The Hobbit: The Desolation of Smaug

26.12.2013 11:53

Regissör: Peter Jackson

Manus: Fran Walsh och Philippa Boyens.

Budget: 250 miljoner dollar

Peter Jackson är den som styr båten och han verkar göra det men en ganska bestämd hand. Fran Walsh och Philippa Boyens står för manuset och de har skrivit till alla filmerna om Sagan om Ringen och Hobbit. Det som alltid är lite trist är att regissörer och manusförfattare som ska adaptera böcker till film alltid ska lägga till en massa material i filmen som inte finns i böckerna. Detta gör att de som läst boken/böckerna blir en aning irriterade för oftast fyller dessa ändringar ingen direkt funktion.

Jackson har slängt in karaktären Tauriel, en kvinnlig alv som spelas av Evangeline Lilly (Kate i serien Lost). Tauriel är i princip en kopia av Xena: Warrior Princess. Hon kan slåss, skjuta pilbåge, slåss med knivar och svärd minst lika bra som Legolas, problemet är bara att Tauriel inte existerar i boken om The Hobbit.

Jackson sa i en intervju att han ville lägga till en stark kvinnlig karaktär som han ansåg fattades i böckerna om Bilbo. Han menade att det behövdes en stark kvinna i Bilbo, lite som Arwen i sagan om ringen. Personligen tycker jag det är lite löjligt och det hela känns lite politiskt korrekt och anpassat för att inte filmfeministerna ska bli upprörda. Det viktiga för mig när det skapas nytt material till en bokadaption är att det nya materialet fyller en funktion och för mig känns det inte som om Tauriel har en avgörande roll i filmen.

Hon och Legolas är inte med så mycket i Hobbit 2, men kommer säkerligen att ha mer speltid i den tredje filmen, men hitintills finns det inte mycket som talar för att hon kommer att vara avgörande för hur historien slutar.

Det har ju stått spaltmeter efter spaltmeter i tidningarnas nöjessektion om Mikael Persbrandt och hans otroliga insats i Hobbit 2. Jag vet inte vad dessa nöjesskribenter har titta på, men inte kan det vara Hobbit 2. Möjligtvis har de kanske förväxlat det hela med en gammal film om Beck. Persbrandt är med i ungefär 50 sekunder och under denna tid så hinner han knata ett varv runt ett bord och servera mjölk till dvärgarna och han har även tid till att leverera ett fåtal repliker.

Utifrån detta kan jag inte påstå att hans insats var fantastisk, snarare medioker. Jag förstår inte heller varför han pratar så konstig engelska. Det låter ungefär som en mellanstadieelev som håller på att utveckla sitt engelska uttal. När ska Hollywood fatta att vi svenskar ligger nästan i topp vad gäller engelsk ordkunskap och uttal, vi pratar inte längre som vi vore efterblivna bönder på 60-talet.

Bilbo, Gandalf och dvärgarna fortsätter sin marsch mot dvärgstaden Erebor för att döda draken Smaug så att Thorin kan sätta sig på kungatronen. På denna resa stöter de på alver, jättespindlar, orcher, människor och självklart Smaug. Precis som i den första filmen så finns här en sidohistoria om den mörka borgruinen och den påstådda nekromantikern som bor där. Gandalf måste återigen bege sig till denna ruin för att se vad som döljer sig i skuggorna. Mer kan man inte säga om själva handlingen, det är ganska straight forward.

Hur bra är då The Hobbit: The Desolation of Smaug? Tyvärr inte jättebra, men inte heller jättedålig. Dock är den en aning tramsig och detta följer Jacksons mall över hur han tidigare regisserat filmerna om Sagan om Ringen och nu trilogin om Bilbo. Det är stundtals alldeles för mycket flams ala tioåring och jag hade gärna sett en mer mörk ton och mer allvar.

Snygg CGI och vackra miljöer som det alltid är i Jacksons filmer, ett ganska bra manus och förhållandevis duktiga skådisar. Men det är det här jävla tramset som förstör och irriterar. Det är tröttsamt att se Legolas som för hundrade gången åker skateboard på en orch, står på folks huvud och skjuter pilbåge.

Jag delar ut två starka Orcher i betyg och hoppas på att nästa film inte är lika tramsig.