Valerian and the city of a thousand planets

30.07.2017 17:30

Tillbaka till 80-talet igen, kalla mig nostalgiker men det var fan bättre förr!

På 80-talet hade franska och belgiska serieböcker hittat vägen till svenska bibliotek. Jag minns när jag läste Gaston, Marsupilami, Spirou, Yakari och en mängd andra coola titlar. Jag läste till och med några serieböcker som hette Valérian & Laureline och det var en JÄVLIGT fräck Sci-fi titel.

Albumserien utspelar sig i det 28:e århundradet. Mänskligheten har upptäckt metoder tidsresor, det vill säga ögonblickliga resor i både tid och rum. Jordens huvudstad, "Galaxity", är huvudvärld i det jordiska galaktiska imperiet. Vid knutpunkten för rymdens mest trafikerade leder finns "Point Central" som är en interkulturell rymdstation där universums olika raser möts i ett slags rymdålderns FN. Laureline och Valerian jobbar som agenter vid Tidsresepolisen som skyddar Galaxity och imperiets planeter mot otillåtna tidsresor.

När man var en ung liten skit så fattade man inte så mycket av nyanser, istället låg fokuset på striden mellan det onda och det goda. Men inför filmatiseringen av just Valerian & Larueline (Valerian and the city of a thousand planets) var jag tvungen att gå tillbaka och läsa om serien "tack internet". Nu när man är gammal så ser man helt andra saker, bokserien har massa politiska, sociologiska, etnologiska och ideologiska inslag, knutna till de olika rymdraserna och deras kulturer.

Regissör: Luc Besson

Manus: Pierre Christin

Budget: 230 miljoner dollar

Rotten tomatoes: 52%

Okej, Luc Besson, kanske mest känd för filmer som Det stora blå, Leon, Fifth Element, Taken och ett antal andra bra filmer. Besson är stundtals extremt ojämn, han har gjort ett antal fantastiska filmer, men också en stor mängd skit. I ärlighetens namn har han inte gjort något bra de senaste 10 åren. När han annonserade att han tänkte filmatisera Valerian och att han hade tänkt på det i många år så blev jag lite intresserad. Serieboken har ett fantastisk innehåll som det går att göra en massa häftiga saker med.

Manuset står Pierre Christin för, samma person som kom på Valerian och sen skrev serien. Då kan väl resultatet inte bli kasst? Sorligt nog, JO!

Story

Utgångspunkten är samma som serieboken, Valerian och Larueline är tidsagenter vars jobb är att se till att inga gör olovliga tids/rumsresor och ändrar saker i det förflutna eller framtiden. Saker och ting börjar med buller och brak, det är ett storskaligt rymdkrig och ena sidan spränger en hel planet, jada, jada, jada. Senare får vi veta att någon onding ska förstöra rymdstationen Alpa, kanske rentav hela universum. Nu måste Valerian och Larueline stoppa elakingens planer och rädda alla från total undergång.

Spoilers och tankar

WTF????? Här kommer Besson som gjorde Sci-fi mästerverket Fifth Element, tillsammans med Pierre som skrivit serieboken Valerian & Laruline och trots detta blir nästan allt skit!!!

Känslan är att Besson haft tusen tankar och idéer som han inte riktigt kunnat sortera och hitta något fokus i. Vidare känns det som att Pierre måste ha gett någon annan lirare utrymme i manusskrivandet. För samma snubbe som skrev briljanta böcker kan väl inte visa sig senare skriva bajsmanus????

Visuellt är filmen på snudd fantastisk, CGI är riktigt bra och det finns massa fräcka rymdvarelser och olika coola rymdskepp. Men allt är ett enda hopkok av Bessons tusen tankar. Vi får se tusen varelser som man inte får veta ett skit om, tusen olika skepp som vi inte får veta ett skit om, tusen olika sidouppdrag som vi inte får veta ett skit om eller en varför i helvete de ens behöver åka på dessa uppdrag.

