The Hunger Games: Catching Fire

21.12.2013 18:45

 

Regissör: Francis Lawrence. Är egentligen mest känd för att göra musikvideos åt Britney Spears, Will Smith, Sarah McLachlan och Aerosmith. Har regisserat Constantine, I Am Legend och Water for Elephants. Han ska också regissera Hunger Games 3 och 4.

Manus: Simon Beaufoy. Snubben skriver skit, mer skit och än mer skit. Helt plötsligt skriver han manuset från boken till filmen Slumdog Millionaire och plötsligt är han värsta populära snubben. Totalt övervärderad förlorare i mina ögon.

Michael Arndt har skrivit för Little Miss Sunshine, Toy Story 3, Brave samt en av årets sämsta filmer Oblivion.
 

Budget: 130 miljoner dollar.

Nu har jag ju bara läst första boken om de hungriga spelen och det har jag tidigare berättat och jag har även recenserat första filmen och gav den en medioker tvåa. Eftersom jag då inte läst de andra böckerna så kan jag inte uttala mig så mycket om huruvida adaptionen från bok till film följer bokens innehåll eller avviker mer eller mindre. Det var sagt att första filmen hade en hel del avvikelser och helt nytt material som manusförfattaren hittade på och det samma är sagt om uppföljaren.


Handling
Katniss Everdeen och Peeta Mellark var ju de som vann förra hungerspelen och sedan dess har de blivit superpopulära i huvudstaden och lever ett "okej" liv. Men President Snow är inte nöjd, han är paranoian nummer ett och tycker sig se upprorsmakare i varje hörn. Vidare tycker han att det är Katniss som är uppviglaren och hon måste helt enkelt döden dö och det fort.
Han diskuterar dilemmat med sina närmaste och de kommer fram till att bästa sättet vore att ha en specialvariant av hungerspelen, nämligen att en del tidigare vinnare ska komma tillbaka och slåss igen. Givetvis riggar Snow lottningen så att Katniss inte kan undkomma.

Så nu är hon och det manliga våpet Peeta Mellark tillbaka i samma sits som de var i första filmen. De måste återigen slåss för sina liv och döda andra deltagare som står i deras väg.
Nu kanske ni undrar varför jag kallar Peeta ett manligt våp. Jag har inget emot feminism eller starka kvinnor med makt eller kvinnor som kan slåss eller skjuta pilbåge bättre än Robin Hood.
Problemet är bara att det måste finnas en balans. Kvinnor gnäller när andra kvinnor framställs som svaga och kapabla att ta hand om sig själva, men det gnälls inte när det är män som är klena och odugliga.

Det var samma sak i första filmen. Peeta bara gråter, ramlar och slår sig hela tiden, kass med vapen, kass på att slåss och behöver hjälp hela tiden. Samma sak är det i film nummer två. Kass på att slåss, kass med vapen, kass på i princip allt "hjälp mig Katniss", "jag har ont Katniss", "jag är törstig Katniss" och så vidare. Ett manligt hjälplöst våp..

Skit samma. Nu ska de ut i djungeln och möta diverse faror av bibliska mått. En mystisk dimma som är giftig, en flock arga babianer, blixtnedslag, små skrikande fåglar med mera med mera.
I allt detta måste de ju även se till att döda sina motståndare och precis som i första filmen har de allierat sig med andra, eller snarare kommer att alliera sig med andra.
Dessa andra är en hunkig hunk och en 80 år gammal tant. Ni hörde mig rätt, en tant på 80 bast är med i hungerspelen??

Det är så att paret som valdes ut, hunken och hans syster eller något sådant, denna tant är deras mentor och hon tar frivilligt flickans plats.
Nu är det ju ofta så att i bokform så brukar det finnas mer att säga om en sådan händelse och det skulle vara intressant att veta mer, men i filmen får man inte mer information.
Allt du vet är att tanten tagit flickans plats och nu måste stackars hunken bära omkring på kärringen som inte kan göra någonting överhuvudtaget.

Så nu ska de slåss, slåss. springa, springa, klättra, klättra, simma, simma och slåss lite mer.

Nu kommer då själva tvisten och det händer när det är typ tre minuter kvar av filmen. Den tillsynes elaka spelledaren (han som skapar och driver spelen) Plutarch Heavensbee (Philip Seymour) Hoffman. Det visar sig att trots hans djävulskap så är han en trevlig och snäll kille. Han avskyr president Snow och hjälper sedan Katniss och Haymitch Abernathy (Woody Harrelson).
Det hela slutar med att Katniss med hjälp av sina allierade tar en lång koppartråd och knyter fast den på en pil. Sedan när blixten slår ner skjuter hon denna pil upp i luften (de är instängda i en enorm kupol omgiven av kraftfält) och detta kortsluter hela skiten. Efter det så kommer Plutarch med ett flygande skepp och plockar upp Katniss, hunken och några till och sedan avslöjas det att nu startar revolutionen "The revolution starts now", "Your the mockingjay, the symbol".

Sen gråts det en skvätt och skiten är slut.
Vad ska man säga? Filmen är lika trist och tom som sin föregångare, i princip inget blod eftersom filmen är barntillåten, detta till trots att den faktiskt är mer våldsam än vad första filmen var. Men vi vet ju alla att man inte blir påverkad av att titta på våldsfilmer. För om så vore fallet så hade jag varit en galen massmördare för länge sen.
Dialogen ä.r ganska pinsam och fylld med tonårsklicheer, riktigt usla sådana. Jag som arbetar med tonåringar vet ju att de inte är fullt så efterblivna som filmen vill få dem att framstå

 

Hungerspelen 2 får en stark pilbåge