulle ha överlevt, vi pratar om en sorts kärnreaktor som ger Dödstjärnan all sin energi. När jag säger det, då blir vissa människor upprörda och börjar skrika att det är ju SciFi, det är ju påhittat. Ja, men i alla filmer, SciFi som fantasy så finns det regler inom deras universum, inom deras lore och det är det som är fantastiskt. Det går inte bara att hux flux göra saker som inte är etablerat eller existerar inom det filmiska universumet bara för att det är bekvämt.

Visst, det finns teorier som spånats fram bland oss nördar, men det är inget som är etablerat, eller om det ens finns en gnutta sanning i dessa teorier. Den mest populära som skulle kunna visa på att det var möjligt för Palpatine att överleva är kopplingen till Darth Plagueis. Han var besatt av livet och döden och gjorde flera experiment om hur man kunde använda kraften för att förlänga sitt liv och, läka skador, bota sjukdomar, men även dränera andras livskraft. Palpatine mördare Plagueis och stal hans forskning, i Return of the Sith, så berättar Palpatine för Anakin om de krafter som finns inom den mörka sidan, "He had such a knowledge of the Dark side, he could even keep the ones he cared about from dying". Så teorin som kom från detta var att Plagueis på något sätt hade kommit på hur man flyttar sitt medvetande till en annan kropp och på så sätt i princip blir odödlig. Vissa säger även att Snoke bara var ett skal för Palpatines medvetande. Inte helt omöjligt att det skulle kunna vara så, men det behövs en djupare förklaring till detta i filmen/filmerna för att göra det mer trovärdigt.

 • Lukes ljussabel är lagad och den ser helt ny ut, hur är detta möjligt? I TLJ när Rey och Kylo slåss mot varandra går Lukes lasersvärd sönder och vi snackar SÖNDER. I princip bara skrot kvar. Vips, i TROS är den hel och fin igen. Vi får åtminstone se hur Kylos hjälm blir lagad av en cameoroll och det är Caesar från Planet of the Apes som sköter svetsen. Efter att hjälmen blivit reparerad så ser vi sprickorna och att den uppenbarligen blivit reparerad. Vi får dock inget svar på hur Rey lyckats laga Lukes förstörda lasersvärd.

Jag tror att J.J helt enkelt bara struntade i att ljussabeln var trasig, kanske till och med så att J.J missade det när han tittade på TLJ, om han ens gjorde det. Ren och skär lathet tycker jag.

 • Poe Dameron får en ny och påhittad bakgrundstory. Tidigare nämnde jag Poe och hans berättelse från TFA som är etablerad lore/kanon. Poes föräldrar kämpade med rebellerna och blev dödade av Imperiet. Poe tog deras död extremt hårt och svor att han skulle hämnas och bekämpa Imperiet och alla deras anhängare. Efter föräldrarnas död blev han stridspilot och fortsatte i sina föräldrars fotspår att kämpa mot det onda Imperiet. 

47 minuter in i TROS så slänger J.J in Poes nya bakgrundsstory, egentligen vid 44 minuter om man ska vara petig. Det är då vi tittare får en ledtråd om att det finns saker som Poe inte berättat. Nya storyn är nu att han också varit smugglare och fraktat illegala droger och annat kontraband för pengar till olika kriminella gäng. Hmmm, var har vi hört om en liknande historia? VAA! Är det inte samma bakgrundshistoria som Han Solo, en smart, charmig och lite skurkaktig bad boy. Dont think so! Efter TFA, gjorde Marvel Comics en serieadaption om Poe där man byggde ut hans bakgrundshistoria, det har blivit 31 nummer av serietidningen och ingenstans nämns det att han också skulle ha varit smugglare.

J.J satt förmodligen på sitt kontor och irriterade sig över att tittare var upprörda över att han mördade Solo och kastade bort allt han gjort och stått för. Så kan vi inte ha det tänkte J.J och började spåna på en tanke om att helt enkelt ta Solos egenskaper och lägga över dem på Poe, då skulle alla tittare säkert hylla J.J och förlåta honom. Men det funkar inte, Poe är inte Han Solo, inte på långa vägar och det går inte att efter två filmer kasta in en ny bakgrundshistoria bara för att. Poes nya historia är en katastrofal MacGuffin, enda anledningen till den nya storyn är att Poe känner en person på planeten Kojimi och denna person kan kanske hjälpa dem.

Men varför i hela friden göra så? En enkel lösning hade varit att Poe kände personen och att denna person då och då hjälpte rebellerna. Vi som älskade Han Solo behöver ingen billig kopia och vi vill inte ha en menlös Solo klon. Poes bakgrundshistoria var bra, gripande och funkade, nu är den också bortkastad och meningslös.

 • Sith dagger och Sith Wayfinder, två föremål som är enorma MacGuffins. Dolken visar sig fungera som en karta, den utfällbara metallbågen indikerar var man kan hitta wayfindern. Ett slags pussel, passa in bilden så den passar med bågens utformning.

Det finns ingen förklaring till vad, hur och varför. Rimligast är att wayfindern fanns på Dödsstjärnan i Return of the Jedi och att den legat där enda sedan rymdbasen störtade. Jag ser ingen möjlighet i att Palpatine förutsåg att Vader skulle döda honom, tillverka dolken och sedan kunna fortsätta att förutse var Dödsstjärnan skulle krascha och hur vind och väder skulle påverka metallen. Det har ju bara gått ett par årtionden sedan Return of the Jedi. Om Palpatine tillverkade dolken innan han dog, då skulle minsta åverkan på Dödsstjärnan när den låg i havet gjort att dolken inte visat rätt. Sen undrar jag hur kommer det sig att just dörren in till valvet där wayfindern är fungerar, allt annat är trasigt och utan energi.

Wayfindern är en kompass för att lokalisera var Palpatine gömmer sig, Kylo hittar en och behöver uppenbarligen den för att kunna navigera och hitta planeten Exegol. Nu har då Rey hittat wayfinder nummer två, men Kylo förstör den. Der gör inget i slutändan, eftersom Rey är gudomlig så kan hon lätt använda kraften för att navigera och hitta Exegol. Jag avskyr meningslösa MacGuffins, utfyllnad av ren lathet och brist på vettiga idéer.

Tidshopp i mängder. Så C3PO kunde urspungligen inte översätta informationen som stod skrivet på dolken, detta eftersom senaten hade förbjudit alla protokollrobotar från att kunna översätta Sith, troligtast är att Palpatine fick igenom denna lag för att hindra andra att se kopplingen mellan honom och Sith. I TROS så lyfts förslaget att de helt enkelt ska hitta en annan robot som kan översätta, en robot som på något sätt inte har den urspungliga progammeringen, men det förslaget röstas ner, eftersom de bara har 16 timmar på sig innan Palpatines flotta kommer att förgöra hela universum. Efter att de lyckats hacka C3PO och fått informationen så hinner de konstigt nog på mindre än 16 timmar att åka fram och tillbaka till en massa olika planeter. Antar att J.J glömde att de nyss sa att de bara hade 16 timmar på sig, zzzzzzzzz

 • Kylo Ren blir snäll igen. Kanske inte en gigantisk överraskning, låg lite i fatet så att säga, men det är inte särskilt logiskt. Kylo är Han Solos och Leias son, blir tränad av Luke Skywalker, en dag får Luke en förnimmelse om att Kylo kommer at gå över till den mörka sidan. Istället för att diskutera det han sett i sin dröm och kanske kunna undvika en katastrof så går Luke till Kylo och börjar veva med sitt lasersvärd. Kylo flyr, känner sig sviken och förrådd och plockas upp av Snoke, så som Palpatine förutspått och arrangerat. Nu börjar övergången till den mörka sidan på riktigt och spiken i kistan är när Kylo mördar Han Solo kalblodigt, det finns ingen återvändo från något sådant, ingen förlåtelse.  

Förutsägbarheten är stor, det är klart att man kan förlåta berått mord, stackars Kylo har ju inte haft det lätt och då förtjänar man ett par hundra chanser, det är tydligen så J.J vill lyfta fram familjevärden. Kylo och Rey slåss, hon håller på att förlora, Leia använder sina sista krafter i ett försök att nå Kylo en sista gång. Detta gör att Kylo stannar upp när han ska dela ut dödsstöten och istället är det Rey som tar hans ljussabel och utdelar en dödlig stöt i magen på Kylo. Sekunden senare känner Rey att Leia har dött, hon tittar på Kylo som sitter ner och sakta men säkert håller på att dö. Rey gråter och plötsligt så använder hon kraften för att läka Kylos dödliga skada. Sen tittar hon på honom och säger "I wanted to take your hand, Bens hand". Ben är hans födelsenamn, innan han blir onda Kylo Ren, så hon försöker en sista gång påpeka att han inners inne inte är Kylo, utan den ack så snälla Ben.

Voila! Nu är Kylo inte längre förtärd av sin besvikelse och sin ångest, han har blivit reborn, HALLELUJAH! Som en blixt från en klar himmel är han återigen Ben, när han statt där och inväntade döden måste han helt enkelt ha insett vilket monster han har varit. Nu är allt förlåtet, dags att gå vidare, dags att bli en god människa. Befängt!

 • Finn, före detta Stormtrooper inom The First Order. I TFA får vi lära känna Finn, en före detta soldat från The First Order. Vi får veta att Imperiet tar små barn, indoktrinerar dem, hjärntvättar dem och programmerar dem, detta för att få fram soldater som följer order i alla lägen.

När vi tittare får veta att Finn på något sätt lyckats motstå deras hjärntvätt tänker vi att han måste vara extremt speciell, eftersom vi aldrig hört något liknande. Här fanns det en intressant bakgrundshistoria att bygga på, men det gör man inte. I TFA är Finn en någorlunda respekterad sidekick, men i TLJ och TROS är han inget mer än en fjant som rusar runt och skriker Rey hela tiden.

J.J väljer också i TROS att göra Finns stor fullständigt meningslös. När de är på Kef Bir för att hitta wayfindern så hittar vi en massa personer, det visar sig att dessa människor också har deserterat och lyckats bryta The First Orders programmering, vilket gör att det enda som gjorde Finn intressant och speciell nu är borta. Efter detta är han helt enkelt bara killen som vrålar Rey var femte minut.

 • General Hux does WHAT??? Tittare som följt den nya trilogin vet att Hux är The First Orders slagpåse. Från TFA till TROS har han konstant fått skit, blivit ifrågasatt, förnedrad, med mera. Men det är ju ändå så att Hux är en general, det är en topp-rank inom militären och det är inte vilka klåpare som helst som blir generaler. Så uppenbarligen måste han ha gjort saker som imponerat på de militäraledarna som är över honom.

 I TLJ får vi veta att det fins en läcka inom The First Order, denna spion ger rebellerna nyckeinformation om truppförflyttning, kommunkationskoder med mera och även jag undrade vem kan denna spion vara som lyckats där så många andra misslyckats. J.J är en regissör som inte förstår sig på humor, han kan inte ens fixa något så enkelt som slapstick humor. J.J tror på allvar att scenen med Hux är briljant och det är ett bevis på hur lite J.J förstår om humor inom Star Wars.

Det är nämligen Hux som är spionen. I en scen där Poe, Finn och Chewie ska avrättas så hjälper Hux dem att fly, Finn frågar Hux varför han hjälper dem och Hux svarar att han inte bryr sig och att han inte gör det för rebellernas skull, han gör de för att han inte gilar Kylo och vill att han ska förlora. Serriöst? Så general Hux som troligen har slitit och kämpat för att ta sig dit han är, skulle han på ett sådant befängt sätt förråda The First Order bara för att han är sur på Kylo. Det är så urbota korkat att jag som tittare bara vill stänga av skiten, så cringe är det. Vi har en person inom den absoluta militära toppen som föråder sina kamrater, riskerar sitt liv, sina närmastes liv, på grund utav att hans känslor blivit sårade.

Det ligger i och för sig i linje med den kränkthetskultur som vi sett under 2019, folk som blir triggade över vad som helst och sen ligger och skriker på golvet, rena rama sandlådefasoner och detta är vad som utspelar sig framför mina ögon i TROS

The Jedis of old. Enligt mig är detta kanske filmens största plot-hole, Rey försöker med kraftens hjälp komunicera med Jedis of old, alltså döda Jedis som lyckats hålla kvar sitt medvetande i den fysika världen. Genom att komunicra med dessa Jedis kan Rey använda delar av deras kosmiska kraft och på så sätt bli ännu mäktigare. Problemet är att det skulle inte fungerat så.

Enligt etablerad lore/kanon, så var det Qui Gon Jinn som utvecklade denna kraft, han var den som lärde sig hur man efter döden kan hålla kvar sitt medvetande, elller själ och fortsätta existera som en ren form av energi, eller kraft. Detta kallas "Trancendence, eller Ascension", ens fysiska kropp upphör att existera och ens mevetande blir ett med kosmos. Qui Gon lärde sedan denna teknik till Yoda som enligt kanon tränade i många, många år innan han bemästrade tekniken.Det nämns också att Obi-Wan blev ivägskickad till någon avlägsen planet för att träna och lära sig denna teknik. I slutscenen med Rey och Palpatine så lyckas hon få kontakt med Jedis of old och vi hör mängder av bekanta röster. 

Visst det finns referenser i böckerna om att de uråldriga Jedis också hade lärt sig liknande tekniker, men det finns inget nämnt i böckerna att de teknikerna fungerade på samma sätt som Qui Gons. Hans teknik var specifikt för att kunna användas som hjälp åt andra Jedis och de skulle kunna använda hans kraft i ett nödläge.

Så otroligt många saker som bara slängts in i TROS, utan mening, utan förklaring och allt i syfte för att den stora massan av mainstream tittare ska tycka "wooow, vad coolt". Så otroligt trist och fantasilöst. 

 

23.05.2019 10:14

En era går i graven, efter åtta säsonger kommer vi till vår slutdestination och jag mår illa av  hur D&D behandlat GoT. Om man går tillbaka i tiden, säsong ett till fem, utan tvekan den bästa fantasyadaptionen of all time. Utan tjafs hamnar säsong ett till fem på min topp tio lista över bästa tv-serie of all time.

