World War Z

21.12.2013 19:07

 

2006 gav Max Brooks ut boken World War Z som blev en bästsäljare (jag har läst boken).
Nu 2013 kommer då filmen med samma namn och regissören påstår också att filmen baseras på boken. Hmmm, jag skulle snarare säga att filmen "baseras" på boken eftersom temat är samma och själva grundhandlingen, men sen tar likheterna slut.

I boken är det massa intervjuer med olika överlevare från den hemska pandemin av Zombier. Dessa intervjuer skapar en närhet och ett djup som gjorde att jag verkligen gillade boken. Allt detta har man tagit bort i filmen.
Kvar finns en kavalkad av actionscener, explosioner och medioker dialog.

För er som inte har läst boken eller sett filmen så är handlingen att en pandemi av katastrofala mått har brutit ut. Ett virus som förvandlar döda människor till extremt otrevliga zombies.
Så nu måste den före detta FN-soldaten lämna sin fru och barn för att ta sig ann uppgiften att rädda världen.

Filmen har kantats av många problem och den utsatta budgeten på 150 miljoner dollar blev istället drygt 270 miljoner dollar på grund utav att filmen har bytt manusförfattare tre gånger.
Den första manusförfattaren tyckte att det var för mycket krav på honom så att han fick ont i magen och slutade efter att skrivit ett halvt manus. Manusskrivare nummer två hamnade i ett stort bråk med filmens regissör och fick sparken. Snubbe nummer tre tyckte att slutet på filmen som var skrivet av kille nummer två var så uselt att det skulle skrivas om och regissören höll med.

Problemet var bara att allt var filmat och klart så produktionen var tvungna att ringa in alla skådisar igen och filma ett helt nytt slut på filmen och detta blev inte billigt.

Redan på förhand hade många etablerade amerikanska recensenter dömt ut filmen och hånat Braddan. Men tji fick recensenterna eftersom World War Z öppnade starkt och har spelat in över 80 miljoner på fem dagar och om ett par veckor kommer en del av de europeiska slantarna att trilla in. Så jag tror att rent ekonomiskt kommer det säkert att gå ganska bra.

Filmen har fått mycket blandade recensioner. Massa ettor och tvåor och en massa fyror och femmor. När detta händer är det något lurt på gång. Vem ska man kunna lita på? Svaret är mycket enkelt, man kan lita på MIG.

Filmen är ganska medioker och har en hel del saker som skulle kunna förbättras. Framförallt introduktionen av Gerry Lane (detta gäller de som inte läst boken). Har man inte läst boken så fattar man inte riktigt vem han är och varför han gör det han gör.

Vad får man då veta om Brads karaktär? Före detta FN-tjänsteman eller soldat (vi får aldrig svaret på hans militära yrkesutövning), sen visar det sig att han fick sparken av FN (tittaren får aldrig veta varför), det nämns att han arbetat i katastrofområden som Liberia och Bosnien, men det framgår aldrig vilka kvalifikationer som han har som gör att det är just han som är bäst lämpad att rädda världen.

Men, men. Vips så är Gerry på nytt anställd av FN och måste bege sig till Sydkorea för att på medicinskt språk hitta den så kallade "Patient noll". Detta är alltså den första personen som är smittbärare och smittspridare. Det förklaras aldrig varför det antas att just denna person är lösningen för att kunna rädda världen.

Filmen är snyggt visuell och mängder av ganska okej actionscener.
Men genren Zombier är jävligt uttjatad och om man ska komma dragande med ytterligare en sådan så måste man tillföra något nytt till genren. Filmen 28 days later kostade bara 8 miljoner dollar och hade sin egen lilla tolkning på zombier och virus och var ganska bra. The Walking Dead körde sin egen grej.

World War Z har inget att komma med när det gäller nytänkande eller originalitet. Man har helt enkelt bara tagit ett urgammalt koncept och gjort det tråkigare. 
Visst, jag kan medge att de faktiskt har en egen liten twist, men den gör en bara irriterad.
Alla zombierna är lika snabba om inte snabbare än  Usain Bolt och de gillar att gör enorma så kallade "BögHögar" som en lärare sa till SVD för något år sedan.
Att bygga ett sorts torn genom att lägga sig i en stor hög och sedan bara fylla på.
Så dessa zombier gör stora högar för att kunna storma och komma över murar på 15-30 meter, gör högar så att de kan komma upp och riva ner helikoptrar som flyger lågt.
Dessa högar formas otroligt snabbt och är mycket farliga, både för zombisarna och de vanliga människorna. Tänk er själva den fruktan att se en 20 meter hög böghög av zombier.

Brad ska vara den drivande faktorn i filmen, men han är fett dryg. Hans uppgift är att rädda världen, men hans prioritet är att komma hem till sin älskade familj. Detta är fullkomligt ologiskt. Visst han älskar sin fru och sina barn, men prioritet borde rimligtvis vara att rädda världen eftersom om han inte gör det så kommer det inte finnas någon familj att komma hem till.

Det största problemet med filmen är att bolaget Paramount redan på förhand bestämt att filmen ska vara tillåten för barn från 13 år. Detta innebär att blodet lyser med sin frånvaro, zombierna ser inte allt för farliga ut. Detta är allvarligt då det ju är en action/zombiefilm. En zombiefilm utan massa blod och köttmumsande är helt obegripligt.
Ja man ser att soldater skjuter på zombierna och de faller omkull, men det sprutar inget blod, hjärnsubstans flyger inte omkring och detta gör filmen ganska tråkig.

Jag ger filmen två mycket mediokra zombier i betyg.