The Fades

22.12.2013 10:20

Britter är jävligt bra på att producera grymma kriminaldrama och psykologiska thrillers (förutom morden i Midsomer). Britterna har dock haft stora problem när det gäller att skaka fram bra skräck, rysare, fantasy och scifiserier (förutom Red Dwarf och Survivors). Men nu jävlar har de hittat formen med BBC's nya megahit The Fades

The Fades är en sorts fantasy, inte medeltida fantasy utan mer rysare, skräck, drama och humor. Man skulle kunna säga att The Fades är den brittiska motsvarigheten till den amerikanska serien Supernatural, fast med mer humor och bra sådan.

Paul är sjutton år gammal och har lite problem med sitt sängvätande. Han bor med sin mamma och sin äldre syster som är arton. I skolan är det som natt och dag mellan dessa två syskon. Paul är den utstötte och underliga killen som inte får vara med, medan systern är den populära bitchen/slampan som alla gillar eller är rädda för. Stackars Paul har dock en kamrat, en helt fantastiskt underbart rolig kamrat som med sin humor och underlighet får mig att gapskratta när han sätter igång med sina Starwars jämförelser eller andra filmer som han gillar att jämföra riktiga livet med. De två kamraterna har en livsuppgift och det är att förlora sin oskuld på skoldansen eller åtminstone få hångla med en tjej.

Det hela börjar med att en brud vid namn Sarah glider runt på en mörk gata och pratar i telefon med en snubbe som heter Neil. Uppenbarligen letar de efter någon. Sarah får syn på en uteliggare som verkar må dåligt och frågar om han behöver hjälp, detta är starten på all skit som kommer att hända. Paul och Mac (Pauls polare) cyklar lite BMX och Mac tycker att de ska dra till ett övergivet område med tomma lokaler för att leta efter material till Mac's film som han tänker producera. Väl inne i lokalerna får Paul syn på Neil som är panikslagen och har en pistol, plötsligt faller Sarah rakt ner från taket och slår i marken med en duns och är alldeles blodig. Neil lyfter upp henne och springer iväg.

Normalt sett så hade ju vilken sjuttonåring som helst skitit på sig och flytt för livet, men Paul är en nyfiken mother fucker och springer efter dem. Han får se hur en demonliknande varelse attackerar Neil och då börjar paniken och Paul springer iväg. Efter denna händelse börjar Paul se döda människor (I see dead people). Tydligen är Sarah och Neil speciella och har gåvor/krafter som de använder för att bekämpa ondskan. Dessa hjältar eller godhetens krigare kallar sig Angelics.

Jag blev glatt överraskad och tycker att serien överlag är mycket bra. Samspelet mellan Paul och Mac är riktigt bra och Mac är en sån skön karaktär.

The Fades förtjänar tre ganska starka änglar.