The Master

27.12.2013 11:01

Religion har alltid varit ett omtyckt ämne inom film. Regissörer som lyfter fram det goda inom religionen, det onda, det konstiga och det avvikande. Vad betyder ordet religion? Enligt Nationalencyklopedin så är religion "en kulturyttring som inte låter sig infångas under någon generellt accepterad, heltäckande definition".

Många regissörer gillar också att göra filmer om sekter eller en kult. Ofta är dessa filmer ren fiktion men ibland dyker det upp filmer eller dokumentärer om till exempel Jehovas vittnen, Hare Krishna, Amishfolket, Pingstväckelsen/Pingstkyrkan (Knutbyförsamlingen).

Vad är då en sekt eller en kult? NE skriver att en sekt är "en religiös grupp som markant avviker från den eller de religiösa huvudlinjerna och normerna i ett samhälle" och en kult är i princip samma sak. Men vem bestämmer vilken religion som är "bra" eller vad som anses vara en farlig "sekt"?

Jag personligen är intresserad av religion, men inte själva gudsdyrkan utan mer av de filosofiska aspekterna och de många likheter som olika religioner har. Jag har läst det mesta, sett mycket och upplevt mycket av religionens påverkan, både det goda och det onda. Utan att tveka kan jag säga att det finns ruttna individer inom alla religioner som enbart vill utnyttja sin omgivning för att gagna sig själv och att det finns genuint goda människor med goda avsikter.

2011 började det att viskas om en kommande film som skulle handla om eller delvis löst baseras på L. Ron Hubbard, mannen som skrev böcker om fantasy, scifi och vilda västern och som sen startade scientologirörelsen som inom kort blev omnämnd som en galen sekt. Jag har läst två böcker skrivna av Hubbard, Science of Survival och The Modern Science of Mental Health. Två mycket intressanta böcker fyllda med tokigheter men även del upplysande saker om samhällets utveckling och alternativ medicinsk behandling.

Scientologi är en "religion" men också en "sekt". Jag har alltid starkt tvivlat på samfund som bygger på att dess medlemmar ska donera stora mängder pengar för att uppnå lycka och ofta så går dessa donationer rakt ner i fickan till de som är i toppen inom den kyrkliga rörelsen och det är förmodligen därför som de på toppen är lyckliga medan de på botten är olyckliga :)

Det visade sig dock att filmindustrin inte var redo eller tillräckligt modiga att göra en film som var löst baserad på L. Ron Hubbard. Rädslan för rättsliga åtgärder från den mäktiga Scientologikyrkan var alldeles för stor. Så istället gjorde man en film om en ny påhittad religion, dock med snarlika inslag som var hämtade från just scientologirörelsen.

The master handlar om den karismatiske och religiöse ledaren Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) som håller på att utveckla ett nytt religiöst koncept som han kallar "The Cause" och den gravt alkoholiserade sjömannen/soldaten Freddie Quell (Joaquin Phoenix). Quell har under andra världskriget varit inkallad som sjöman och han har sett mycket hemskheter som drivit honom till ett allvarligt alkoholmissbruk som resulterar i att han inte kan behålla något jobb eftersom han ofta hamnar i konflikt med sina chefer, arbetskamrater eller butiksbesökare.

Efter att återigen fått sparken smyger han ombord på ett fartyg och svimmar sedan på grund av alkoholförgiftning. Några av fartygets passagerare hittar honom och tar Quell till kaptenen som då visar sig vara denna Lancaster Dodd. Här börjar nu en process, en läkande process, livsavgörande process eller kanske rent av en destruktiv process. Dodd tar sig ann Quell och vill "hjälpa" honom att förstå varifrån hans aggressioner kommer och hur han kan arbeta med dessa och andra depraverade tankar som Quell har.

Det är mycket påträngande ångest i filmen, sorg, vrede och hat. Mycket av filmen handlar om de terapeutiska samtal som Dodd och Quell har där Dodd ifrågasätter Quell och hela tiden pushar honom att öppna sig och släppa ut demonerna. Det är stundtals intensivt och sorgligt men samtidigt också en gnagande känsla av manipulation. Vad är egentligen Dodds intentioner och hur långt är Quell bered att gå?

Det är en stark film med mycket filosofiska aspekter och etiska/moraliska dilemman. Samspelet mellan Phoenix och Hoffman är stundtals briljant men ibland även lite segt.

En välbyggd dialog hjälper också till att lyfta filmen. Överlag har The Master fått höga betyg, fyror och femmor, men jag skulle gärna sett ett mer aktivt ställningstagande till Dodds agerande och om det handlar om en hjälpande hand eller fostrande av nästa lydiga "soldat". Mycket lämnas öppet för tolkning till tittaren på både gott och ont.

För mig blir det tre starka scientologer i betyg