Tack vare George R.R. Martin blev D&D berömda över en natt, tack vare Georges fantastiska material och vägledning kunde D&D skapa magi. Säsong sex kom och Georges bokmaterial var slut och han klev av produktionen och lämnade över allt ansvar till D&D. Om man gör lite enkla sökningar på Google så hittar man att vid denna tidpunkt blir D&D erbjudna att skriva manus till nya Star Wars: The Old Republic. Så samtidigt som de jobbar med GoT, så sitter de i förhandlingar om Star Wars och börjar redan nu pilla med manuset.

Under säsong sex blir det uppenbart att utan Geroges guidning, så är D&D ruttna manusförfattare som tar det en konstiga beslutet efter det andra och man märker tydligt att innehållet är ihåligt, själlöst och påskyndat. D&D har helt enkelt inget intresse av GoT längre, de är nu megakända och kan göra vad fan de vill. George förhandlade fram tio säsonger med HBO, D&D vill bara göra sex, eventuellt sträcka sig till sju. HBO säger att de vill ha ett bra avslut på serien och D&D kompromissar och säger ja till åtta säsonger, men att säsong sju och åtta ska vara kortare än sina föregångare.

Innan vi börjar med själva recensionen, så vill jag påminna om avslutet i avsnitt fem. Arya och den vita hästen! Det som fick alla fans att spinna mängder av teorier, jag var en bland dem!!!

Avsnitt sex börjar och man inväntar slutet, hur fan ska rodda ihop all skit som de fuckat up, undrar man! I 14 minuter, FJORTON MINUTER, så går Tyrion, Jon, Davos och Arya och inspekterar ruinerna och alla döda. De fyra har samma ansiktsuttryck, de ser lite bistra ut. Inte förbannade, inte ledsna, inte uppgivna, bara MEH! Överallt ligger det brända kroppar, mamman som håller sitt barn i famen och är helt förkolnade, svårt brännskadade människor ligger på marken eller haltar fram genom staden. En av soldaterna från norr sitter och gråter med ansiktet begravt i sina händer, han har fattat vad fan de har gjort mot alla oskyldiga. Men Tyrion, Jon, Davos och Arya fortsätter att se lite bistra ut.

Olika klipp mellan karaktärerna, fram och tillbaka, fram och tillbaka. Efter fyra minuter säger Tyrion till Jon "Il find you later", för nu ska Tyrion gå till Red Keep och leta efter Jaime och Cersie. Jon svarar "Its not safe".

NO SHIT??? Så dvärgen ska gå omkring helt själv, det är ju inte så att de kan finnas Lannister soldater som ligger på lur, eller civila som gömt sig. Helt jävla idiotiskt. Tyrion tittar på Jon med en blick som säger "Relax, my plot-armor is thick as FUCK". Efter det glider han iväg och ytterligare massa klipp när de fyra går genom staden. Vi får se ett intressant klipp när Arya sakta glider fram bredvid Danys alla soldater. Arya ger Dany dödsblicken och nu tänker alla, inklusive jag att NU JÄVLAR händer det. Vi tänker att Arya sätter på sig ett Dothraki face eller något och bara glider fram och kuttar Dany och sen poooof, försvinner hon i ett rökmoln, ninja style. Men det händer inte, inget händer.

På muren hänger en enorm fana/banner som porträtterar hus Targaryen. Var fan kom den ifrån? Vem bar på den? Hur fick de upp skiten där? Ingen vet, kanske hängde den där innan de intog standen, vem vet!!

Dany går sakta fram, blickar ut över ett hav av Dothraki och Unsullied, för varje jävla avsnitt blir de bara fler och fler, hur fan kan de bara respawna? Antar att D&D "Kinda forgot that they were fucking DEAD". Dany öppnar munnen och ut kommer ett tal skrivet av Stalin, Hitler och Kim Jong Un. Dany pratar om att slaget är vunnet, men inte kriget, hon ska befria alla förtryckta över hela världen. Först ska hon och hennes armeér tåga mot Winterfell och sen Dorn. Dany har tydligen glömt att Winterfell och Dorn är hennes allierade. D&D glömmer mycket. FUCK D&D. Tyrion tittar lite förskräckt på henne, säger sen att hon dödat alla och han nu inte tänker vara hennes vän längre. Dany blir arg och arresterar Tyrion, bakom står Jon som en liten bitch, så som han gjort hela säsong åtta. I princip bara två repliker "I dont want it" och "Yes my Queen"

Jon och Davos kommer gående och ser hur Grey Worm avrättar Lannister soldater som gett upp. De sitter på knä och gråter och Grey Worm går omkring och skär halsen av dem. Jon springer fram och frågar honom vad han slysslar med, fienden har kapitulerat och bör därför sättas i fångenskap. Grey Worm säger att Dany har beordrat honom att döda alla fiender, även de som gett upp.

Jon tar tag i Grey Worms arm och hindrar honom från att fortsätta avrätta fångarna, men övriga Unsullied riktar sina vapen mot Jon och Davos. Davos lugnar ner situationen och säger att det är nog bäst om vi går nu och pratar med Dany om detta. Sagt och gjort de går vidare och Grey Worm återgår till sitt avrättande. Det blir några klipp på Jon och Davos som går, några klipp på Tyrion som går och sen tillbaka till Jon som börjar gå uppför den långa trappan för att möta upp Dany. Vem tror ni står uppe på trappan när Jon kommer upp? Grey Worm, fucking Grey Worm står där och blänger surt på Jon. D&D, Jon och Davos lämnade Grey Worm åt sitt dödande och han borde vara långt bakom Jon, men se, D&D "We kinda forgot that Grey Worm was WAAAYY over there". FUCK YOU D&D, FUCK YOU.

Tillbaka till Tyrion som nu är inne i Red Keep och härjar runt, klättrar över en stenhög för att komma ner till katakomberna. Där ser han en liten, liten stenhög på golvet och Jamies guldhand sticker upp. Tyrion flytar på typ tre tegelstenar och då ser man Jamies och Cersies ansikten, i princip helt oskadda, bara lite smuts. Man skulle kunna tro att Jamie och Cersei låg på golvet och det rasade nerifrån och upp och bildade en liten stensäng. WTF??? I scenen kan man också se att det är bara några får ställen i det stora rummet som det rasat ner stenar, hade de bokstavligen flyttat sig tre meter åt sidan så hade de varit helt oskadda. WTF???

Man kunde tydligt se i avsnitt fem att hela jävla slottet håller på att rasa ner över Jamie och Cersie, men D&D "We kinda forgot that the entire castle is crumbling down". Nu kommer en scen som jag personligen tycker är jättedålig, det känns som att de tvingat Peter Dinklage att få fram en påtvingad gråtscen. Han ser bajsnödig ut och snyftar lite, låter nästan som om han skrattgråter. Ni vet när man flabbar åt helt fel saker och inser att andra omkring en tycker man är helt dum i huvudet.

Tyrion blir arresterad och slängd i fängelsehålan och Jon kutar dit för att ta ett snack med honom. Tyrion försöker återigen övertyga Jon om att det inte finns någon räddning för Dany längre, hon har gått över till den mörka sidan. Tyrion säger att Jon är den rättmätige härskaren, men Jon bara gnäller likt den strykhunden han blivit sedan säsong åtta började. "I dont want it", Shes my queen", "I dont want it", Shes my queen","I dont want it", Shes my queen","I dont want it", Shes my queen". STFU för fan, MAN UP!!!

Jon säger "Love is the death of duty"!!! Ett ganska poetisk uttalande gjort av Maester Aemon, den gamla mannen som var Maester i The Nights Watch. "Duty is the death of love", säger Tyrion och sen tjatar de lite till och när Tyrion hör vakter närma sig säger han slutligen "You must choose". 

 

Jon går till Dany och hon förklara för sin älskade Jon att om han bara stannar hos henne, älskar henne och låter henne ta över hela världen och befria alla människor från sina kedjor, då kommer allt att bli bra. Jon undrar vad som kommer att hända med dem som inte vill bli befriade, Dany säger kallt att de har inget val. WTF??? Breaker of Chains, vill nu även vara slavägaren. FUCK YOU D&D.

Jon sticker kniven i Dany, det blöder lite lätt från hennes näsa och sedan lite från hennes mun och sen är hon död. Drogon blir bananas, vi tittare är övertygade om att han ska äta upp eller bränna Jon till döds. NEJ! Drogon sprutar eld bredvid Jon, så att delar av väggen rasar och sedan sprutar han eld på järntronen, så att den smälter. Symboliskt? Tronen korrumperar även den bäste, tydligt att D&D, eller George om han har med det i sina böcker att de snott tanken från Sagan om Ringen.

Drogon lyfter upp Dany och sedan flyger han iväg med hennes döda kropp. Varför han inte dödade Jon får vi aldrig veta. Det finns tolkningar i böckerna att Targaryens är de enda som kan tämja drakar, men det finns ingen tolkning om att en drake skulle bli arg så skulle den inte kunna döda sin mästare. I dont know!!!

Efter detta så är det fade to black för att plötsligt zooma in på Tyrions ansikte, liggandes i sin cell. Grey Worm kommer och hämtar honom och det är dags att ta ansvar för sina konsekvenser och ha ett snack med övriga lords and ladies of Westeros. Man får även vet att Jon är vid livet. WTF???

Så Jon mördar Dany, går sen ut till Grey Worm och säger "Wazzzz uuuup! I just killed the queen". Troligt är att Grey Worm skulle döda honom direkt, om inte så skulle han ganska omgående bli dömd för förräderi och fastspänd mellan två hästar och sen hade vi haft en tvådelad Jon.

Ett annat mer trovärdigt scenario vore: "Wazzzz uuuup! I just killed the queen and Im the firstborn of Rhaegar Targaryen, so bow to your new king, BITCH".

Ett tredje alternativ skulle kunna vara: "OMG, I actually killed Dany, I need to get the FUCK out of Dodge".

Men D&D, "We kinda forgot that Jon was the firstborn of Rhaegar Targaryen".

FUCK YOU D&D, FUCK YOU!!!

Tyrion möter upp alla lords and ladies, Grey Worm säger att Tyrion och Jon är förrädare och att de bör dödas, Sansa blir arg och hotfull, Yara Greyjoy blir i sin tur arg på Sansa och då blir Arya jättearg på Yara och hotar att döda henne, allt är en enda fucking sandlåda på ett random dagis. Stackars Davos får rycka in och lugna ner alla.

Tyrion fortsätter prata om demokrati och annat skit och hur lordsen och ladisarna borde bestämma vem av dem som borde bli kung. Så Edmure Tully kliver fram och harklar sig och påbörjar ett litet tal som ska leda fram till att han borde bli kung. Men Sansa säger åt honom att hålla käften och sätta sig ner. Edmure blir lite svajig och när han ska backa och sätta sig så ska man porträttera honom sen urbota idiot, genom att han fastnar med sitt svärd. WTF??? Så jävla förnedrande. Visst, snubben kunde inte skjuta en fucking pilbåge. Men glöm inte att Edmure var tvungen att välja mellan döden, eller knulla sin nya fru när Walder Frey dödade Rob stark och alla andra under the Red Wedding. Sen blev han fängslad och torterad under en lång tid och nu ska D&D göra sig lustiga över honom. FUCK YOU D&D!!!

Tyrion påpekar att bästa valet vore att Bran the Broken blir ny kung, eftersom han har värsta historierna och kan allt, AAAAAAH, fuck me, jag orkar inte med den här skiten!!! Alla tittar på varandra och sen bara, OKEJ, varför inte och sen utnämner Bran, Tyrion till ny Hand of the King. WTF???

Bran the Broken blir kung????? Återigen, vad hände med Jons ARC?? Han skulle döda Night King, NEJ. Han var den rättmätige personen till tronen. D&D "We kinda forgot all this shit"

För helvete, om vi ska snacka om vem som har rätt til tronen i nuläget, om vi exkluderar Jon, då är det GENDRY BARATHEON. D&D "We kinda forgot that Gendry was the legit son of Robert Baratheon". FUCK YOU D&D, FUCK YOU!!!

Ny scen, nu ska lilla rådet ha möte, Tyrion fixar till alla stolar så det ser fint och formellt ut. In kommer Davos, Sam, Brienne och Bronn. Nu ska de vara lite humor igen, och så mycket CRINGE att man får ont i magen. Alla börjar flytta på stolarna och sätta sig lite som de vill, för Bran bryr ju sig inte om formaliteter. Det snackas en massa trams och fjanterier och Bronn tycker det är viktigare att bygga horhus, än att bygga båtar och bostäder. WTF??? FUCK YOU D&D!!!

Bronn: Master of coins. WTF??? För helvete D&D??? Det är ju fullständigt ologiskt och även om det var så att Tyrion fick en hjärnblödning och råkade välja Bronn, så är det inte ens roligt. Bronn är en pengaälskande, horande, spelmissbrukare, hyrsvärd/säljsvärd, som skulle sälja ut sin bästa polare utan att blinka. Ska en sådan person bli ansvarig för kronans ekonomi. WTF??? FUCK YOU D&D

Brienne sitter och blädrar i loggboken och bestämmer sig för att skriva att Jaime var en fantastisk människa. WTF??? D&D "We kinda forgot that Jaime lied to Brienne just to fuck her and then go straight to his sister for one last incest". FUCK YOU D&D!!!

Sam Tarly är nu tydligen självutnämnd Maester, för the Archmaesters lär inte ha untnämnt honom till det, eftersom han stal en jävla massa av deras böcker och utförde förbjuden läkekonst/kirurgi. Han kommer lallandes med en jävla bok som han ger till Tyrion. En bok som maester Ebroses skrivit, om allt skit som hände efter att Robert Baratheon dog. Sam påpekar att han hjälpt till att ge den en fin titel "A Song of Ice and Fire". Okej, varför??? VARFÖR kom Sam och Ebroses fram till att detta var en bra titel??? Vad refererar den till??? Förutom att det är en omage till Georges böcker av samma namn, men detta är inte A Song of Fire and Ice, detta är Game of Thrones.

Jag skulle kunna skriva tio sidor till om allt som var skit med detta avsnitt, men jag pallar inte, jag är helt slut. Jag har vigt åtta år av mitt liv till GoT, jag har njutit av att se Georges karaktärer komma till liv från hans fantastiska böcker och allt jag har kvar nu, är ett tomt hjärta, raseri och besvikelse.