Cara Delevingne, mest känd som lättklädd modell och för att ha spelat elaking i floppen Suicide Squad. Noll talang, noll karisma, NADA!!!

Dane DeHaan "VEM???" just det, snubben som spelade Green Goblin i pissfilmen The amazing Spider-Man 2. Noll talang, noll karisma, NADA!!!

Innehållet ekar tomt eftersom det inte finns en riktig röd tråd att följa, allt är bara en enda röra fyllt av oändliga plotthål och utfyllnadsmaterial som inte fyller något syfte. Speltiden är 140 minuter lång, hade det funnits fokus på ett fåtal saker så hade det kanske slutat på typ 100.

Fucking jälva plotthål och dumheter överallt. Agenterna är på stationen Alpha och ska nu fånga elakingen. Ondingen lyckas fly, eftersom Val och Laru i filmen stundtals är riktigt sunkiga agenter. Okej, hur ska vi hitta the bad guy? Definitivt inte genom att använda all den coola teknologi som vi har till hands som spårningsutrustning, kameror, sensorer, stationens egna spårningssystem, tidsresor med mera zzzzzzzzzzzz, Skjut mig NUUUU!!!!!

Istället får Val och Laru veta att det finns en stor manet som kan läsa ens minnen och plocka fram bilder på dessa minnen. För att maneten ska kunna komma åt dina minnesbilder måste man köra upp sitt huvud i manetens röv. Ja, ni läste helt rätt, i manetens RÖV!!!!!!!!!

What ever, detta funkar ju bara då om personen i fråga sett det som de letar efter och i jakten på elakingen var det bara Valerian som såg vart skurken tog vägen så rimligtvis borde han vara den som stoppar huvudet i manetens rumpa! NEJ! Larueline är den som får göra det, men hon missade ju jakten på elakingen och därmed borde hon inte veta ett skit, men JO zzzzzzzzzzzzzz, fuck me!!!

Mitt i allt jagande rusar Valerian förbi en nattklubb med "exotiska" dansare (en vuxenklubb). Vi har ett mycket viktigt uppdrag, men vi har tydligen tid att stanna och prata med prostituerade??? zzzzzzzzzz

I denna veva dyker sångerskan Rihanna upp. Hon spelar den sjungande, dansande och prostituerade slaven Bubble. Ett lysande exempel på en så kallas lockroll. Vi har sett trailers där Rihanna är med och det är just därför vi ska gå och titta på filmen???? Piss on me!!!!!

Hon är en usel artist, en usel skådespelare (Battleship), behöver jag säga mer? MEN, i denna film är hon faktiskt den person som räddar ett sjunkande skepp. Hon spelar en Mimic, en varelse som kan ändra form och skepnad till det hon ser. Mycket behändigt i många situationer. En liten gråtscen spelas upp och hon erbjuder Valerian sin hjälp mot att han hjälper henne fly sin ägare.

Nu bjuds det upp till en smått underhållande actionfest och med Bubbles hjälp flyter allt på och det känns som att filmen börjar arta sig en liiiiiten aning. Man sitter där och tänker på alla möjligheter som skulle kunna utformas kring Bubbles, tänker på uppföljare som har Valerian och Bubbles som fokus, det skulle säkert bli jävligt fräckt. Men plötsligt, BOOOOOOOM, Bubble ramlar ner i ett hål och dör!! WTF!!! AllVARLIGT!!! SERIÖST??????? Helt jävla meningslöst. 

Man satte sin äckliga Cola Zero i vrångstrupen och hostade ut en drös sega Polly i nacken på besökaren framför en. Bubbles fantastiska potential totalt bortpissad, hela filmen bara rasar efter detta och man gnisslar tänder över att man just blåst 120 kronor, som man med garanterad glädje hellre hade lagt på fyra starköl på Kellys.

Trots alla coola rymdvarelser, snyggt foto och grym CGI faller filmen platt. I nuläget floppar den hårt i USA, enbart 17 miljoner dollar under öppningshelgen.

Tråkigt men sant. Det blir enbart en energipärla i betyg!