King Arthur: Legend of the sword

26.06.2017 13:21

Låt mig börja med att säga att inget med denna film är legendariskt.

Regissör: Guy Ritchie

Manus: Guy Ritchie

Budget: 175 miljoner dollar

Rotten tomatoes: 28%

Okej, Guy Ritchie är superkänd för tre coola saker, Lock, Stock and two smoking barrels, Snatch och att han varit gift med Madonna. De senaste 17 åren har Guy enbart producerat skit. Det finns de som påstår att The man from U.N.C.L.E är en bra film, måhända att de tycker det, men det är faktiskt en bajsfilm. Så nu 2017 trodde Guy att det var hans år, hans tid för en fet comeback. Så blev det inte! King Arthur: Legend of the sword är en flopp och kommer att för alltid vara en flopp.

Story

Det har varit fred under en lång tid och kung Uther har tillsammans med sin gamla polare Merlin slutit en fredspakt mellan normala människor och magiker. Men den elaka svartmagikern Mordred vill bli kung och startar krig mot Uther. De slåss i 10 sekunder och Uther dödar honom och snipp snapp slut, så var denna saga slut

Tyvärr! Uthers brolla Vortigern (Jude Law) stabbar storebror i ryggen, eftersom han vill bli kung. Uthers lilla son lyckas flyta iväg i en båt likt historien om Moses. Några glädjeflickor hittar pojken och han växer upp till en vacker, smart och stark bordellägare. Det är ungefär här som stackars Arthurs (Charlie Hunnam) problem börjar.

Spoilers och kritik

Phuuuu! Vad ska man säga?

Jag gillar fantasy, men det måste finnas något underhållande och en bra fantasyrulle kräver ett bra persongalleri. Tyvärr är detta galleri extremt tomt.

Hunnam gör så gott han kan med det usla manuset och de korkade replikerna han fått i sin hand. Men hans egentliga roll är att antingen se arg ut, ledsen, upprörd eller road, samtidigt som han ska göra sitt yttersta för att vara snygg.

Jude Law kämpar i motvind. Hans karaktär ska ju vara ondskefull och skrämmande, men mitt intryck är att han är ganska mesig och lider av peniskomplex eller något liknande.

Asiaten Tom Wu är IRL en kungfuare, ett riktigt badass på att sparka röv. I filmen får han heta George???  När jag får syn på honom så tänds hoppet om att det åtminstone kommer några feta fighting scener. NÄ, George har typ två repliker. Arthur måste fly staden och George hjälper honom. Elaka soldater stormar hans dojo och Arthur säger -Come with us!

George -My men was trained for this, sen skjuter de lite pilbåge och sen SLUT. Ingen cool kung fu, FAAAAAAAAAAN!

Sen en drös med biroller som är lika tunna som luft och inte särskilt underhållande. Det finns två riktigt unkna biroller. Den ena är den gamle fotbollsspelaren David Beckham, fy fasiken vad han är kass. Nummer två, vår usla svenska stjärna Mikael Persbrandt som med tanke på sitt nordiska ursprung får spela en viking zzzzzzz. Som tur är får han samma speltid som i The Hobbit, bara några få minuter med typ fem repliker.

Själva öppningsscenen i filmen är ganska cool. Kriget börjar och gigantiska elefanter köttar hej vilt och magiker skjuter eldbollar. Sen kommer Uther med Excalibur och bara förstör allt.

Genren är Fantasy, action, drama, och komik. Dramat fattat jag inte var det är i filmen. Möjligtvis de scener då Arthur försöker komma till sans med att hans mamma och pappa blev mördade och det lilla romanstjafs som finns mellan honom och en kvinnlig magiker.

Komiken är helt bortkastad. Guy har gjort en fatasy variant på Lock, Stock. När något ska iscensättas så får Arthurs karaktär förklara händelseförloppet i små snabba dialogklipp. Detta funkade utmärkt i just Lock, Stock, men inte i en fantasyfilm.

Ganska dålig CGI, inte särskilt snyggt foto, inga coola monster, förutom elefanterna. I det stora är en filmen en enda stor gäspning.

Betyg:

1 frånvarande Merlin