Under säsong sex började jag ana ugglor i mossen, kvaliteten sjönk, mängder av plot-holes och underliga karaktärsvädningar. Jag kunde dock inte ens föreställa mig i min vildaste fantasi att jag skulle bli brutalt dubbelmackad av D&D, i alla mina hål. Lämnad gråtandes och traumatiserad för resten av mitt liv.

Jag döper min historieberättelse till "A Song of Subverted Expectations"  

 

 

 

 

 

 

 

 

14.05.2019 19:27

AAAAAAAAA, soppan blir bara värre och värre, Weiss och Benioff, FUCK YOU!!!

Jag har inte hoppat på hattåget, utan håller mig till logiktåget och jag tycker inte illa om de tittare som är nöjda och bara är ute efter enkel underhållning. Men jag blir förbannad, rent ut sagt rasande, när två idioter förstör en fantastisk serie, enbart för att få lite ryggdunkningar på Twitter av andra dårar som inte kan skriva ett sammanhängande manus.

Jag älskar Varys (The Spider) mästerspionen, som får Stig Bergling att framstå som en liten aningslös loppa. I böckerna och de fyra första säsongerna beskrivs han som planetens smartaste och listigaste person, mycket kunnigare och lurigare än Tyrion. Varys is the MAN who always has a PLAN. Att han någon gång skulle dö kändes oundvikligt och jag har inget emot att karaktärer dör, även de som man älskar. Men när karaktärer dör på ett sätt som är helt befängt och helt går emot hur personen i fråga har agerat, då blir man jävligt upprörd.

Sen säsong sju, så har man fått en del ledtrådar om att Varys anser att Dany kanske inte är rätt person att ta makten över de sju kungadömena och om man har varit uppmärksam så har man fattat att Varys håller på med något lurt. Dock har han sedan start alltid värnat om de oskyldiga och svaga, Varys var ju den som varnade Ned Stark och sa att han var i fara och borde lämna Kings Landing. Varys och Tyrion är sen säsong två vänner och under seriens gång växer sig deras vänskap allt starkare och i säsong fem, avsnitt ett, så räddar Varys livet på Tyrion och hjälper honom att fly och undgå en garanterad död.

Så nu i säsong åtta, avsnitt fem tycker Weiss och Benioff att det är dags att ta farväl av Varys. Som jag sa tidigare, jag har inga problem med att Varys dör, det är sättet han dör på. En mästerspion som har hundra olika planer på gång samtidigt, skulle han helt plötsligt bete sig som en korkad amatör??? Tala med Tyrion helt öppet och berätta att han tvivlar på Dany, helt öppet prata med Jon om att det vore bättre om Jon satt på tronen. Svaret är enkelt, NEJ, det skulle han inte göra. Ett allternativ vore att han väntade tills efter slaget om Kings Landing och då bestämde sig för hur han skulle agera.

Tyrion har inte många vänner, Varys är en av de få, jag skulle kunna gå så långt att påstå att Varys förmodligen är Tyrions enda riktiga vän, om man bortser från Jaime. Är det då trovärdigt att fem minuter senare så springer Tyrion till Dany och berättar att Varys planerar att svika henne. Grey Worm går till Varys rum och griper honom för förräderi. Han eskorteras till Dany och där står även Tyrion och Jon. Dany är sur och arg, säger att nu ska Varys dö, ingen rättegång, han får inte möjlighet att bestrida eller försvara sig och hans vän Tyrion står där som en fucking backstabber och säger inte ett jävla pip.

Jon bara står där och glor med käften stängd, som en jävla rygradslös mes, han är helt i shock och undrar WTF is happening??? Efter att Danys drake förvandlat Varys till ett rykande kebabspett börjar Dany att skälla på Tyrion och menar att det är han och Sansas fel att Varys är död. Genom att berätta Jons hemlighet har han skapat situationen och påverkat maktbalansen. Dany kan ju inte klandras för Varys död??? FUCK YOU Weiss och Benioff, FUCK YOU.

Dany är nu nöjd och på bättre humör och vill skynda på processen och dra till Kings Landing och förgöra Cersei. Tyrion ber Dany att skona staden och alla oskyldiga som är där. Dany menar att folket är inte oskyldiga, de har valt att söka skydd innaför murarna och är på så sätt "Guilty by association" och stödjer Cersei. Dany påminner Tyrion om att slavarna i Meereen gjorde aktivt motstånd mot sina ägare när hon kom dit och det innebar att folket (slavarna) hade mer förtroende för henne. Nu när folket i Kings Landing inte revolterar mot Cersei eller väljer att fly huvudstaden så har de tagit ställning mot Dany och måste därför också förintas. WTF??? Vad är det för absurd logik??? FUCK YOU Weiss och Benioff, FUCK YOU.

Jon och Dany möter upp varandra i sovrummet, hon pratar om vikten av att de som hon ska härska över ska älska henne, förstå hennes godhet och de som inte gör de ska frukta henne. Allt Dany vill är att bli älskad av alla och att Jon ska knulla henne igen. Men hör upp! Jon må vara jävligt korkad, en fucking bitchig knähund rent av, men han vet och känner i sitt hjärta att INCEST inte är något som han vill syssla med. Det får bönder och Lannisters hålla på med. Det beslutet faller inte Dany i smaken och och hon säger "Alright then. Let it be fear". WTF??? Har inte Weiss och Benioff fattat vad ordet SUBTIL innebär??? Nu vet jag ju precis vad som kommer att hända och det har gått 18 minuter av avsnittet. WTF??? FUCK YOU Weiss och Benioff, FUCK YOU.

Tyrion bönar och ber att Dany ska skona de civila och säger att om kyrkklockorna börjar ringa i Kings Landing, då har Cersies soldater gett upp kampen och kapitulerat, så snälla gör inget förhastat och avvakta och se vad som händer. Dany går med på Tyrions förslag och berättar sen att hennes soldater tillfångatagit Jaime och berättar att de kände igen honom när de såg hans gyllene handprotes WTF???

Tyrion ger sig iväg för att försöka prata med sin bror och övertalar vakterna att gå därifrån eftersom han är "Hand of the Queen". Jaime skämtar om att han alltid kallats den korkade Lannister. Allvarligt, vad fan är det för fel på Weiss och Benioff??? Hela fucking Westeros vet att Jamies uppenbara kännetecken är hans gyllene hand och skulle då Jamie vara så otroligt korkad att han inte har förstånd nog att sätta på sig en jävla vante??? En positiv sak i denna scen är sättet som bröderna tar farväl av varandra, det var fint. Även om vi som läst böckerna vet att Tyrion och Jamie hatar varandra, men fått en helt annan inriktning i serien.

Tyrion visar Jamie en nyckel och säger att Jamie ska fly. Jamie gnäller över hur han älskar cersie och att han måste tillbaka till henne. Tyrion ber honom om att han ska ringa i kyrkklockorna, eller övertala Cersie att ge upp, alternativt fly Kings Landing med Cersei, eftersom Tryion fixat fram en liten roddbåt bakom slottet.

Vad fan, jamie, vad i helvete har hänt med din ARC, din resa från ett svin till att sona dina brott. Du skulle ju få avsluta din karaktärsresa med Brienne. Dock ville dårarna Weiss och Benioff rövknulla hela hans "redemption trip" och påstå att Jaimes kärlek till Cersie är oövervinnerlig. Seriöst??? Jamie har ju gång på gång sett sin systers sanna natur, Hon tänkte döda honom när han lämnade Kings Landing, efter att Cersei ljugit om att hjälpa Jon mot de odöda. Zombie Mountain var sååååååå nära att klippa Jamie, men Cersie klarade inte av det. Dock skickar hon ju sen Bronn att assassinera Jaime och Tyrion, så rimligt vore för Jamie att han åtminste i det ögonblicket fattade. 

Nu blir det ett motsägelsefullt problem, Tyrion golar på sin enda kompis Varys och bitchar om att man måste ta ställning och inte kan byta sida hur som helst och svika personen som man svurit trohet till. Men nu är Tyrion en bitch och förråder Dany, så det är okej att förråda någon för att man vill rädda sin bror och kanske, men det är ett jävligt litet kanske rädda folket i Kings Landing. Men det är inte okej att försöka övertala Jon att ta tronen och skona alla oskyldiga i Kings Landing, då är man en förrädare??? FUCK YOU Weiss och Benioff, FUCK YOU.

Danys Unsullied och hennes Dothraki annländer till Kings Landing, men hur i helvete kommer det sig att jag ser massa Dothrakis och mångt mycket mer än 4000 Unsullied??? RESPAWN??? Nej, Weiss och Benioff är glömska rövhål som omgett sig med rädda jasägare och de har helt gått bort sig och missat att i avsnitt tre dog ALLA Dothraki och långt fler än hälften av alla Unsullied dog. FUCK YOU Weiss och Benioff, FUCK YOU.

När kameran sveper över soldaterna ser jag direkt att de inte har några belägringsmaskiner med sig, inga katapulter, inga trebucheter, inga belägringstorn, ingen murbräcka för att kunna förstöra porten, inte ens några jävla stegar för att kunna klättra upp på muren. Redan nu vet jag att det är Auto Win som gäller och hela striden är spoilad/förstörd innan den ens har börjat. FUCK YOU Weiss och Benioff, FUCK YOU.

Porten öppnas och ut kommer de megahajpade "Golden Company", UT??? WTF??? Samma idiotmisstag upprepas från avsnitt tre, Weiss och Benioff vet uppenbarligen inte vad som är meningen med ett slott/fätsning/borg/ringmur. Man skickar INTE ut soldater, de försvarar från muren. Detta är ytterligare en megaspoiler, jag fattar nu att detta är ett gäng fittor som bara ska vara kanonmat och fungera som lite uppvärmning. FUCK YOU Weiss och Benioff, FUCK YOU.

Är det ett flygplan? Är det en Raket? NEJ! Det är Dany och draken Elliott. Varför sitter inte Euron aka "Aimbot" aka "Destroyer of Dragons" aka "Auto target" aka "Master sniper" aka "Robin Hood" vid ballistan??? Euron är ju snubben som avfyrar värmesökande missiler, fucking Robotsystem 97, skjuter runt ett jävla krön, tre autoträffar på 10 sekunder. Näää, han bara står där och kisar upp mot molnen som om han har en jävla synskada. I full karriär kommer Dany flygandes rakt mot Eurons Iron fleet på hundra plus skepp och alla är utrustade med Qyburns superballistor. Jag kollade scenen fyra gånger och jag räknade att sex skepp avfyrar sina ballistor, medan resten bara tar det lugnt. De sex spjuten som kommer flygande undviker Dany enkelt och på två minuters speltid har hon förstört hela Eurons mäktiga flotta. Ni kommer väl ihåg Weiss korkade förklaring till hur Euron i avsnitt fyra dödar en av Danys drakar. "Euron knew she was coming and Dany had forgot about the Iron fleet and she didnt see them" WTF???

Måste ju vara så att nu när hon ser skeppen så är hon oövervinnelig, eller så har draken fått en Buff "Dragon 2.0", eller så har Qyburns Scorpions fått en fet "Nerf" och har inte längre auto target. Till Eurons Försvar så hade de solen i ögonen och då är det svårt att träffa, även om man har hundra Scorpions. FUCK YOU Weiss och Benioff, FUCK YOU.

Dany förvandlar Eurons flotta till brinnande vrakdelar och därefter förstör hon enkelt alla ballistor som är posterade runt hela försvarsmuren, utan att en enda ballista hinner avfyras. WTF??? Så jävla OP och så otroligt tråkigt. Svinen Weiss och Benioff sa att när man dödade Danys drake så var det för att göra striden mot Cersie jämnare. WTF??? Dany är ju för fan mer effektiv med en jävla drake, än vad hon har varit med tre. WTF???

BOOOOOM, Dany gör ett stort hål i muren och tar sen en vända till och dödar 80% av "The Golden Company", som jag sa, fittor och kanonmat. Generalen flyr, likt den bitch han är och får smaka Grey Worms spjut i ryggen och stiden mot det hajpade Golden Company är över på 20 sekunder. Man rövknullade tittarna i episode tre och bjöd på ett krigsslag som man knappt kunde se vad som hände och allt var fett trist. Nu kan man åtminstone se vad fan som händer, men skiten är som en enda stor gäspning. Asen Weiss och Benioff satt ju och lovade att striden mot Cersei skulle bli episk, jaaa, ett episkt misslyckande uppenbarligen. FUCK YOU Weiss och Benioff, FUCK YOU.

Danys trupper stormar staden och hackar sig enkelt fram genom mängder av Lannister-soldater. Cersies soldater tappar snabbt sin stridsmoral och inser att slaget är förlorat och som alla normala människor som värderar sitt liv, så väljer de att lägga ner sina vapen och kapitulera. Tyrion står utanför den trasiga muren och stirrar stint mot kyrkklockan, ring klocka ring! Plötsligt! Dong, dong dong, klockorna ringer, den otoligt trista striden är över på nio minuter, Dany har tagit en jordskredsseger och hon har nästan inte förlorat en enda soldat, under nio minuter kunde jag se fem av Jons vasaller som dog. 

Kameran byter fokus och sakta zoomar man in Dany och först ser hon nöjd och glad ut, hon har ju för fan krossat Cersei och hennes soldater, utan att ens bli svettig. Men så händer något, Dany börjar göra underliga miner och hennes ansiktsmimik är jättekonstig. Jag trodde först att hon hade fått akut magsjuka och höll på att skita ner sig, men så var ju inte fallet. Nu uppfyller Weiss och Benioff den stora fan-teorin om att Dany är "The Mad Queen", något som har hintats en del lite då och då. Jag har inga problem med att Dany eventuellt skulle bli "ond", jag har räknat med att något i den stilen skulle hända med hennes karaktär. Det är sättet som är så otroligt klyschigt, banalt och framtvingat. Att just i detta ögonblick får Dany en "psykos" hon blir helt galen, manusförfattarna kallar det "Blind Rage". WTF??? 

Lata jävla svin till manusskrivare, att bara slänga in en gigantisk förändring, med så lite uppbyggnad och sen skylla på en massa bullshit. Weiss och Benioff säger sen i intervjun att stackars Dany varit med om så många hemska saker, hon har varit utsatt för hemskheter, hon har sett fruktansvärda saker och själv gjort hemska saker som att döda och mörda andra människor. Visst, alla människor kan få en psykos, triggad av specifika händelser, men det är en otroligt förenklad förklaring till vaför Dany går bananas. Om man skulle ta W&B pissförklaring så skulle alla karaktärer i GoT vid det här laget vara psykotiska galningar.

