Wrath of the Titans/Clash of the Titans II

22.12.2013 14:54

Den första filmen Clash of the Titans blev sågad av i princip alla och den gick inte heller särskilt bra på bion under öppnings veckorna. Totalt sett har den trots det gått ganska bra, men det beror på att folk är svältfödda på grekiska mytologier och fantasy. Budgeten låg på 125 miljoner dollar och under de två första veckorna spelade den in 65 miljoner vilket är ganska sunkigt, men enligt färska siffror från maj 2012 så har den nu spelar in totalt 493 miljoner dollar.

Nu kommer så uppföljaren: Wrath of the Titans.

Efter att ha räddat mänskligheten så har Perseus slagit sig till ro i en liten fiskeby och fått en son. En dag börjar det plötsligt regna Chimeras från himlen som dödar allt i sin väg, men den modige Perseus lyckas döda den som attackerar hans lilla fiskeby. Det visar sig senare att Zeus bror Hades och hans första son Ares (krigsguden) vill frigöra Titanen Cronos (han skapade världen och gudarna) från sitt fängelse Tartarus. Detta på grund utav att människan har slutat att tillbedja gudarna och det innebär att gudarnas livskraft sakta men säkert håller på att försvinna.
Cronos har lovat Hades och Ares evigt liv om de frigör honom och låter han förgöra jorden.
Nu är det återigen upp till stackars Perseus att slåss mot Cykloper, Ares och andra monster för att slutligen stå öga mot öga med den mäktiga Cronos och förhoppningsvis rädda världen en gång till. 

Den första filmen fick mycket kritik för att den saknade en helhet, en röd tråd. Hela filmen var ett hopkok av ungefär tjugo olika grekiska mytologier som de sedan försökte väva ihop till en berättelse. Vilken idiot som helst fattar ju att man kan ju inte ta tjugo helt olika historier och få dem att fungerar som en sammanhängande berättelse.
Samma misstag har begåtts i uppföljaren och ungefär tio till femton olika mytologier har vävts samman. En person som har lite koll på de grekiska sagorna kommer ganska snart att bli irriterad för inte fan var det så att Minotauros befann sig i Tartarus utan han befann sig på Kreta i en labyrint ritad av Daidalos på uppdrag av kung Minos. Det finns flera olika händelser i filmen där jag blir irriterad över saker som är helt felaktiga och inte passar in tidsmässigt och platsmässigt i filmen.
Dialogen haltar också något fruktansvärt och är inte trovärdig då Zeus, Hades, Ares och Perseus använder uttryck som garanterat inte användes på den tiden.
Även hur dialogen framförs haltar och det hela känns som en skolpjäs från tredje klass när man fick ett par rader att framföra inför alla förväntansfulla föräldrar och som man memorisera och sedan uttalade dessa rader lika mekaniskt som en robot.

Sen fattar jag inte heller titeln på filmen, Wrath of the Titans (flertal), vilka jävla Titans? Det finns bara en Titan i filmen och det är Cronos, så filmen borde rimligtvis hetat Wrath of the Titan eller Wrath of Cronos möjligtvis. Samma visa var det med den första filmen Clash of the Titans och i den filmen fanns det inte en enda Titan överhuvudtaget.
Film nummer två var mer eller mindre lika floppartad som första filmen. Budgeten låg på 150 miljoner och de första veckorna spelade den bara in 62 miljoner. Totalt har den hitintills dragit in drygt 300 miljoner vilket WarnerBros tydligen inte var riktigt nöjda med, så förhoppningsvis slipper vi sen en tredje film.

Jag delar ut en svag Titan till hafsverket Wrath of the Titans. Se skiten på egen risk om ni vill slösa 99 minuter av ert liv helt i onödan. Kom sen inte och gnäll för jag har fan varnat er!