The Purge

27.06.2014 08:06

För ganska länge sen såg jag "The Purge" och skulle ha recenserat den, men glömde av det. När jag för ett par dagar sen såg trailern till "The Purge 2" så vaknade minnet till liv.The Purge är en lågbudgetfilm, ynkliga 3 miljoner dollar kostade den att spela in och utifrån det får man väl säga att det var en framgångssaga med mer än 60 miljoner intjänade dollar.

James DeMonaco står för både regi och manus och hans resumé är inte särskilt imponerande. Enligt mig har han bara gjort en bra film och det är "The Negotiator" från 1998 med Kevin Spacey och Samuel L. Jackson i huvudrollerna.
 
Hela konceptet kring The Purge är så urbota dumt och ologiskt och jag kan inte fatta att folk svalt denna skit utan att ifrågasätta.
Vi befinner oss någonstans i framtiden, men inte sciencefiction utan det rör sig kanske om en 40 år eller så framåt i tiden.
USA är nära en samhällelig kollaps och problemet är en otroligt hög kriminalitet och överfulla fängelser. Presidenten och hans rådgivare kommer på en briljant strategi för att vända på denna hemska trend. Man inför "The Purge" och detta innebär att en gång per år och under 12 timmar så är alla former av brott lagliga och polisen ingriper inte och sjukhusen är stängda. Tanken är att alla människor som har en massa instängda aggressioner nu ska kunna gå ut på gatan under dessa 12 timmar och mörda, bränna, skada, stjäla utan att det får några rättsliga konsekvenser.
 
Efter ett antal "The Purge" så visar det sig att brottsstatistiken fullständigt dalat och i princip all brottslighet är borta. Alla lever i harmoni och väntar på att få ut och purga nästa år.
Här börjar jag skratta, detta är ju helt befängt. Så bankrånare, knarklangare, seriemördare, hustrumisshandlare med mera skulle helt plötsligt bara sluta med sina aktiviteter och vänta till den aktuella dagen då allt är lagligt under 12 timmar? Detta fattar ju vilken idiot som helst att det aldrig skulle fungera.
 
Ethan Hawke spelar en mycket rik säljare vid namn James Sandin. Han säljer olika säkerhetssystem som ska skydda människors hem från att personer under "The Purge" ska kunna ta sig in.
Han har en fru, en äldre tonårsdotter och en yngre son som kanske är tolv. Han har precis landat en fet deal och håller nu på att förbereda sig inför den årliga purgen. Glatt hälsar han på sina rika grannar i sitt skyddade bostadsområde (Gated community). När det är dags så aktiverar han sitt system och hela huset blir som en liten bunker med ståldörrar och annat skit.
 
Under natten så ser sonen på husets kameror en svart man som skriker på hjälp eftersom han är jagad av en massa dårar och sonen bestämmer sig för att öppna dörren och släppa in mannen. Detta är inte så smart eftersom de som jagar honom blir mycket upprörda och efter ett tag så lyckas de ta sig in i huset. Nu börjar actionfesten och James måste nu försvara sin familj och döda de som tagit sig in i huset. Mot slutet av filmen finns en liten, men mycket förutsägbar twist där James grannar är inblandade.
 
En hel del har gett filmen treor och fyror i betyg och jag kan inte fatta varför. Allting är fullständigt befängt, att sonen öppnar dörren är helt ologiskt.
Han är tolv år och har varit med om 12 purges, runt 5-6 år så började han nog ta till sig innebörden av denna årliga dag av ond bråd död och ju äldre han blev ju mer fattade han att under dessa 12 timmar så öppnar man inte dörren för NÅGON, men just denna dagen så gör han det.
Recensenter har pekat på pojkens humana sida, han tycker synd om den jagade mannen och han tar ett moraliskt rätt beslut.
Seriöst? Under 12 timmar får alla som vill göra vad dom vill, visst mannen är jagad, men det betyder inte att han i sin tur inte skulle döda. En pojke på 12 som varit med om dessa händelser skulle aldrig öppna dörren.
 
Filmen är inte spännande eftersom man vet vad som kommer att hända, actionscenerna är inte så fräcka, utan snarare överdrivna eftersom James är en vanlig dödlig, men i stundens hetta blir han ren Rambo och dör inte i första taget av knivhugg och skott.
 
Jag ger The Purge ett säkerhetssystem i betyg