Ned Stark har varit med i flera krig, vi snackar PTS-Syndrome. Han har dödat och sett massa hemskheter och hans son Brann blev förlamad av Jaimes mordförsök, men Ned blev inte galen.

Robert Baratheon har sett krig och ond bråd död, han har beordrat flera mord och gjort flera grymma saker, han blev inte galen.

Stannis Baratheon har sett massa krig, han har staplat mängder av döda omkring sig, han brände sin egen dotter på ett fucking bål och det ledde till att hans fru tog livet av sig. Blev Stannis galen? Nej.

Arya Stark har sett sjukt massa hemska saker och hon har gjort massa hemska saker själv, totalt känslokall och en mördarmaskin, utan samvete. Men så länge det är riktat mot ens fiender så är det okej och man blir inte en galning om man har ett mål eller en specifik uppgift att utföra.

Sansa Stark är verkligen en karaktär som borde brytit ihop och fått en mördarpsykos för länge sen. Hon har sett och blivit utsatt för fruktansvärda saker. Hon fick se sin far bli mördad, torterad och förnedrad av Joffrey, tvångsgifte med Ramsay Bolton och han var en galning. Ramsay hotar, misshandlar och våldtar Sansa, hon är tvingad att se när Ramsay gör hemskheter mot andra människor. Blir Sansa galen? NÄÄ, hon blir istället en starkare person av sina hemska erfarenheter.

Om någon skulle få en psykos, så är det fan Jon. Han har sett mängder av "scary shit". Dödat hundratals, avrättat flera personer, bland dessa pojken Olly som var en del av händelsen där flera uppsatta ledda av Alliser Thorne mördade Jon. Jon avrättade alla som var inblandade i hans "död", det hade varit rimligt att han hade skonat Olly, då de andra vuxna hade stort inflytande över pojken och kunde manipulera honom. Men nej, pojken ska dö genom hängning. Jon träffar Ygritte, hans livs kärlek och han är tvungen att backstabba henne och sen ser han henne bli dödad. Jon är perfekt profilerad som en person som när som helt skulle kunna få en psykos. Men nej!

George R.R skrev böckerna med intentionen att försöka ha med så lite klyschor/tropes som möjligt, han pratar i intervjuer om att han inte gillar stereotyper och att det inte handlar om de goda mot de onda och att karaktärer utvecklas och förändras beroende på sina erfarenheter och det är ju sant. Men man måste göra det på ett snyggt och trovärdigt sätt, annars blir det meningslöst, ihåligt och med en bitter eftersmak.

Dany säger tidigt att hon inte eftersträvar att vara som sin bror eller sin far, hon vill vara en älskad person som härskar med rättvisa som motto. Hon kämpar för de svaga, de utsatta och förtryckta, Dany är "Breaker of Chains". Ja, hon har dödat och beordrat andra att döda åt henne, men i böckerna och under seriens gång leder hennes händelseförlopp mot att kämpa för de svaga och utkräva rättvisa "hämnd" mot de som behandlar folket illa, eller på något sätt sviker henne.

Det finns många scener som visar på Danys goda omdöme och hennes syn på rättvisa och hur man ska behandla andra männiksor som är svagare, eller utsatta. I en scen så försöker några Dothraki våldta några kvinnor och Dany säger åt dem att sluta och att man absolut inte får göra så, oavsett om det är ens fiender. Dothrakierna i fråga vägrar och Dany tvingas att döda dem för att statuera ett exempel och visa vem som sätter reglerna.

Dany befriade slavarna i Astapor, dödar och korsfäster alla slavägare och andra personer som varit ansvariga för slavhandeln. Hon förbjuder slaveri och övertalar the Unsullied att kämpa för henne, efter det marscherar hon med sina nyvunna Unsullied till Yunkai och tvingar dem att släppa alla slavar. Vidare mot Meereen och när hon kommer fram så använder hon katapulter för att kasta in slavkragarna från Yunkai och visa slavarna i staden att hon har befriat andra slavar. Sen smyger Grey Wurm och några andra soldater in i staden och får hjälp av slavarna att öppa porten och sen revolterar alla slavar. Efter detta dödar Dany igen alla ansvariga för slavhandeln.

Efter att hon tagit Meereen uppstår det några problem, varav ett är att en getherdes lilla dotter blivit bränd till döds av Drogon när han letade efter mat och åt upp alla fåren. Detta är ett ypperligt exempel på Danys tanke om rättvisa och att det spelar ingen roll om man är kung, drottning, eller "vanlig" människa, alla har ett personligt ansvar. Så vad gör Dany för att visa folket att hon tar ansvar? Hon låser in sina "barn" i en av stadens katakomber. Den ultimata uppoffringen för rättvisa, straffa sina "barn" och visa att hon har ett ansvar för hur de beter sig.

Efter Meereen så tar Dany sin stora armé och drar till Westeros, hon ska äntligen få komma hem. Nu är det dags att förstöra alla vagnar som fraktar förnödenheter till Cersies soldater och guld till the Iron Bank of Braavos. Så Dany, hennes Dothraki och drakar slår till mot the Gold road och ganska snabbt har hon segrat. Hon säger att de knäböjer inför henne och svär trohet kommer att bli skonade. Randyll Tarly vägrar och Dany tänker avrätta honom, då kommer Randylls crybaby till son Dickon Tarly och gnäller att om hans pappa ska dö så är det inte mer än rättvist att han också dör. WTF??? Var finns den logiken??? Tyrion försöker övertalala Dickon och pratar även med Dany om att skona Dickon och visa att hon även är en förlåtande drottning. Men Dany anser att Dickon gjort sitt val, så både han och pappa får brinna. Övriga soldater som kapitulerat väljer att knäböja och svära trohet. Gör valet att även döda Dickon, Dany till en ond, eller samvetslös person??? Nä, i fältslag var det i princip militärisk princip att avrätta högt uppsatta och de som hade huvudansvaret.

För att verkligen visa på Danys förmåga till förlåtselse och att hon har ett gott hjärta, trots att fruktansvärda saker hänt henne, så har jag ett exempel från begynelsen av serien. Kommer ni ihåg Danys bror? Ärkesvinet Viserys, han som gjorde vad som helst i förhoppning om att ta makten. Han sa till Dany att han skulle låta alla 40000 Dothraki våldta henne och även deras hästar skulle få våldta henne, så länge han fick guldet så han kunde köpa en armé och ta sig till Westeros. Trots detta bad Dany honom flera gånger att fly, när hon fick veta att han låg surt till och förmodligen skulle bli dödad.

Så jag och många andra anser att det är forcerat att Dany blir galen just då i scenen när klockorna ringer. Ja hon har blivit sviken av flera av sina närmaste, dissad av Jon och förlorade sin älskade Missandei, men jag tycker att situationen i sig inte är befogad att gå helt mental. Mer trovärdigt hade varit om Dany blivit skogstokig när Cersei dödar Missandei, jag hade kunnat acceptera att i den stunden så brister det och Dany bara "KILL, KILL, KILL".

Tillbaka till två korkade sprattelgubbar. Återkoppling till deras uttalande om att Dany blir galen och får "Blind Rage". Blind Rage syndrome är en psykologisk term som beskriver en person som går in i ett blint raseri, personen kan inte särskilja på vän eller fiende och ger sig på de som är närmast för stunden, för att sedan fortsätta att attackera vem som än kommer i dennes närhet. Om man får en psykos som kategoriseras som Blind rage, då är man helt oförmögen att ta rationella beslut, allt man gör blir helt planlöst och man ger sig på allt och alla.

I scenerna när Dany flyger runt och bränner oskyldiga och förstör hela Kings Landing kan man tydligt se att hon gör det på ett uträknande och metodiskt sätt. Hon flyger gata upp och gata ner och siktar in sig på civilbefolkningen och Cerseis soldater, inte en enda gång attackerar hon blint sina egna, visst det händer olyckor för att hus exploderar i närheten av hennes soldater, men hon dödar inte urskillningslöst, vilket innebär att hon inte är galen. W&B har helt enkelt gjort det jävligt lätt för sig själv. FUCK YOU W&B, FUCK YOU. Som jag sa tidigare, jag hade räknat med något liknande, men inte alls på sättet som de gör det på.

Mitt i all denna soppa komme Jamie lunkand nerför en trappa till stranden, han har hittat den hemliga ingången. I samma sekund och på samma plats spolas Euron iland. OJJJJJ vilket sammanträffande, vad kan odsen för en sådan slump vara??? WTF??? Om nu W&B måste envisas med att skriva ett pissmanus, kan de inte försöka använda sina hjärnor. De ville ju forcera in detta möte, de kunde ju haft en scen lite tidigare där Euron spolas iland och lägger sig och vilar då han nästan drunknat. Inte ha en scen där båda möts samtidigt, det är otroligt korkat.

Jaime har bråttom, men Euron vill slåss, varför fattar man aldrig. Euron dillar om att han är nu en kung, eftersom han knullat Cersie och att om Jaime lyckas döda honom, ja då har han ju dödat två kungar och det är ju coolt, eller? En till urtråkig fight man måste titta på, Jaime är ju handikappad och kan ju inte vifta ordentligt med ett svär och uppenbarligen kan inte Euron på ett effektivt sätt använda en kniv. De båda viftar med armarna lite, stönar en del, Euron lyckas kniva Jamie lite, de slår och sparkar varandra och plötsligt får Euron in en fin stöt med kniven in i Jamies sida. 

Jamie kryper sakta mot sitt svärd som ligger en bit bort (ZZZZ varning för en lång scen fylld med klyschor), Euron har nu tröttnat på leken, greppar kniven och går efter den krypande Jaime. Som tur är har Jaime jävligt kraftig plot-armor, för hans berättelse kan ju inte sluta med att fucking nobody dödar honom. Euron kan enkelt hugga Jaime tio gånger i ryggen, tio gånger i nacken, tio gånger i huvudet, skära halsen av honom tio gånger. NÄÄÄ, vi hugger en gång till i sidan och sen får vi smaka på Jaimes svärd och poff, Euron är död. WTF??? W&B FUCK YOU!!!

Arya och Sandor (The Hound) tar sig fram genom Kings Landing, dead set på att genomföra varsin hämnd. Ett oundvikligt möte mellan Arya vs Cersei och The Hound vs Zombie Mountain. Allt är som det ska, detta är vad deras karaktärer är ämnade att göra och byggts upp att göra. Sandors hat mot son bror som vanställde hans ansikte som barn och Aryas hat mot Cersei som mördat hennes far, mor och bror. Det finns ingen återvändo, runtomkring dem håller slottet på att falla i bitar.

Sandor vänder sig om och säger till Arya "If you dont get out of here you will die", Arya tar ett kliv fram och säger med mord i blicken "Im going to kill her". Sandor tar tag i Aryas arm och tittar barskt på henne och säger "You think you wanted revenge for a long time! I have been after it ALL my life, its all I care about. Look at me, LOOK AT MEEE. You want to be like me? If you come with me, you will die here". Arya blir ledsen och sen säger hon "Okeyyyyy, bye Sandor". WTF???

På ett så banalt sätt vill W&B reducera Aryas alla erfarenheter och förvandla henne till ett litet, litet barn som nu vaknar upp ur sin påstådda vanföreställning. Jag förstår att The Hound kan ses som en sorts fadersfigur, han har ju trots allt varit där och ställt upp för både Arya och Sansa. Problemet är att under flera säsonger när Arya och Sandor interagerar så säger han ofta till henne att hämnd är dåligt, hämnd gör en tom och ensam och att det leder till en garanterad död i slutändan. Men Arya har bara sagt nej tack och gjort det hon var förutspådd att göra. Att nu i en känsloladdad scen på två minuter bara tvärvända och sen dra iväg är inte rimligt, det är heller inte oväntat, eller subversion, det är bara dumt. FUCK YOU W.B, FUCK YOU.

 

The Hound fortsätter upp för trappan och där, äntligen, står han öga mot öga mot sin onda broder, som numera är mer Zombie än en bror. Bredvid the Mountain står Qyburn och Cersie, Sandor tauntar sin bror som sedan kliver fram, då ropar Cersie "Sir Gregor, stay by my side". WTF??? Zombie Mountain är ju för fan din bodyguard, vill du inte att han ska kliva fram och ta fighten??? Ska han bara stå där som ett köttberg och låta Sandor komma närmare??? 

Zombie Mountain vänder på huvudet och ger Cersie en blick som i stort kan tolkas som "Shut the fuck up BITCH!!!", sen fortsätter han mot Sandor. Qyburn ropar till zombien "Obey your queen Sir Gregor", Zombie Mountain tar tag om Qybuns hals, slår han hvud mot väggen, kastar iväg honom som en babyvante och när han landar krossas hans skalle som en övermogen melon mot en rasad del av väggen. Coolt får jag faktiskt säga. 

Cersie smyger sakta ner för trappan, medan de båda bröderna stirrar på varandra och så glider hon förbi the Hound likt en litten skabbig råtta. Varför dödar inte Sandor Cersie rakt av, han kunde ha köttat henne på en sekund. W&B har svaret "The Hound is so focused and filled with hatred for his brother, so he dosent care about Cersie". WTF??? Dessa två idioter har fan de sämsta bortförklaringarna som jag någonsin hört. 

Skit samma, för nu äntligen kommer det bli en nice fight tänker jag. NÄÄÄ!!! Sandor Bum-rushar sin bror upp för trappan, vilket är jävligt kortat och ologiskt tycker jag. Sandor är en krigsveteran och tränad i strid och taktik, han vet att han har en väldigt dålig postion, då zombien står på högre höjd. Rimligt hade varit om Sandor backat ner och låtit Gregor komma till honom. Bum-rush, AAAAAAA! Sandor viftar med sitt svärd och hugger på zombiens tunga helrustning och det är totalt meningslöst, han lyckas slå av hjälmen och sen sticka sitt svärd genom Gregors mage. Men han är en zombie och de dör inte av att bli stuckna i kroppen. Efter det tar Gregor av sig rustningen, inte en aning varför, kanske vill han flexa lite???

