The Wolverine

24.12.2013 12:05


Regissör: James Mangold. Han är mest känd för att ha regisserat och skrivit manuset till Cop Land (1997), 3:10 to Yuma och Walk the Line.
Manus: Mark Bomback. Han är känd för att skriva skitmanus Total Recall (2012), Unstoppable, Die Hard 4.0 med mera.

Det var i ett tidigt stadium sagt att man skulle ge mer information om Wolverine och om hans fångenskap i Japan under andra världskriget och när USA droppa atombomben.
Dock verkar det som man klippt filmen som en toker för det är bara de första minuterna som man får se ett par korta klipp. Wolverine sitter i en metallåda nere i ett djupt hål.
Ett antal japanska soldater springer omkring och friger amerikanska fångar och sedan är det vad jag tror tre stycken generaler eller liknande samt en vanlig soldat som begår ritualiserat självmord.
Den vanliga soldaten tvekar och sen ser man atombomben falla och Wolverine hoppar upp ur hålet, drar ner soldaten och räddar livet på honom.

Efter det kastas vi in i en av Logans drömmar, eller snarare mardrömmar. Sedan han var tvungen att döda Jean Gray i filmen X-Men: The Last Stand så har han konstanta mardrömmar och ångest. Han har svurit en ed i den döda Jeans namn. Löftet han gett är att han aldrig mer ska döda igen och för att kunna hålla detta löfte har han flyttat till djupa skogar och höga berg för att undkomma civilisationen.

En liten japansk flicka lyckas hitta honom och ge Logan ett meddelande. Soldaten han räddade är döende och vill träffa honom för att säga tack en sista gång.
Så det bär av till Japan för att säga bye bye till en döende snubbe. Det hela är ju givetvis en fälla och det kan ju vilken idiot som helst räkna ut, men inte Logan inte.

Det hela handlar om hur den döende soldaten vill stjäla Wolverines läkande kraft så att soldaten på nytt kan bli ung.
För att lyckas med detta har han anställt en snygg blond läkare som utvecklat någon sorts minirobotar (påminner lite om de där buggarna i Matrix) och på något sätt lyckas hon smussla ner en sådan i Logans te.

Wolverine vaknar upp från ytterligare en mardröm och han känner sig lite sunkig men skakar snabbt av sig känslan av att något inte stämmer.
Soldaten är död och nu ska de dra på begravningen, men där går allt åt helvete och den japanska maffian vill vända upp och ner på allt och Logan han tänker fan stoppa dem.
Det är nu han upptäcker att hans mutation (instant regeneration) inte funkar som det ska, något är fel. Han läker superlångsamt!
Senare får man veta av den där elaka läkaren att Logans läkekraft nästan upphört helt. Det är här som jag börjar bli irriterad.

Om Logans regeneration nästan är helt avstannad, varför i helvete skriver då manusförfattaren in scen efter scen där Logan skjuts, skjuts igen, blir knivskuren ett flertal gånger.
Vi snackar inte skjuten i fingret eller i foten! Utan första salvan han får är ett hagelbrak rakt i magen, sen är det ett antal skott i bröstkorgen, armarna, benen, ryggen.
Om nu då hans regeneration nästan slutat fungerar helt och hållet då skulle det inte finnas en chans att Logan överlever.
Till råga på allt tillkommer en absurd sekvens på ett snabbtåg (japanskt bullet train = 300+ km/h). Logan är fett skadad, blöder som en gris, yr som bara den av all blodförlust, men han måste slåss lite till. Ett antal elaka maffia nissar har tagit sig ombord på tåget och nu ska Logan bli knivskuren ett par gånger till och sedan upp på tågets tak och slåss.

Sen fortsätter filmen i samma stil, Wolverine slåss, slåss, slåss, slåss och slåss lite till. Han lyckas få tillbaka sin mutation/regeneration genom att själv öppna upp sin bröstkorg och plocka ut den lilla roboten. Efter det ska han slåss, slåss, slåss och slåss lite till.
Vad som skulle vara den episka slutstriden är ännu ett exempel på mera slagsmål.

Jag är djupt besviken eftersom jag hoppats få mer inblick i Logans tidigare liv (jag vet ju redan det mesta eftersom jag läst alla X-Men tidningar när jag var liten), men det skulle varit kul och intressant att se en mycket bättre adaption av hans liv till film.
Allt är ett hafsverk, men förmodligen har tanken varit att merparten som gått och tittat på filmen är X-Men fans och då behövs ingen direkt förklaring. Detta är ju galet tänkt. Bara för att fansen vet så vill vi ju till trots se överföringen från serietidning till film göras på ett snyggt sätt.

Hafs och slafsverket The Wolverine får enbart två slöa Adamantiumklor i betyg.