Thor: The Dark World

21.12.2013 18:34

Regissör: Två nya regissörer står för produktionen. Alan Taylor som är jävligt känd, men brukar normalt sett mest arbeta som gästproducent och bara göra ett visst antal avsnitt i till exempel en tv-serie. Han har regisserat avsnitt av Game of Thrones, Mad Men, The Sopranos, Lost med mera med mera. James Gunn är ett uselt skämt till regissör och manusförfattare. Med filmer som Scooby-Doo 1 och 2 i bagaget inser man redan här att Thor: The Dark World kommer att vara en kass film.

Manus: Även här är det två nya ansikten som skrivit manus. Christopher Yost är också mycket känd, dock bara i vissa kretsar. Kretsarna jag talar om är barn och stora Marvelfans som jag. Han har sedan 2002 arbetat enbart med att överföra serietidningar från Marvel till teckandfilm/serie. Christopher Markus har skrivit manus till alla tre filmerna om Narnia, Captain America, Pain&Gain och skriver även manuset till Captain America 2.

Budget: Ynkliga 170 miljoner dollar. Vilket enligt mig är ganska lite eftersom jag på förhand hade tänkt mig en siffra runt 250 miljoner.

Handling:
Efter den första filmen om Thor och sedan Avengers så beger sig Thor hem till Asgård för att hjälpa till att städa upp bland de nio rikena (planeterna/dimensionerna). Det är fullt krig mellan allt och alla och Thor måste svinga sin hammare (porrig metafor om ni fattar vad jag menar) för att se till att folk rättar sig i leden.
Kvar på jorden är Jane Foster (Natalie Portman) som trugar och längtar efter sin hunkiga Thor som aldrig dyker upp.

Janes assistent hittar något underligt i en gammal fabrik och Jane börjar ranta runt och se vad hon kan hitta. Mitt i denna stora lokal hittar hon en stor sten eller liknande och inne i denna sak så lyser ett rött sken. Detta röda sken hoppar sedan in i hennes kropp och vips så har hon tagit den mytologiska Etern i besittning.
Innan detta händer så får man en kort förklaring om vad Etern är (som om jag inte visste detta innan). På/I en av de nio planeterna/dimensionerna så bodde Svartalverna, de kontrollerade Etern, en otrolig kraft som kunde skapa supersoldater och mäktiga vapen. Odens pappa kunde inte acceptera att Svartalverna hade en sådan makt och bestämde sig för att utplåna dem (det finns tydliga referenser mellan Odens pappa, Oden och USA. Alla anser de att de är världspoliser). När detta var gjort kunde man inte förstöra Etern eftersom den oförstörbar, istället gömde man den någonstans.

Efter att Jane fått Etern så visar det sig att den svarta vikingaguden Heimdall inte längre kan se Jane (Heimdall har ju gåvan syn bortom synen. Han kan se allt som händer i universum).
Heimdall berättar för Thor om detta och han blir mycket orolig och åker ner till jorden för att kolla upp Jane.
Efter det att Jane fick Etern så vaknar ett antal Svartalver upp i sitt rymdskepp (ja de var tydligen inte utplånade och de har fan i mig ett rymdskepp, alla har rymdskepp nu för tiden).

Thor tar med sig Jane till Asgård för att få en läkarundersökning och efter ett tag fattar Oden att det är Etern som Jane bär på. Malekith (Svartalvernas kung) skickar iväg en av sina supersoldater för att hämta Jane och samtidigt sker en fullskalig invasion av Asgård. Nu ska det krigas och förstöras.
I Avengers var det massförstörelse av New York och i Thor 2 är det massförstörelse av Asgård.

För att kunna besegra Malekith så tar Thor Loki till sin hjälp och det slåss lite mer och mer förstörelse. Man kan säga att Thor 2 i princip är en kopia av Avengers med en lite annorlunda story, men samma tema gällande förstörandet av stora byggnader.

De två nya manusförfattarna ha försökt att kopiera det humoristiska slapstick konceptet som fanns i den första filmen, men jag tycker inte att de lyckas särskilt väl. Det finns några scener som är smått underhållande, men majoriteten av humorn känns framtvingad och allt för förutsägbar.
En scen i början där Asgårdarna krigar mot några skumma typer så kommer Thor på besök för att ordna biffen. Då kommer en enorm stenjätte till slagfältet (tydligen den skumma typernas ledare). Stenjätten vrålar och fräser och Thor säger "Ok, I accept your surrender". Alla de skumma typerna skrattar och sekunden senare svingar Thor hammaren och monstret pulvriseras och de skumma typerna blir helt tysta och Thor säger "Whos next?".

Det är också enormt tröttsamt att man igenom hela filmen ska göra reklam för den första filmen om Avengers (mycket snack om Battle of New York och tittaren pressas på att springa och köpa DvDn). Massa snack och reklam om/inför nya Avengers och nya Captain America. Tittarna vet redan att det kommer en Avengers 2 och en Captain America 2, vi behöver inte konstant påminnas om detta i nästan två timmar.

Thor: The Dark World är betydligt sämre än sin föregångare och jag ger filmen två mycket klena och rostiga hammare i betyg