Nu börjar misshandeln, zombien spöar skiten ur Sandor, under mina år har jag innan denna fight bara sett Jean Claude Van Damme tåla like mycket stryk som the Hound gör. Zombien lyfter upp Sandor genom att hålla runt hans huvud, samtidigt som han försöker trycka sönder hans ögon. Sandor drar fram en kniv och börjar kutta Gregor överallt och avslutar med ett fint stick rakt genom huvudet, från pannan och ut genom bakhuvudet. Zombien dör inte, WTF??? Alla vet att zombier dör om man kuttar dem i huvudet, det är en universal regel!!! Sandor inser att han inte kan döda sin bror genom oldschool metoder. Sandor kastar sig på Gregor och båda faller ut genom den raserade väggen och störtar mot döden, då nedanför dem väntar ett brinnande inferno.

Till viss del poetiskt kan jag erkänna att jag tyckte. Sandor fick sina skador som barn från en eld "Baptism by fire and death by fire". Helt okej, men det hade känts bättre om Sandor hade fått klara sig, kanske sparkat Gregor i bröstet så han hade fallit mot sin död, istället för att också offra sig själv. Själva striden är enligt mig en stor besvikelse, jag hade hoppats på en fräck svärdfight och fick knappt någonting alls och allt var över på tre minuter. Känner mig lite rånad på min belöning.

Jaime stapplar in i krigsrummet, samma rum som han säsongen innan hade lämnat Cersie i, nu är det inte poetiskt, bara irriternade. Två random slumpträffar, Euron och Jamie, Cersei och Jamie. Hur mycket skit ska vi tittare orka med??? De två tittar ömt på varandra, omfamnar varandra och sen drar de ner i källaren för att ta sig ut genom den hemliga gången och leva lyckliga tillsammans i resten av sina dagar. PSYCH!!!

Utgången är blockerad, stora rasmassor från slottet gör att de inte kan ta sig ut, de kramar varandra en gång till och sen rasar allt ner och dödar dem. De dör en anonym död, folk kommer sörja Jamie, medan ingen kommer att bry sig ett skit om Cersie. Ett tråkigt slut för Jamie och ett trist slut för oss som ville se Cersie lida för allt hemskt hon har gjort. Profetian blev heller inte upfylld, eller blev den? Det sas ju att Cersie skulle dö genom en broders hand runt henne, kanske kan det tolkas som det i denna scen, men det är jävligt långsökt.

Under tiden som Sandor dör, Euron dör, Jamie och Cersie dör, så springer Arya omkring och försöker fly ut ur staden. Hon har utan tvekan den fetaste plot-armor av alla, hon dör typ tio gånger, men återupplivas varje gång. Hon får rasmassor över sig, men klarar sig, ett gäng soldater och Dothraki som dödar alla i sin väg, Arya faller och man ser en ryttare närma sig med höjt svärd, men han rider bara förbi henne, phuuu vilken tur va. WTF???

Hon hittar ett gäng civila och säger "Come with me, if you stay here you will die". Samma sekund som de kommer ut på gatan kommer Dany med sin drake och sprutar massa eld, FRÄÄÄÄÄS alla dör, utom Arya som kastar sig in bakom en vägg. WTF??? Nyss så sprängdes hus och murar i bitar av drakens eld, men inte den här gången, vilken tur va. WTF???

Stapplandes går hon genom gatan, förödelsen är total, allt är raserat, de brinner, folk skriker, det ligger brända kroppar överallt. Plötsligt står det en vit häst framför Arya, helt oskadd, bara lite svart sot på några ställen och blod. Var kom den jävla hästen ifrån? Hur kan den vara helt oskadd? Varför är den helt lugn och låter Arya ta tag i tömmarna? Hästar gillar inte kraftiga explosioner, bränder, vrålande människor och absolut inte drakar. WTF??

Arya hoppar upp på och rider iväg mot solnedgången. Okej, vi vet inte om det är kväll än, för det är massa rök överallt, men det lät poetiskt. SLUUUUUUUT. Det finns mängder av teorier på nätet om innebörden av den vita hästen. Min tolkning är åt det kristna hållet. Apokalypsens fyra ryttare, varav en häst är vit (iofs är ryttaren också vit, men det är min tolkning, så håll käften). Den vita hästen och ryttaren symboliserar segraren, den person som ska bli ny kung och skapa ett nytt kungarike. Det är min personliga tolkning!

Sen när det kommer till att tolka något så är det inte nödvändigt att budskapet eller scenen har ågon annan innebörd. Ibland är en häst inget mer än en fucking hamburgare. Så FUCK YOU W&B, FUCK YOU.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07.05.2019 17:46

Jag har aldrig skrivit ett manus, men jag har två polare som är ganska kända manusförfatare och jag vet att manusskrivande följer två enkla steg. 

1. Buildup/Uppbyggnad = När du skapar intrigen för en specifik händelse som ska leda fram till något.

2. Payoff/Belöning = När uppbyggnaden leder fram till en logisk lösning som tillfredställer tittaren/läsaren.

Sen säsong fem så har Weiss och Benioff visat att de inte kan skriva manus, de följer inte mallen. Istället är det mycket buildup som inte leder någonstans, eller massa payoff utan buildup som gör att tittaren inte fattar vad som är sammanhanget och varför något händer.

 

Första sex minuterna av avsnitt 4 är okej, sen går det utför i rasande fart.

I avsnitt tre besegrades Nattkungen efter "hårda" strider och nu i avsnitt fyra ser man effekterna av det hela. Jon slogs mot horder av odöda och ådrog sig enorma skador, ett skrapsår på kindbenet???

Ett antal soldater och arya med livshotande skador efter den hårda striden, sår i pannan och några bulor på soldaterna????? 

Sam var omringad av odöda vid flera tillfällen i förra avsnittet och i en scen såg det ut som om han skulle bli uppäten, men han klarade sig med en bula på kinden.

   

Efter brännandet av alla stupade hjältar ska det firas! Tormund säger att Jon är en ÄKTA man, som är hård som stål som vågar flyga på en drake. Daenerys blir sur som fan, för hon sitter och tänker "Vilka jävla mansgrisar, jag har flygit runt på drakar i flera säsonger. men ni tycker inte att jag är COOL!!!". Sen springer hon iväg och surar.

   

Tormund är ju som ni vet kär i Brienne, men på festen blir han kukblockerad av Jaime, efter det blir han sur och vill gå hem. Kukblockeraren Jaime får äntligen komma (no pun intended) innanför Briennes trosor och kärlekssagan är fullbordad. Jaimes buildup är nu klar, han har gått en lång och hård väg från att vara ett svin, till att visa att även den värsta kan förändras med rätt förutsättningar. PSYCH!!!! Weiss och Benioff svänger på steken, de vill chocka oss, helt utan anledning. Lite senare berätar Jaime för Brienne att han tänker dra tillbaka till Kings Landing och sin älskade syster, för han är ett svin??????? FUCK YOU WEISS och BENIOFF

Sanningens ögonblick, Jon har bestämt sig för att berätta att han är en Targaryen och inte någon random, utan son till Rhaegar. Äntligen är uppbyggnaden klar och man väntar spänt på belöningen, hur ska de reagera??? CUT, gå till annan scen. WTF??? Allvarligt???

Bronn glider runt i Winterfell med ett stort gyllene armborst och letar efter Jaime och Tyrion. Uppenbarligen inte en jävel som bryr sig om den skumma nykomlingen. TADA!! Här är jag, säger Bronn. Upplyser Jaime och Tyrion att Cersei har skickat honom för att döda dem. En scen med klassisk loppisförhandling och efter att Tyrion lovat att Bronn ska få Highgarden om han inte dödar dem, så säger Bronn tack och adjö. Här får ju Jaime ett stort jävla kvitto på att hans syster är ett fucking svin som vill se honom död, trots detta sviker han Brienne och sina egna principer. WTF

Oj jag hittade en massa Direwolfs, SNÄLLA Ned, kan inte jag få behålla en? Många säsonger som Ghost har varit med och hjälpt Jon, men nu är det dags att skicka iväg vargen med Tormund för enligt Jon behöver Ghost mer plats att röra sig på. Jon tittar på Ghost, sen går han iväg och vargen gnäller i bakgrunden. WTF??? Var är min payoff??? 

Är detta vad djurägare gör som älskar sina djur??? 

Vi är i FUCKING the North, skulle det inte finnas tillräcklig plats för Ghost att röra sig där??? 

House Starks sigill är ju en Direwolf, bäst hade varit om han sagt åt Ghost att stanna och beskydda Sansa. NÄÄÄ, Weiss och Benioff väljer att ta bort Ghost på ett meningslöst sätt och de säger senare i en intervju att det kostar studion mycket pengar att göra Ghost med CGI. FUCK YOU Weiss och Benioff, FUCK YOU!!!!!!!!

      

Daenerys bestämmer att alla omedelbart ska förbereda sig för krig, de ska tåga mot Kings Landing NUUUU? Nästa scen så är hon strax utanför Dragonstone med sina två drakar och resten av sin armé, WTF, looking for port to Dragonstone, anyone who can port? I will pay 10 gold, port to Dragonstone PLS!!!!! 

BOOOOOOOOOM, en drake dör, stort spjut från en ballista i magen, vingen och sen rätt i halsen. WTF ÄR DET SOM HÄNDER???? Jaha, det var Euron och hans armada av gigantiska krigsskepp. Vänta nu?? Om man flyger högt upp i luften så har man väldigt bra överblick av sin omgivning och kan se väldigt långt, eller hur!!! Fanboys - "Men de var ju bakom de höga kullarna", I scenen så flyger Daenerys högt över kullarna och borde enkelt ha sett alla skepp, om hon inte hade sett dem, så kan inte Euron skjuta rakt genom sten. 

Weiss, Benioff "Vi är fucking clever, så lätt var det att fixa så att slutstriden blir mer jämn". FUCK YOU Weiss och Benioff. FUCK YOU!!!

Efter att Euron mästerskytten dödat draken, sätter han igång och skjuter sönder Dannys skepp. Oh NO, Missandei är borta, hon har förmodligen blivit tillfångatagen. WTF??? Hon var på samma båt som Grey Worm, de stod för fan bredvid varandra. Han älskar henne mer än livet självt, han skulle aldrig ha simmat iland, innan han säkerställt att Missandei också var i säkerhet. FUCK YOU Weiss och Benioff. FUCK YOU!!!

Missandei är tillfångatagen och vad gör Danny och hennes lilla gäng. De drar till Kings Laanding och radar upp sig utanför porten. Det är massor av ballistor, massor av bågskyttar och en kvinna som gör allt för att vinna (lite rimmande för att lätta upp stämningen). 

Cersei, den mest opålitliga människan i hela Westeros, Danny och Tyrion vet att hon gör vad som än krävs för att vinna, varför i helvete skulle de ställa sig framför porten??? De vet att hon inte bryr sig om hur hon uppfattas av folket och att hon utan tvekan skulle döda dem. Gör Cersei detta? NÄÄ, WTF??? Helt ologiskt. Cersei bryr sig inte hur det skulle uppfattas att gå emot standard protokoll för en parley. Om George skulle avsluta på detta sätt i sina kommande böcker så skulle utan tvekan Cersei skjuta dem rakt av, BANG, klart, jag vann!!!!!

Istället står de och gafflar om massa meningslöst trams, sen dödar Cersei Missandei. WTF??? Varför??? Bara för att amatörsvinen Weiss och Benioff tycker att det skapar innehåll för hur arga Danny och Grey Worm kommer att bli. Cersei är en mästerlögnare, mästermanipulerare och en strateg av yppersta rang. Hon skulle ALDRIG slänga bort ett trumfkort, eller ett "get out of jail free card", bara för att visa att det är hon som bestämmer. 

ALDRIG SÄGER JAG!!! FUCK YOU Weiss och Benioff. FUCK YOU!!!

 

 

04.05.2019 19:12

GoT behöver knappast någon introduktion och jag är ett STORT fan av böckerna och serieadaptionen. George R.R. Martin har haft stort inflytande över produktionen och använt sitt grundmaterial på ett bra sätt. Visst, det finns några saker man kan irritera sig på om man läst böckerna och hur vissa karaktärer inte påminner eller ser ut som beskrivningarna från böckerna, eller följer karaktärernas ursprungshistoria.

Säsong fem kom och grundmaterialet var slut, George var inte färdig med de nya böckerna och han valde att kliva av som konsult/drivande rådgivare och skeppet skulle nu helt styras av Weiss och Benioff. Det är nu som GoT börjar sjunka, sakta men säkert, avsnitt för avsnitt. Från ingenstans ploppar det upp plot-hål, efter plot-hål. Tidslinjerna stämmer inte och Weiss och Benioff verkar helt ha glömt vad som hänt i de tidigare säsongerna och stup i kvarten teleporteras karaktärer fram och tillbaka över hela Westeros. Detta eftersom Weiss och Benioff är lata, korkade och helt enkelt usla manusförfattare.

Misstag efter misstag, Weiss och Benioff slänger in den ena korkade grejen efter den andra och tror sen på allvar att de är briljanta och gör fräsiga saker. Allt kulminerar i säsong 7, E6, när Jon och hans muntra kompanjoner ska dra norr om den stora isväggen för att fånga en "Wight" och bevisa för Cersei att hotet är äkta. I en intervju från 2017 sitter Weiss, Benioff och pratar om hur de ända sen säsong ett velat ha med en "Wight", Zombiebjörn, men de hade fått motstånd från George och övriga i filmteamet. Men nu jävlar ska björnen vara med.

Som ni redan vet gick ju en del saker åt helvet och snart sitter Jon och hans polare i skiten. Återigen visar Weiss och Benioff att de är usla amatörer och att deras enda syfte är att skapa scener med shockvärde, eller scener med emotionella känslor, alla logik och mening är som bortflugen. Detta är också något de erkänner i en intervju efter The Red Wedding i säsong tre. "We want people to be chocked, we want them to feel strong emotions, and not necessarily go for the logical explanations".

Visst, shock och starka känslor är jättebra verktyg i film och serier, men bara om de fyller ett logiskt syfte, annars är de helt meningslösa. För när shocken lägger sig och det visar sig att det inte fanns ett syfte, då blir man istället irriterad, förbannad och känner sig lurad. Så, nu tillbaka till S7, E6.

