The Colony

24.12.2013 15:40En lågbudgetfilm skulle man kunna kalla The Colony som med sina ynka 16 miljoner dollar bidrog till ungefär 6 minuters total underhållning spritt under filmens först halva.
Med två så pass duktiga skådisar som Laurence Fishburne och Bill Paxton så förväntar jag mig ett bättre resultat än vad som tyvärr levereras.
Men det ska sägas att det egentliga ansvaret ligger på regissören och manusförfattaren som båda har gjort ett uselt jobb.
Det ska sägas att denna film har en enorm potential trots sin lilla budget, men detta slängs totalt bort av den otroliga inkompetens som just regissör och manusförfattare visar sig ha.

Filmen är en action/sci-fi/thriller, men jag tycker fokus ligger mest på thriller och den så kallade action som finns är bedrövlig och för tankarna tillbaka till 80-talet när man gjorde sunkiga actionfilmer där det gällde att spela hög rockmusik i bakgrunden medan dåligt koreograferade slagsmål avlöste varandra.


Handling
Filmen utspelar sig i en nära framtid där människan har förbränt jordens alla fossila bränslen och på så sätt påskyndat den globala uppvärmningen och förtunnande av ozonlagret.
För att lösa detta byggde tydligen forskare enorma stationer som kunde kontrollera vädret, men något gick jävligt fel och istället för sol och fina vita stränder så är det nu en ny istid som råder.
De lyckliga få överlevare har flytt ner under marken och bor i bunker liknande tunnlar där de kämpar för att kunna få ihop mat och hålla sig friska.

Det visar sig ganska snart att det finns olika kolonier utspridda och att dessa i den mån de kan försöker hjälpa varandra om de kan. Plötsligt är en av kolonierna i fara (de skickar ut en nödsignal så man får dra egna slutsatser av det) och Laurence och två andra ger sig iväg för att kolla vad som gått snett.
Väl framme hittar de en äldre man som låst in sig i radiorummet och han berättar att de mottagit en videosignal som visar ett litet klipp där en annan man står utanför en av dessa väderstationer och berättar att de har lyckats få igång den och att den nu fungerar som den ska. De har lyckats smälta permafrosten och har nu odlingsbar mark men inga frön.

Den äldre mannen berättar att de skickade en grupp ditt för att kolla upp det men de hittade inget (trodde de). Dock blev de förföljda av en annan grupp elakingar som sen då kom att döda dem alla. Det visar sig att denna grupp är kvar och börjar då jaga Laurence och hans lilla grupp.
Dessa elakingar lyckas ta sig till den koloni där Laurence bodde och nu är det kokta fläsket stekt.

Denna grupp av elakingar är inte bara vanliga ondingar utan även kannibaler. Jag har alltid undrat vad en grupp av kannibaler gör när det inte finns någon utomstående att äta, äter de varandra då?

Låt mig nu förklara vad jag menar med de där 6 minuterna som jag skrev om i början.
Filmen inleder ganska starkt med en kort uppbyggnadsfas och karaktärsporträttering. Scenerna när de glider fram igenom mörka tunnlar är snyggt och smått klaustrofobiskt (lite som första filmen om Alien). Men sen kommer ju dessa hemska actionscener och förstör vad som kunde ha blivit en intressant film.
Producenten samt manusförfattaren Svet Rouskov har ju uppenbarligen ingen känsla för action. Det ska gå snabbt och slafsigt till ala slasherfilm med ett konstant dunkande av dålig industrirock. Man fattar inte riktigt kopplingen till kannibalerna och hur de lyckas ta sig till ursprungskolonin så enkelt som de gör.

The Colony hade kunnat blivit ett mindre mästerverk, men faller platt och får endast två extremt undernärda kannibaler i betyg