Transformers: Age of Extinction

01.07.2014 08:28

När jag var liten hade vår granne en magisk sak på sitt tak, en parabol. På helgerna spenderade jag mycket tid hos dem tittandes på Transformers på tv-kanalen Sky. Vilka tider, vilka underbara minnen.
 
Så 2007 var det dags för en icke animerad spelfilm om Transformers och som regissör stod Michael Bay, samma man som gjort alla filmerna.
Han fullständigt slaktade alla filmerna utan att ens skämmas. Misstaget Bay gör är att dumma ner Transformers till att bara handla om massförstörelse med en förpubertal dialog. I den tecknade versionen från 80-talet så var skaparna smarta, de visste att dåtidens tonåringar faktiskt hade något innanför pannbenet och fokus låg på innehållet och utvecklingen av de olika robotarna.
 
Fältet är delat, antingen älskar man Michael Bays filmer om Transformers eller så hatar man dem och om man tittar lite närmare så består detta fält av de frälsta från 80-talet som hatar de nya adaptionerna av filmerna och andra delen består till stor del av ungdomar födda 1998, främst killa som älskar de nya filmerna. Efter att ha ögnat igenom ett par hundra recensioner på bland annat IMDB som varit fulla av stavfel och andra grammatiska felaktigheter så verkar det råda ett visst konsensus bland dessa tonåringar och det är filmens handling och dialog är usel, medan actionscenerna är grymma och därför delar ungdomarna ut maxbetyg.
 
Filmkritikerna har inte varit nådiga mot Michael Bay och i princip alla "kända" recensenter fullständigt sågar Transformers: Age of Extinction och kallar filmen ett stort skämt.
 
Nya transformers handlar i princip om samma sak som de andra filmerna, de onda vill döda människorna och de goda måste bekämpa de onda och i allt detta krigande infinner sig massförstörelse utan dess like.
Efter "The Battle of Chicago" där hela Chicago blev jämnat med marken har nu militären i samarbete med CIA avslutat sitt samarbete med Autobots och nu jagar de alla Transformers.
En knasig uppfinnare spelad av Mark Wahlberg hittar en gammal trasig lastbil som visar sig vara Optimus Prime. CIA kommer till deras hus och helvetet bryter ut.
Stanley Tucci spelar uppfinnare nummer två och är den som lyckas knäcka Transformernas "DNA-sekvens" och han kan nu göra egna robotar.
I all denna röra så är det nya Transformers som jagar Optimus Prime, han ska fångas och återlämnas till sin skapare och dessa nya men onda robotar samarbetar med CIA.
Uppfinnare nummer två har nu byggt en prototyp som han väljer att kalla Galvatron. Han har byggt denna robot med hjälp av datainformation från den "döde" Megatron, vad uppfinnaren inte vet är att Megatrons "medvetande" förts över till Galvatron och i och med detta blir roboten en reinkarnation av Megatron som vaknar till liv och vill vara med och leka.
Slutstriden utspelar sig i Beijing där halva staden rivs i bitar av allt krigande.
 
Ni fattar själva vilken jävla röra allt är.
Manuset har fler hål än en Schweizerost och dialogen är hämtad direkt från filmen Armageddon (1998) fylld med bajsnödighet och klyschigt trams.
Ett lysande exempel är följande scen: CIA anländer till den knasiga uppfinnarens hem och Wahlberg säger till "skurken" att han inte får vara där eftersom de inte har någon husrannsakan, svaret han får är så urbota korkat och krystat att jag nästan började gråta "My face is my warrant".
Sen verkar det som om Bay och manusförfattaren Ehren Kruger fullständigt glömt bort fysikens lagar gällande massa och kraft.
Under slutstriden springer Wahlberg omkring och skjuter på den onda roboten med ett rymdgevär och det hela leder komiskt nog till en handstrid.
Wahlberg hamnar på rygg och den enorma roboten utdelar vad som skulle ha varit ett dödande slag, men Wahlbergs karaktär blockerar slaget med rymdgeväret. Fullständigt befängt.
Robotens enorma tyngd skulle ha krossat uppfinnaren och kvar skulle en blodig hög ligga, men inte.
 
Det får ju sägas att filmen har bra effekter, men enbart effekter av hus som raseras och robotar som sprängs gör inte en film bra. Vill jag enbart titta på saker som rasar så kan jag lika gärna gå till en rivningsplats och titta när de raserar husen.
 
Transformers: Age of Extinction får en Galvatron i betyg.