Jon och de andra sitter i skiten och Jon skickar Gendry för att skaffa hjälp. OK???!!! Nu ska alltså Gendry springa genom snön tillbaka till East Watch, fixa fram en korp och skicka ett meddelande till Daenerys som befinner sig i Dragonstone, tanken är sen att hon på något sätt "vi vet ju hur" ska ta sig till Jon och hjälpa dem. Nu kommer ett gigantiskt problem som amatörerna Weiss och Benioff inte alls tänkt på, nämligen att det är FETTTTTT långt från platsen där Jon befinner sig till Dragonstone. Korpen och Daenerys måste avståndsmässigt nästan flyga genom hela Westeros.

I säsong ett när Robert Baratheon kommer på besök till Winterfell, får vi veta att det tar en månad att rida från Kings Landing till Winterfell, Dragonstone ligger nordöst om Winterfell, ungefär samma avstånd som det är från Kings Landing till Winterfell.. En korp har maxhastighet på 50km/h, hur fort en drake flyger kan jag inte svara på. Utifrån avsnittet uppfattar jag det som att Jon och de andra sitter på miniön i knappt ett dygn och tidsmässigt är det helt omöjligt för en korp att hinna till Dragonstone så snabbt. Sen ska de läsa meddelandet, Daenerys ska slänga på sig lite varma kläder och sen flyga iväg. Som jag sa, Weiss och Benioff är kassa amatörer.

Nu kommer dödsstöten, säsong 8, E3 - The Night king. Bara shock och visuella effkter som ska få tittaren att bli emotionell, noll logik och noll mening med allt som händer i avsnittet. Under sju säsonger har man byggt upp hotet från de odöda och Night King, för att under ett avsnitt rasera hela skiten och förminska allt till en fjärt???? Det finns många Fanboys som gnäller och säger "Serien heter ju Game of Thrones och då kommer det handla om striden om tronen", visst, men serien bygger på Georges grundmaterial från böckerna, A song of Fire and Ice, där själva huvudploten är kampen mot the Night King.

Hela avsnittet var fullständigt idiotiskt och fullt med händelser som var helt ologiska och helt meningslösa.

Winterfell är en fästning/Borg/Fort och Nationalencyklopedin har följande ordförklaring - Fästning: fästning är ett stort byggnadsverk där soldater kan försvara sig mot fiender. Varför är merparten av alla soldater på utsidan???

Winterfell är dessutom inget jätteslott och skulle vara förhållandevis enkelt att försvara. Det är också lätt när fienden är korkad, i flera klipp tagna ovanifrån, ser man att nästan hela den odöda armén attackerar rakt framifrån mot porten. Genom att postera fler soldater längs muren skulle man enkelt ha kunnat försvara Winterfell på ett bättre sätt.

I ett ganska tidigt skede bestämde sig Jon och Daenerys att de ska hålla stånd mot de odöda vid Winterfell, hur kommer det då sig att det verkar som om de bara förberett sig i någon veckas tid??? I avsnitt två sitter alla huvudkaraktärer och diskuterar olika stridsstrategier, flera av dem har stor erfarenhet av krig och hur man för ett krig. Trots detta är deras plan usel. Logiskt och rimligt vore att när de hade så lång tid på att förbereda sig, så skulle de kunna ha byggt fler och bättre befästningar.

De har inga spejare som är utposterade och som kan signalera när de odöda kommer och var de befinner sig. Även den sämsta soldaten förstår att nyckeln till framgång i krig är information och överblick. Jon borde avgå som befäl och sparka övriga generaler i krigsrådet. 

När avsnittet börjar, räknar jag åtta synliga trebucheter och sex synliga katapulter. En trebuchet har en räckvidd på 200+ meter och de använder dessa otroliga maskiner en gång??? En enda jävla gång??? Brinande stenklot är effektivt mot odöda som inte tål eld, även stora stenblock är effektiva då de krossar och mosar de odöda, även om de inte "dör" av det.

                        

Utanför muren står det runt 15000 Dothrakis på hästar, visst kavalleri är mycket efektivt mot infanteri, men bara om man kan se fienden, vet var de är och hur många de är. Bättre vore då att ha haft spejare och kunna positionera kavalleriet så att de flankar fienden. NÄÄÄ, för nu ska Weiss och Benioff shocka tittarna och spela på en emotionell reaktion, som sedan är fullständigt meningslös. Ut kommer häxan Melisandre och yttrar en magisk besvärjelse som gör att alla 15000 Dothrakis svärd börjar brinna. 

Själva scenen är mäktig, men så fort det hände fick jag en klump i magen och tänkte "NEEEEJ, nu kommer idioterna Weiss och Benioff att skicka alla 15000 ryttare rakt in i dimman och mot en garanterad död". Allt för shockvärdet, men fullständigt meningslöst och helt idiotiskt.

Även alla 8000 Unsullied är utanför muren. det kan jag delvis köpa, för de är Pikers/Spjutbärare med sköld och kan formera sig med sköldvägg, vilket är väldigt effektivt mot infanteri, men varför är de posterade framför alla barikader och befästningar??

Jag fattar att meningen är att de ska hindra de odöda från att nå det grävda diket allt för fort och exponera deras trumfkort. Återigen går jag tillbaka till planen för hur de ska försvara Winterfell, mest logiskt hade varit att göra ett försvarsverk framför de 8000 Unsullied och ytterligare försvarsverk innan det grävda diket och på andra sidan diket. Jag läste en analys på Reddit där alla Fanboys lyfte fram att mängden Dragon glass förmodligen inte skulle räcka till att sätta fast på fler försvarsverk. 

Okej, fair enough, men de kan för fan ta en massa spetsiga pålar utan Dragon glass och köra ner dem i marken, hur jävla svårt kan det vara??? De odöda kommer inte att "", men de kommer att fastna, det behövs ingen examen från stridsplaneringsskolan för att räkna ut det!!! 

Har man en plan, då gäller det att vara kall och hålla sig till planen, börjar man improvisera så brukar det oftast gå åt helvete. I samma sekund som de sista brinande svärden dör ut, då kastar Daenerys planen i papperskorgen och drar iväg på sin drake för att gå bärsärk, ologiskt och korkat. Weiss och Benioff försvarar detta med att säga att hon har en stark emotionell koppling till Dothraki och blir helt förtvivlad och kan inte kontrollera sig själv. Jag kallar detta svar BULLSHIT!!! Daenerys har varit i strid tidigare, hon vet vad som står på spel och skulle aldrig göra så utifrån ett logiskt pespektiv. Weiss och Benioff visar återigen att det enda de bryr sig om är att shocka, frammana känslor och 15000 Dothrakis dör på ett meningslöst sätt som inte har något som helst syfte. 

De odöda stormar fram som en svärm med gräshoppor och det är nu man måste använda trumfkortet och sätta eld på det grävda diket så att fienden inte kan passera. Nu kommer Weiss och Benioff in igen och ska tönta sig med en lång scen som ska generera känslor. Vinden blåser hårt och eldpilarna lyckas inte tända på diket, ut kommer häxan Melisandre igen för att kasta ytterligare en eldbesvärjelse och ett stort antal Unsullied måste försvara henne och dö helt i onödan. Nu kommer ett stort logiskt problem, varför ska hon sätta eld på diket??? I en scen trettio sekunder tidigare landar Jon med sin drake på muren, strax till höger om stora porten, såvida han inte har en grav synskada borde han kunna se vad som händer och säga till draken att spruta eld och tända diket

Stackars lady Mormont, här har vi en cool liten fyrverkeripjäs som så fort hon öppnar munnen frambringar ett leende hos tittarna. Weiss och Benioff hade tänkt sig att hon bara skulle vara med i ett avsnitt, men ändrade sig när de fick skit från fansen efter att de sagt att hon inte skulle återkomma. Då skrev de om hennes roll och gav henne mer plats och inflytande.

Men vad fan gör idioterna sen??? De dödar henne på ett fullständigt meningslöst sätt, igen ska det shockas och folk ska bli ledsna.

Helt idiotiskt, då hennes död fyller noll syfte i den situationen. Weiss sa att hon dör hjältedöden, annars hade den ödöda jätten dödat massa soldater. BULLSHIT!!! Sen tidigare vet vi att alla Wights dör av Dragon glass, man kan träffa dem varsomhelst och de dör. Mest logiskt är att när jätten stormar in, så får den en pil på sig av Dragon glass och dör, eller att någon av soldaterna som står runt den, hugger den i foten och den dör

Vad gör Bran??? Weiss och Benioff har sedan Bran blev "The three eyed raven", haft ett stort problem, nämligen hur ska Bran fungera som karaktär. The three eyed raven är OP, han kan se det förflutna och han kan se in i framtiden, samt att han har kraften att "Warga", ta kontroll över alla levande varelser.

Logiskt vore att Bran används som en spejare, att Warga till fåglar, flyga runt och sen delge informationen till soldater som sen kan vidarebefodra denna information. Detta trodde jag skulle hända, när Bran i en scen säger "I have to go now", Wargar upp till en massa korpar som flyger runt, men sen inget mer. Om man inte kan knyta ihop säcken och hitta ett syfte med Bran, då har hela hans story varit helt meningslös, allt han offrat och genomlidit får inget innehåll som påverkat händelserna på något sätt. Jon hittade de odöda utan Bran, så den gamla teorin om att Bran skulle vara den som varnade alla fungerar inte.

Jag älskar Arya, men hon har faktiskt blivit lite väl OP, hon dödar Wights på löpande band, fram till at hon ramlar och slår huvudet, då blir hon klen och rädd. Weiss och Benioff säger efter avsnittet i en intervju att tanken är att när Arya slår sig, då inser hon allvaret i situationen, förstår sin egen dödlighet och rädslan tar över. BULLSHIT!!! Hon har varit i liknande situationer tidigare och inte fått panik. Logiskt hade varit att hon helt enkelt blev skadad, typ hjärnskakning och blev då desorienterad och kunde inte fokusera. I övrigt har jag inga problem med den scenen, det är ett stakt händelseförlopp som känns klaustrofobiskt och spännande.

Arya och the Hound lyckas fly in ett rum och där sitter Melisandre, lägligt, eller hur? Arya är skräckslagen, men lugnas av Melisandre.

Melisandre berättar att de träffats tidigare, vilket är ett plot-problem, eftersom de aldrig möts i böckerna. Hon säger till Arya att du ska släcka många fler ögon innan du är färdig, du ska släcka bruna ögon, svarta, GRÖNA och BLÅA. När Melisandre säger gröna, så finns det en gigantisk hint i avsnittet, vem har gröna ögon???

Så känslan är nu att med 99% säkerhet kommer Arya att döda Cersei, visst, man kunde ju ana att det skulle kunna vara så. Arya har ju i princip dödat alla som finns henes hitlist. Men jag tycker att om nu Arya ska döda Cersei, så behöver man ju inte hinta det på ett sådant uppenbart sätt. 

Arya är fortfarande jätterädd och då säger Melisandre "What does the many faced god say" och båda säger samtidigt "- NOT TODAY" och vips så Arya fit for fight. Lite för lätt och lite trist!!!

Jag hoppar över några saker, som är irriterande, men vi vet att alla tunga huvudkaraktärer har plot-armor (de kan inte dö i logiska situationer). Jamie, Brienne och Pod är upptryckta mot borgväggen mot hundra odöda, de överlever mirakulöst, trots att det går typ 15 minuter. Sansa och gänget överlever på något underligt sätt när de odöda kommer ner och dödar alla andra oviktig personer.

Vi går nu mot slutet av episode tre, Theon, tragiskt att kasta bort denna karaktär helt i onödan.

Theon gör sitt bästa för att skydda Bran, en ganska emotionell scen utspelar sig när the Night King kommer. Theon ber om ursäkt och Bran (Three eyed raven) förlåter honom, sekunden senare stormar Theon the Night King med ett spjut och Theon blir dödad. Varför??? Weiss och Benioff sa att de tyckte detta var en fantastisk upplösning på Theons historia. Förrädaren som gör bot, blir förlåten och sedan offrar sig. BULLSHIT!!!

Three eyed raven vet allt, han vet att Arya när som helst kommer och dödar the Night King, han kan be Theon att avvakta. Theon, en erfaren krigare vet att bästa alternativet vore att vänta och se vad de odöda gör, eventuellt skulle han kunna skjuta pilar av Dragon glass. Theon får en helt meningslös död, allt han gåt igenom, som han har lidit och sedan lyckats komma tillbaka och återgälda det han gjorde fel. Hela denna resan blir med hans enkla död meningslös. Jag hade köpt det om det var en fight, att Theon slåss mot the Night King, han gör sitt bästa men blir dödad. Inte en vansinnig självmordsattack.

Dags att avsluta, sju säsongers uppbyggnad av the Night King, hans tolv generaler och horder av odöda, leder fram till ingenting. Poff, sen är det slut. Han gör ingenting, visst, liten drakstrid, men det är allt. 

Istället kommer Arya flygande från ingenstans, JA, INGENSTANS. Scenen utspelar sig vid Weirwoodträdet som ligger i borgens trädgård, längst till vänster om stora porten. Man kommer in till trädgården genom en mindre port som man ser när the Night King och hans generaler kommer gående mot Theon och Bran.

I scenen där Arya flyger kan man sen se på nätet hur de gjort. Precis bakom the Night King har man ställt en trampolin, så Arya studsar upp och åker med en sele genom luften för att sen enkelt döda the Night King med släppa kniven och fånga den med andra handen tricket.

Jag hittade mycket hat mot denna scen, många konstiga idioter som skriker om att detta är feministisk propaganda. Sådana dårar kan kamma sig och växa upp. Jag har inga problem med att Arya döda the Night King, det är själva sättet som idioterna Weiss och Benioff valt. De har reducerat the Night King till en förutsägbar mes. Detta är en varelse som levt i tusentalsår, enligt legenden är han den tretonde Lord commander of the Nights Watch. En person som har stor erfarenhet av att slåss och föra krig. Men han förpassas till en passiv dumskalle.

Hur lyckas Arya ta sig förbi generalerna? Hur lyckas hon flyga genom luften när det inte finns något att ta avstamp från???

Ett bättre scenario hade varit en episk strid Jon vs Night King och i allt kaos lyckas Arya ta sig fram och dela ut den dödande attacken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.07.2017 17:30

Tillbaka till 80-talet igen, kalla mig nostalgiker men det var fan bättre förr!

