The Flash, The last ship, Dominion

26.06.2014 16:29

1990 var jag en trettonårig liten skit som älskade serietidningar som handlade om superhjältar. Detta var också året som tv-serien "The Flash" tog mig med storm. DC Comics supersnabba superhjälte "Blixten" slog ner som en bomb hemma i vår 20 tums tv och jag var lyrisk. Här har vi historien om labbteknikern Barry Allen som blir träffad av blixten och ett antal kemikalier i hans labb blandas med elektriciteten från blixten och när Barry vaknar upp på sjukhuset så tar det inte lång tid innan  han inser att han nu är världens snabbaste människa. Barry bestämmer sig för att ta på sig rollen som superhjälte och bekämpa de onda

Nu 2014 kommer "remaken" som också heter "The Flash". Det första som gladde mig är att personen som spelade Barry i serien från 1990 nu spelar pappan till den "nya" Barry. Detta kändes bra eftersom man på så sätt ger lite cred till honom. "Remaken" är rejält omarbetad och handlar om en betydligt yngre Barry som ser ut att vara strax över 20. Man har även ändrat hur han får sina krafter och i denna nya versionen så är det inte en blixt utan en "stråle" av energi bestående av mörkmateria, antimateria och kosmiskmateria.

På det gigantiska labbet Star Labs har forskaren Harrison Wells byggt en partikelaccelerator och när de ska köra igång den så inträffar en olycka som spränger halva labbet i luften och denna mystiska energi frigörs över hela staden och sedan träffas då Barry av denna energi som i sin tur ger honom superkrafter. Barry får hjälp av två unga och nördiga forskare, samt personen som byggde partikelacceleratorn. Tillsammans ska de komma på hur Barrys krafter fungerar och hur han ska använda dem.

Det finns potential och jag måste säga att serien är ganska välgjord med bra specialeffekter, men det finns ett problem som oroar mig enormt mycket.

Det visar sig att det inte bara är Barry som fått superkrafter tack vare den mystiska energin, utan det verkar som om flertalet andra människor också fått krafter och dessa personer är inte särskilt snälla. Nu måste då Barry ta sitt hjälteansvar och hitta de onda personerna och skipa rättvisa.

Det är detta som är problemet. Det hela påminner om serien "Smallville" som handlade om stålmannen som ung. I den serien var det kryptonit från planeten Krypton som gjorde att folk till höger och vänster fick olika krafter och stackars Clark fick under 10 säsonger slåss mot elakingar som blivit "infekterade" av kryptoniten och detta blev ju jävligt tjatigt efter ett tag.

Jag ser samma risk i nya "The Flash". Nu ska Barry springa runt fort som fan och slåss mot den ena efter den andra elakingen som fått krafter från den kosmiska energin och om det är som jag befarar så kommer detta koncept att snabbt trötta ut folk.

Men jag försöker vara positiv eftersom det som sagt finns potential. Hitintills är det bara pilotavsnittet som sänts så det är ju svårt att sätta betyg utifrån det, men efter några avsnitt till så ska jag återkomma och antingen blir det sågen eller trumpetfanfar.

Det har pratats flitigt om serien "The last ship" och jag har följt vad som sagt där ute i cyberrymden. Hajpen har varit stor och när jag nu sett första avsnittet kan jag konstatera att besvikelsen är ett faktum.

Ett mystiskt virus bryter ut i Egypten och folk dör som flugor. En kvinnlig virolog skickas dit för att ta ett blodprov och i nästa sekund är hon på ett amerikanskt krigsfartyg som ska till Antarktis eller var fan det var. Väl där ska hon leta efter några mikrober i isen för hon är den som ska hitta ett vaccin mot det fruktansvärda viruset. I nästa scen har det gått 4 månader.

Efter ett tags grävande så blir hon och hennes kollega attackerad av några bestyckade helikoptrar som då skjuts ner av våra amerikanska soldater, tillika hjältar. Det visar sig att det är ryska helikoptrar som attackerat och nu undrar fartygets kapten vad i helvete det är frågan om eftersom med denna handling så borde just nu Ryssland och USA ligga i krig.

Dr Rachel förklarar att CDC har skickat henne för att försöka göra ett vaccin eftersom att en pandemi utan dess like håller på att bryta ut. Fartyget sätter kurs mot USA och får kontakt med Vita huset via en nödkanal. Presidenten är död och merparten av de ledande har också dött och de som finns kvar sitter nu nere i en bunker och trycker. På 4 månader har pandemin tagit fart och hela 50% av jordens befolkning har dött och vissa länder har totalt kollapsat, bland annat Ryssland som nu styrs av en militär fraktion.

Allt är en enda rörig soppa och inget förklaras och dialogen känns hämtad från någon b-serie på 80-talet. Vad mer kan man säga om denna skräpserie?

Skit ska skit ha, så är det bara.    

Dominion "bygger" på filmen "Legion" från 2010 med Paul Bettany i huvudrollen. Gud har försakat människan, sina änglar och gett sig av och ingen vet var han är. Detta skapar kaos i de himmelska leden och merparten av änglarna beskyller människorna för att ha svikit gud. Ärkeängeln Gabriel samlar sina trupper och startar krig mot de stackars människorna och de har inte en chans, men som tur är finns det en god ängel kvar som inte tappat hoppet och hans namn är Michael. Han måste nu hjälpa människorna att försvara sig mot änglarna och han lär dem vilka svagheter som änglarna besitter.

Serien Dominion handlar om samma sak. Michael försöker så gott det går att skydda människorna genom att samla dem i Las Vegas, bygga höga murar och bestycka dem med luftvärnskanoner. För är det något som onda änglar inte verkar gilla så är det tydligen luftvärnskanoner. Då och då skickas det ut små militära grupper som ska försöka skaffa förnödenheter till staden.

Ärkeängeln Michael är den som "bestämmer" i Las Vegas och han gillar att ha orgier och omge sig med skulpturer och konst från den grekiska antiken. Serien är rena rama skiten och uppenbarligen ett hafsverk av rang. Producenterna har på förhand bestämt sig att alla som tittar på serien redan har sett filmen "Legion" och har koll på bakgrundshistoriken, men efter att ha läst på diverse filmforum så är det många som undrar över vad och varför saker händer i serien.

Dialogen är tröttsamt dålig och man har försökt att göra något pompöst över Michael och hur han bemöter andra, men detta misslyckas totalt. Actionscenerna är fjantiga och effekterna känns hämtade från första Star Wars (1977). Inget ont om Star Wars för på den tiden var de effekterna feta, men nu är det 2014 och då kan man inte ha en person som är ansvarig för effekterna använda sig av leklådan "Den lille Elektrikern".

Uselt värre, kommer inte att fortsätta titta.