På 80-talet hade franska och belgiska serieböcker hittat vägen till svenska bibliotek. Jag minns när jag läste Gaston, Marsupilami, Spirou, Yakari och en mängd andra coola titlar. Jag läste till och med några serieböcker som hette Valérian & Laureline och det var en JÄVLIGT fräck Sci-fi titel.

Albumserien utspelar sig i det 28:e århundradet. Mänskligheten har upptäckt metoder tidsresor, det vill säga ögonblickliga resor i både tid och rum. Jordens huvudstad, "Galaxity", är huvudvärld i det jordiska galaktiska imperiet. Vid knutpunkten för rymdens mest trafikerade leder finns "Point Central" som är en interkulturell rymdstation där universums olika raser möts i ett slags rymdålderns FN. Laureline och Valerian jobbar som agenter vid Tidsresepolisen som skyddar Galaxity och imperiets planeter mot otillåtna tidsresor.

När man var en ung liten skit så fattade man inte så mycket av nyanser, istället låg fokuset på striden mellan det onda och det goda. Men inför filmatiseringen av just Valerian & Larueline (Valerian and the city of a thousand planets) var jag tvungen att gå tillbaka och läsa om serien "tack internet". Nu när man är gammal så ser man helt andra saker, bokserien har massa politiska, sociologiska, etnologiska och ideologiska inslag, knutna till de olika rymdraserna och deras kulturer.

Regissör: Luc Besson

Manus: Pierre Christin

Budget: 230 miljoner dollar

Rotten tomatoes: 52%

Okej, Luc Besson, kanske mest känd för filmer som Det stora blå, Leon, Fifth Element, Taken och ett antal andra bra filmer. Besson är stundtals extremt ojämn, han har gjort ett antal fantastiska filmer, men också en stor mängd skit. I ärlighetens namn har han inte gjort något bra de senaste 10 åren. När han annonserade att han tänkte filmatisera Valerian och att han hade tänkt på det i många år så blev jag lite intresserad. Serieboken har ett fantastisk innehåll som det går att göra en massa häftiga saker med.

Manuset står Pierre Christin för, samma person som kom på Valerian och sen skrev serien. Då kan väl resultatet inte bli kasst? Sorligt nog, JO!

Story

Utgångspunkten är samma som serieboken, Valerian och Larueline är tidsagenter vars jobb är att se till att inga gör olovliga tids/rumsresor och ändrar saker i det förflutna eller framtiden. Saker och ting börjar med buller och brak, det är ett storskaligt rymdkrig och ena sidan spränger en hel planet, jada, jada, jada. Senare får vi veta att någon onding ska förstöra rymdstationen Alpa, kanske rentav hela universum. Nu måste Valerian och Larueline stoppa elakingens planer och rädda alla från total undergång.

Spoilers och tankar

WTF????? Här kommer Besson som gjorde Sci-fi mästerverket Fifth Element, tillsammans med Pierre som skrivit serieboken Valerian & Laruline och trots detta blir nästan allt skit!!!

Känslan är att Besson haft tusen tankar och idéer som han inte riktigt kunnat sortera och hitta något fokus i. Vidare känns det som att Pierre måste ha gett någon annan lirare utrymme i manusskrivandet. För samma snubbe som skrev briljanta böcker kan väl inte visa sig senare skriva bajsmanus????

Visuellt är filmen på snudd fantastisk, CGI är riktigt bra och det finns massa fräcka rymdvarelser och olika coola rymdskepp. Men allt är ett enda hopkok av Bessons tusen tankar. Vi får se tusen varelser som man inte får veta ett skit om, tusen olika skepp som vi inte får veta ett skit om, tusen olika sidouppdrag som vi inte får veta ett skit om eller en varför i helvete de ens behöver åka på dessa uppdrag.

Cara Delevingne, mest känd som lättklädd modell och för att ha spelat elaking i floppen Suicide Squad. Noll talang, noll karisma, NADA!!!

Dane DeHaan "VEM???" just det, snubben som spelade Green Goblin i pissfilmen The amazing Spider-Man 2. Noll talang, noll karisma, NADA!!!

Innehållet ekar tomt eftersom det inte finns en riktig röd tråd att följa, allt är bara en enda röra fyllt av oändliga plotthål och utfyllnadsmaterial som inte fyller något syfte. Speltiden är 140 minuter lång, hade det funnits fokus på ett fåtal saker så hade det kanske slutat på typ 100.

Fucking jälva plotthål och dumheter överallt. Agenterna är på stationen Alpha och ska nu fånga elakingen. Ondingen lyckas fly, eftersom Val och Laru i filmen stundtals är riktigt sunkiga agenter. Okej, hur ska vi hitta the bad guy? Definitivt inte genom att använda all den coola teknologi som vi har till hands som spårningsutrustning, kameror, sensorer, stationens egna spårningssystem, tidsresor med mera zzzzzzzzzzzz, Skjut mig NUUUU!!!!!

Istället får Val och Laru veta att det finns en stor manet som kan läsa ens minnen och plocka fram bilder på dessa minnen. För att maneten ska kunna komma åt dina minnesbilder måste man köra upp sitt huvud i manetens röv. Ja, ni läste helt rätt, i manetens RÖV!!!!!!!!!

What ever, detta funkar ju bara då om personen i fråga sett det som de letar efter och i jakten på elakingen var det bara Valerian som såg vart skurken tog vägen så rimligtvis borde han vara den som stoppar huvudet i manetens rumpa! NEJ! Larueline är den som får göra det, men hon missade ju jakten på elakingen och därmed borde hon inte veta ett skit, men JO zzzzzzzzzzzzzz, fuck me!!!

Mitt i allt jagande rusar Valerian förbi en nattklubb med "exotiska" dansare (en vuxenklubb). Vi har ett mycket viktigt uppdrag, men vi har tydligen tid att stanna och prata med prostituerade??? zzzzzzzzzz

I denna veva dyker sångerskan Rihanna upp. Hon spelar den sjungande, dansande och prostituerade slaven Bubble. Ett lysande exempel på en så kallas lockroll. Vi har sett trailers där Rihanna är med och det är just därför vi ska gå och titta på filmen???? Piss on me!!!!!

Hon är en usel artist, en usel skådespelare (Battleship), behöver jag säga mer? MEN, i denna film är hon faktiskt den person som räddar ett sjunkande skepp. Hon spelar en Mimic, en varelse som kan ändra form och skepnad till det hon ser. Mycket behändigt i många situationer. En liten gråtscen spelas upp och hon erbjuder Valerian sin hjälp mot att han hjälper henne fly sin ägare.

Nu bjuds det upp till en smått underhållande actionfest och med Bubbles hjälp flyter allt på och det känns som att filmen börjar arta sig en liiiiiten aning. Man sitter där och tänker på alla möjligheter som skulle kunna utformas kring Bubbles, tänker på uppföljare som har Valerian och Bubbles som fokus, det skulle säkert bli jävligt fräckt. Men plötsligt, BOOOOOOOM, Bubble ramlar ner i ett hål och dör!! WTF!!! AllVARLIGT!!! SERIÖST??????? Helt jävla meningslöst. 

Man satte sin äckliga Cola Zero i vrångstrupen och hostade ut en drös sega Polly i nacken på besökaren framför en. Bubbles fantastiska potential totalt bortpissad, hela filmen bara rasar efter detta och man gnisslar tänder över att man just blåst 120 kronor, som man med garanterad glädje hellre hade lagt på fyra starköl på Kellys.

Trots alla coola rymdvarelser, snyggt foto och grym CGI faller filmen platt. I nuläget floppar den hårt i USA, enbart 17 miljoner dollar under öppningshelgen.

Tråkigt men sant. Det blir enbart en energipärla i betyg!

 

 

 

 

09.07.2017 18:55

Jag har ALLTID gillat superhjältar, Marvel, DC, you name it. Mina absoluta favoriter från det jag var liten (80-tal) fram tills nutid är Hulken, X-Men och Spindelmannen. Serietidningarna var coola och de tecknade serierna som rullade på olika engelska kabelkanaler var feta.

Sam Raimi gjorde 2002 långfilmen Spiderman med Tobey Maguire i huvudrollen. Jag gillade filmen och tyckte att tvåan var ännu starkare, dock var tredje filmen ett magplask. 2012 valde man att starta om franchisen med Andrew Garfield i huvudrollen, zzzzzzzzz. Det blev två filmer som sög otroligt hårt.

Nu 2017 kör vi från början igen, men mer old school och serieridningskänsla.

Regissör: Jon Watts

Manus: Jonathan Goldstein

Budget: 175 miljoner dollar

 Rotten tomatoes: 93%

Inför filmen har jag inte hoppat på hajpen och hade låga förväntningar, med tanke på att jag tyckte att trailrarna var ganska intetsägande och en aning tråkiga. Dessutom är Jon Watts och Jonathan Goldstein verkligen inte några heta namn och de har inga stora titlar att brösta upp sig med sen tidigare. Så jag var en aning förvånad och skeptisk över att SONY valt just dessa. Även huvudrollsinnehavaren Tom Holland var för mig ett extremt osäkert kort. Relativt okänd, praktiskt taget bara medverkat i skit (Pilgrimage, The lost city of Z, Edge of winter) med mera. Den enda fördelen jag såg med Holland var hans unga ålder och pojkaktiga utseende, det skulle åtminstone passa in i filmen.

Story

Det är dags för Homecoming i High school, vår svenska motsvarighet är gymnasiet. Peter Parker försöker balansera skola och sitt nya alter ego "Spider-man". Att gå på gymnasiet och samtidigt vara en aspirerande superhjälte är inte lätt. Peter drömmer om att bli en fullvärdig medlem i Avengers och sms terroriserar stackars Tony Stark och undar när han kommer att bli en officiell medlem. Tony anser att Peter inte är redo ännu, utan behöver mer vägledning och träning.

När man är en ung grabb är det inte lätt att ta order från auktoritära personer, så Peter bestämmer sig för att på egen hand utforska sina möjligheter till att bli en superhjälte. Saker och ting går åt skogen och Tony Stark blir förbannad och säger till Peter att han inte är redo och tar sedan tillbaka den specialgjorda dräkten som han gett till Peter.

Nu blir Peter tjurig och bestämmer sig på allvar att nu ska han ta mig fan hjälpa till i hemlighet och detta leder så småningom till svårigheter för vår lilla Spider-man

Bra saker

Mitt första intryck är att Holland faktiskt passar som en sorts "orginal" Spider-man, han känns rätt för skolmiljön, men jag hade gärna sett mer nördighet och osäkerhet kring hans personlighet.

Andra saker som jag tycker är bra är att SONY valt att inte ha med några trista superskurkar från senare tids filmer, istället är det old school Vulture som är elakingen. Personligen tycker jag dock att man valt en aning för high tech Vulture för min smak, men det är ju inte 80-talet längre, så jag antar att man får stå ut med det.

Humorn funkar bitvis bra, dock inte hela vägen, Goldstein har satsat på någon sorts blandning av traditionell humor och slapstick. Inte riktigt min grej

Valet att göra filmen mer som serietidningen är smart då tidningen har ett större fokus på Spider-man som karaktär. Borta är oändligt nät och tillbaka är de hemmabyggda nätskjutarna som kan ta slut om man har oflyt. Detta känns helt rätt, oändligt med nät gör Spider-man en aning för bra.

Dåliga saker

Spider-sense "spindelsinnet" är borta, Watts och Goldstein sa i en intervju att de tycker att Parkers spider-sense är på tok för bra som kraft och gör att Spide-man alltid har ett övertag. Det håller jag verkligen inte med om. Först och främst har SONY snackat varmt om att gå tillbaka till rötterna och så tar man bort en av spideys krafter som är ett av hans signum. I flera tidningar har dessutom skurkar kunnat använda spider-sense emot honom.

Det är här som slapsticken kommer in. Parker har inget spindelsinne, vilket gör honom en aning klumpig då och då. Går in i saker och lite andra grejer i sann slapstick anda. Sånt funkade på Helan och Halvans tid, inte 2017!

Var är de episka och obligatoriska hjältemomenten? Visst, vi har en flygplansgrej och en båtgrej, men de blir aldrig EPISKA eller särskilt imponerande. När jag såg dessa moment ryckte jag bara lite på axlarna och sa till mig själv -Maguire räddade en massa barn i en linbanevagn och sen hindrade han ett fucking tåg från att spåra ur och räddade hundratals människor. Det var EPISKT!

Sist, men inte minst och en av de viktigaste komponenterna i en bra film, musiken. Jag har sällan hört ett så dåligt och krystat soundtrack och jag har sett mängder av filmer och serier. Det är inte det att låtarna suger, för här finns en hel del godingar. Men dessa låtar är helt malplacerade och man tänker WTF? Varför den låten i denna scenen? Den passar ju inte alls!

Jag hade hoppats på mer, men på det stora hela är jag trots allt relativt nöjd. Filmen har fått ett mycket varmt mottagande, fyror och femmor blandat med mängder av superlativ. Själv är jag lite mer återhållsam, jag tittar på helheten och blir inte fete bländad av fin CGI och bra skådespeleri. Allt måste klaffa om det ska bli höga betyg.

Så betyget landar på tre gamar, inte starka, men inte heller svaga. Tre normala gamar.

 

08.07.2017 09:39

Danskar är jävligt bra på film och serier, framförallt tunga drama och kriminalare. 1996 kom filmen Pusher och med den sattes en tokhög dansk standard i genren kriminalare/thriller. Den var mörk, smutsig, realistisk och rent av skrämmande. Våldet var rått och liksom in your face. Genast fattade man hur den danska undre världen såg ut. Den var FUCKING hård!!!!

2017 smäller danskarna till med en ny stenhård film "Underverden/Darkland" i liknande stil med Pusher.

Regissör: Fenar Ahmad

Manus: Fenar Ahmad

Budget: Inte en aning, men med tanke på det fina fotot så har det nog kostat några miljoner.

Story

Två bröder som gått olika vägar i livet. Zaid är den äldsta brodern som lagt kriminaliteten och kampsorten bakom sig och satsat på utbildning. Nu en framstående kirurg, lyckligt gift, frun är gravid och de bor i ett höghus i en lyxig bostadsrätt i Köpenhamn.

Lillebror Semion har inte haft samma tur. Bor kvar hemma med sina föräldrar i en typisk förort och hänger med tunga kriminella personer.

En kväll ringer det på Zaids dörr, Semion ber om pengar som han säkert gjort många gånger förr. Semion säger att det handlar om liv och död och om han inte kan låna pengar kommer "de" att döda honom. Zaid tycker dock att nu är det dags för lillebror att växa upp och ta lite ansvar, det blir inga pengar.

Senare på Zaids jobb kommer det in en ambulanstransport, det är lillebror och han har blivit sönderslagen och hans liv går inte att rädda. Zaids hjärta brister, allt blir mörkt, ångest över att han inte hjälpte sin bror, ilska över att han har lyckats i livet och frustration över att polisen inte verkar bry sig.

Hans fru tröstar och säger att det inte är Zaids fel, men han kan inte släppa det. Sakta men säkert finns snart inget kvar av den gamle Zaid, nu är det bara hämnden som gäller. Dags att hitta de som döda brodern och skipa rättvisa, öga för öga, tand för tand!

Spoilers och tankar.

Underverden är en välskriven film med ett jäkligt snyggt foto som både visar de rikas livsstil, samt de som lever utanför samhället. Temat kan tyckas klyschigt, då genren hämnd är ett ganska uttjatat stilgrepp och enkelt kan falla i fällan att allt blir lite skitnödigt och fejk. Men Fenar skapar ett djup kring huvudkaraktären och man känner för honom och förstår hans hat. Det finns också kulturella preferenser, en bror för en bror.

Dock finns det en scen som känns lite bajsnödig om jag ska vara ärlig. Zaid letar upp sina gamla polare för att åter bli en badass. Polarna informerar Zaid om att det är ett annat samhällsklimat idag än vad det var förr "-En kniv då är en AK47 idag". Dessa "äldre" personer är kanske i åldrarna 38-45. Jag kan säga att på min tid i Bergsjön så fanns det gangsters med AK47 också, men givetvis ser det annorlunda ut med det mer öppna våldet idag.

Filmen har ett högt tempo och de scener som är lite långsammare fungerar som uppbyggnadsfas för det som komma skall. Det finns även en del moraliska och etiska tankeställningar, men de är inte påtvingande, utan kommer naturligt genom dialog, handing och foto. Fenar vill att tittaren själv ska tänka över vad som sker på bildrutorna.

Fotot är vackert och smutsigt på samma gång. Det börjar med flygplansvy och scener med lyxiga höghus i ett regnigt och dimmigt Köpenhamn, för att sedan snabbt dyka ner mot marken och rakt in i ett bankrån. Fenar filmar smart, mycket bilder uppifrån för att symbolisera att högt upp bor eliten, eller de som har makt och pengar, medans förorten porträtteras med ett foto som ligger närmare marken.

Så allt är nu nattsvart för Zaid, han letar upp sina gamla polare från förr och återupptar sin kampsortsträning, för att komma i form krävs dock lite extra hjälp. Zaid jobbar ju på ett sjukhus och där finns det fina och rena läkemedel som är idealiska för att bygga muskler "steroider/testosteron".

Vad kan då behövas för en enmans armé?

·        Svart motorcykel - check.

·        Svart motorcykelställ och hjälm - check.

·        Skyddsväst - check.

·        Vapen - check.

·        Krigsmålning - check.

Nu börjar det sparkas röv på riktigt och Zaid är en riktig badass, mannen med stålviljan och lejonhjärtat. Kriminella typer flyger till höger och vänster, slag och sparkar varvas med en fin danskskalle och skotten visslar kring öronen.

Om man ska rikta någon egentlig kritik mot filmen så är det möjligtvis just idén kring enmans armén. Till en början är det ganska trovärdigt, då en vältränad kampsportare med hjälp av överraskningsmoment kan plocka några elakingar på samma gång, men mot slutet tenderar det hela att överdrivas en aning. Det få man dock köpa, man får tänka att Zaid är en driven hämndmaskin som inte tänker stoppas i första taget, kosta vad det kosta vill.

Sensmoralen eller buskapet i filmen är lite spretigt, men kärnan kan tänkas vara att alla har ett val, alla kan lyckas om man anstränger sig och man får vad man förtjänar. Zaid valde utbildning framför brottslighet, medan brodern valde det kriminella livet. Zaid väljer senare att hämnden är viktigare än frun och hans ofödda barn. Alla val har konsekvenser, bra eller dåliga.

Jag delar ut tre hårda danska skallar till Underverden.


 

 

03.07.2017 20:58

Regissör: Ivica Zubak

Manus: Ivica Zubak

Budget: Lurigt som fasiken med tanke på Filminstitutets filmstöd. Totala kostnaden kanske runt 550 000 kr, kanske lite mer, lite mindre?

Story

Smågangstern och hustlern Metin bor med sin morsa och yngre bror i Jordbro. Han livnär sig på inbrott och att panta falska märkesklockor, men i smyg drömmer han om ett liv bortom kriminaliteten och han ansöker till scenskolan i Stockholm. Vardagen är fylld av galna gangsters som vill kutta en för minsta lilla, mängder av oskrivna regler och tydligen styrs Jorbro av juggarna i äldrerådet, vem vill inte fly en sådan vardag?

Metin är "ganska" smart för att vara en typisk gangster från förorten, men han sysslar med något som hans polare nog skulle kala "bögigt", nämligen skriver dagbok. Inte vilken random dagbok som helst, allt är detaljskrivet. Namn, platser, dag, klockslag och precis vad som skett under dagen.

Metin blir kallad till audition och på plats ska han spela upp en scen inför IRL Lena Endre och andra elitister inom kultursverige. Metin väljer en karaktär som passar som handen i handsken, rånaren. Snabbt blir han stoppad av Lena och gänget som ber honom spela upp en monolog istället, men Metin vet inte vad en monolog är.

Tack och adjö, när han går därifrån tappar han sin dagbok och fröken Endre hittar och läser den. Hon tycker den är underhållande och kontaktar ett bokförlag som vill ge ut den. Nu börjar Metins resa, vad ska han göra och hur ska han göra?

Spoilers och tankar

Generellt sett är svensk film nästan alltid skräp, finns kanske ett tjugotal vettiga titlar inom ett 30-årigt tidsspann. Det är då glädjande när det kommer en liten svensk karamell som inte smakar bajs.

Filmen har två olika fokus. Ett på Metin och hans närmaste vänner och den problematik som finns när man lever ett kriminellt liv i en förort. Det andra är krocken mellan förorten och innerstan och dess elitister, men också mer vanligt folk. Lite som en skåning som flyttar till Stockholm och inte vet hur man beter sig, eftersom han eller hon är en grisbonde.

Redan när trailern kom fastnade jag, detta eftersom det som händer faktiskt hände mig på mitt jobb bara dagar innan trailern. Låt mig förklara!

Jag jobbade på en skola i orten och de skulle få se en föreställning hämtad från boken Ondskan. Föreställningen var en monolog, berättad av Adam Pålsson (Torka aldrig tårar utan handskar). I orten bor mindre belevade människor, vanligtvis inte mer korkade än de som bor inne i stan. Det är bara så att ortens individer sällan har tid eller råd att berika sig med lite finkultur och på så sätt kanske de inte heller besitter överklassens enorma ordförråd.

Okej, jag har berättat för mina niondeklassare att vi ska se en pjäs om boken Ondskan och vad boken handlar om. Låt föreställningen börja; In kommer Adam och med en fantastisk inlevelse och kraft börjar han framföra monologen. I ett rasande tempo porträtterar han Erik, Pierre, Otto, Marja, Johan, von Schenken, mamman, pappan med flera. Jag njuter, den karisma och styrka som Adam Pålsson utstrålar gör mig helt förtrollad. Men när jag ser mig omkring bland niorna ser jag vilsna blickar, oro och rädsla. En av niorna viskar till mig -är han psykiskt sjuk? -varför spelar han olika roller fram och tillbaka? -är detta normalt?

Det är nu jag fattar att jag borde nog ha förklarat att pjäsen är en monolog och vad det innebär. Efter pjäsen frågar jag eleverna om de förstod vad som hände och om de vet vad en monolog är -vad fan är en monolog?

Tillbaka till trailern: Endre och hennes kollegor har nyss bett Metin att ta en paus. De frågar honom om han inte istället kan spela upp en monolog -vad fan är en monolog?

Filmen har en skön känsla och man har lyckats på ett bra sätt att visa förorten, utan att dra in en massa politiskt tjafs eller klichéer. Problematiken kring ett kriminellt liv lyfts fram, utan att det blir för djupt om att allt är samhällets fel, innerstans integrationspolitik lyfts fram, utan att det blir en massa PK tjafs. Filmen har fart, humor, en underhållande dialog och förvånansvärt bra skådisar för att vara en svensk film.

Mycket Rinkebysvenska; Bree, aina, para, abou, araba, beshlik, gitta, zenki, wallah. Om man inte är familjär med snacket i orten och vill förstå helheten så kan det vara bra att ha med sig ett ortenlexicon, men jag har ju bott i Bergsjön i många år och jobbat länge i Stockholms förorter, så man har ju snappat upp en del :)

Yee, yee, Robban, straight out of Bergsjön, det är orten, aina säger där bor bara lorten.

Jag är kungen på Galileis gata, det är stället som alla svennar skulle rata.

Kushet rullar jag till gröna bollar, säljer och tjänar fett med dollar.

Tusentals para i min ficka, nån försöker råna mig jag dom head kicka.

Fuck staten, dom får inte ens en tia, respekterar bara mig när jag plockar fram min nia.

Jag glider runt med glocken i min hand, sätter alla jävla politikers bilar i brand.

Alla mina bröder är döda, mördade av gäng från Angered södra.

4,1,5, Galileis gata, Angered vi hata.

4,1,5, Galileis gata, Angered vi hata.

Jag är FOCKING old school GANGSTA!!!

Jag tycker att filmen är en av de bättre svenska filmer som kommit på länge, 2016 var ett bottenår, kanske kan 2017 fortsätta att överraska. Måste gitt är inte en fantastisk film, men det är en bra film med ett vettigt budskap.

Hade den bjudit på mer godis så hade jag gett den en fyra, men slutbetyget får bli tre starka Orignal Gangsters.

 

 

26.06.2017 13:21

Låt mig börja med att säga att inget med denna film är legendariskt.

Regissör: Guy Ritchie

Manus: Guy Ritchie

Budget: 175 miljoner dollar

Rotten tomatoes: 28%

Okej, Guy Ritchie är superkänd för tre coola saker, Lock, Stock and two smoking barrels, Snatch och att han varit gift med Madonna. De senaste 17 åren har Guy enbart producerat skit. Det finns de som påstår att The man from U.N.C.L.E är en bra film, måhända att de tycker det, men det är faktiskt en bajsfilm. Så nu 2017 trodde Guy att det var hans år, hans tid för en fet comeback. Så blev det inte! King Arthur: Legend of the sword är en flopp och kommer att för alltid vara en flopp.

Story

Det har varit fred under en lång tid och kung Uther har tillsammans med sin gamla polare Merlin slutit en fredspakt mellan normala människor och magiker. Men den elaka svartmagikern Mordred vill bli kung och startar krig mot Uther. De slåss i 10 sekunder och Uther dödar honom och snipp snapp slut, så var denna saga slut

Tyvärr! Uthers brolla Vortigern (Jude Law) stabbar storebror i ryggen, eftersom han vill bli kung. Uthers lilla son lyckas flyta iväg i en båt likt historien om Moses. Några glädjeflickor hittar pojken och han växer upp till en vacker, smart och stark bordellägare. Det är ungefär här som stackars Arthurs (Charlie Hunnam) problem börjar.

Spoilers och kritik

Phuuuu! Vad ska man säga?

Jag gillar fantasy, men det måste finnas något underhållande och en bra fantasyrulle kräver ett bra persongalleri. Tyvärr är detta galleri extremt tomt.

Hunnam gör så gott han kan med det usla manuset och de korkade replikerna han fått i sin hand. Men hans egentliga roll är att antingen se arg ut, ledsen, upprörd eller road, samtidigt som han ska göra sitt yttersta för att vara snygg.

Jude Law kämpar i motvind. Hans karaktär ska ju vara ondskefull och skrämmande, men mitt intryck är att han är ganska mesig och lider av peniskomplex eller något liknande.

Asiaten Tom Wu är IRL en kungfuare, ett riktigt badass på att sparka röv. I filmen får han heta George???  När jag får syn på honom så tänds hoppet om att det åtminstone kommer några feta fighting scener. NÄ, George har typ två repliker. Arthur måste fly staden och George hjälper honom. Elaka soldater stormar hans dojo och Arthur säger -Come with us!

George -My men was trained for this, sen skjuter de lite pilbåge och sen SLUT. Ingen cool kung fu, FAAAAAAAAAAN!

Sen en drös med biroller som är lika tunna som luft och inte särskilt underhållande. Det finns två riktigt unkna biroller. Den ena är den gamle fotbollsspelaren David Beckham, fy fasiken vad han är kass. Nummer två, vår usla svenska stjärna Mikael Persbrandt som med tanke på sitt nordiska ursprung får spela en viking zzzzzzz. Som tur är får han samma speltid som i The Hobbit, bara några få minuter med typ fem repliker.

Själva öppningsscenen i filmen är ganska cool. Kriget börjar och gigantiska elefanter köttar hej vilt och magiker skjuter eldbollar. Sen kommer Uther med Excalibur och bara förstör allt.

Genren är Fantasy, action, drama, och komik. Dramat fattat jag inte var det är i filmen. Möjligtvis de scener då Arthur försöker komma till sans med att hans mamma och pappa blev mördade och det lilla romanstjafs som finns mellan honom och en kvinnlig magiker.

Komiken är helt bortkastad. Guy har gjort en fatasy variant på Lock, Stock. När något ska iscensättas så får Arthurs karaktär förklara händelseförloppet i små snabba dialogklipp. Detta funkade utmärkt i just Lock, Stock, men inte i en fantasyfilm.

Ganska dålig CGI, inte särskilt snyggt foto, inga coola monster, förutom elefanterna. I det stora är en filmen en enda stor gäspning.

Betyg:

1 frånvarande Merlin

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>