The Avengers

22.12.2013 13:49

Den senaste filmen i en rad filmer om karaktärerna i diverse tidningar från Marvel. The Avengers har varit så otroligt hajpad, nästan överhajpad om jag får säga min mening. Reklam, reklam och mer reklam överallt. Intervjuer, intervjuer och mera intervjuer i olika underhållningsprogram inför släppet av filmen. Massa filmkritiker som uttalade sig långt innan filmen ens släppts om att denna rulle förmodligen skulle vara helt otroligt makalöst bra och underhållande.
220+ miljoner dollar kostade filmen att göra och den har verkligen inte floppat när det gäller inspelade pengar. Första veckan efter släppet i Europa drog The Avengers in 178+ miljoner dollar till kassan. Vad den har dragit in i USA finns det i nuläget inga uppgifter över.


Joss Whedon har producerat och skrivit en större del av manuset. Mest känd är han som skaparen av tv-serien Buffy the Vampire Slayer men även den gamla komediserien Roseanne från 1989. Utöver dessa två tv-serier (om man nu gillade Buffy och Roseanne dvs och det gjorde inte jag) har Whedon i min mening inte lyckats klämma fram något av direkt värde.
Zak Penn är snubbe nummer två som arbetat med manuset. Han tycker jag är mer kvalificerad än Whedon eftersom han lyckats en aning bättre med att skriva manus tidigare. Han står bakom filmer som Last Action Hero, X-Men 2, Behind Enemy Lines och The Incredible Hulk av de som jag anser är någorlunda okej. Sen har han precis som alla andra i Hollywood gjort saker som är värre än hundbajs så som Elektra och X-Men: The Last Stand.

Vilka eller vad är The Avengers?
Redan 1963 presenterade Stan Lee och Jack Kirby serietidningen om The Avengers och den första storyn handlade om hur asaguden Loki invaderar jorden och vill förslava mänskligheten och det är denna story som filmen bygger på. Det har kommit och gått mängder med olika karaktärer genom åren i The Avengers. Man kan säga att det hela började med Bruce Banner (The Hulk), Rick Jones (Boy Hulk eller Hulk Junior), Ant-Man, The Wasp, Iron Man, Captain America och asaguden Tor. Det är dessa som 1963 spöade skiten ur Loki och hans anhang.
Efter bataljen med Loki i serietidningen så slutar alla i The Avengers förutom Captain America. Han rekryterar Hawkeye, The Scarlet Witch och Quicksilver. Kort därefter ansluter även Hercules, The Black Knight och The Black Widow. Under årens lopp har mycket förändrats i The Avengers. Karaktärer som Storm, Wolverine, Spiderman, She-Hulk med flera anslutit sig eller slutat.

Som ni kan se så är det en hel del karaktärer som inte är med i den ny filmen, detta eftersom olika filmbolag äger olika rättigheter till Spiderman, X-Men och så vidare.
Detta var ju ett problem när man gjorde filmen eftersom man inte kunde använda sig av alla karaktärerna i Avengers men man fick ta de man kunde och försöka slänga ihop en historia som inte var allt för avlägsen originalhistorian i serietidningen.

General Nick Fury i den hemliga militära organisationen S.H.I.E.L.D. blir medveten om Lokis och dennes planer på att förslava jorden och dess invånare. Efter mycket tjafs lyckas han till slut samla ihop en brokig skara av "hjältar" några med superkrafter och några utan. I filmen The Avengers består medlemmarna av Captain America, Thor, Iron Man, The Hulk, Black Widow, Hawkeye och Maria Hill. De ska försvara jorden mot Lokis elaka invasionsstyrka och dennes flygande maskiner och stora elaka robotmaskar som påminner om Transformers.
Det skämtas, slåss, förstörs och förstörs lite till igenom filmens gång. Det tråkiga är att filmen har/hade potential men har förstörts av Hollywood och deras kärlek till massförstörelse. 

Filmen borde vara ett action drama med stor fokus på karaktärerna och hur deras olikheter påverkar samarbetet. Visst, det finns lite grann av detta men enbart ett fåtal scener och då med humor som fokus men det blir aldrig särskilt humoristiskt. Istället känns det som att filmbolaget satsat 80% av sin budget på CGI effekter och som jag redan sagt MASSFÖRSTÖRELSE i mängder. Hollywood lever i en bubbla och tror att ju mer explosioner och ju mer saker som sprängs i bitar desto bättre är filmen, de har helt glömt bort vikten av ett manus och i min tidigare recension av Battleship och dess flopp så visar ju detta att det är helt fel väg att gå. Det är klart att killar som är tolv år blir kåta och tycker det är fräckt som fan när det exploderar och byggnader rasar samman hela jävla tiden, men huvudmålgruppen är inte tolvåringar utan Marvelfans som är från 25+. Men eftersom filmen spelat in jävligt mycket pengar så måste jag anta att jävligt många tolvåringar gått och tittat på filmen.

Thor är inte alls lika rolig i Avengers som han var i sin egen film (Thor). Mark Ruffalo som spelar The Hulk gör ett ganska bra jobb men han kan inte ensam bära upp filmen. Iron Man är mest trist och dryg, lite som han var i Iron Man 2. Captain America kör på precis som han gjorde i filmen om sig själv. Det ska vara moral och amerikansk patriotism på hög nivå så fort han öppnar käften.
Black Widow, Hawkeye och Maria Hill tillför i princip ingenting då dessa inte är några superhjältar och då inte kan ha en framstående roll i kampen mot Loki och hans elaka polare. Hawkeye är precis som karaktären Green Arrow (Justice League) en snubbe med pilbåge. Hawkeye och Green Arrow försöker så gott de kan att göra anspråk på att vara som Batman och använda en massa olika tekniska prylar som hjälper dem. Men faktum är att en snubbe i grönt läderlinne och gröna byxor som skjuter pilbåge inte är en tredjedel så tuff som Batman är. Detta gör ju att man tycker att de tre "bi" karaktärerna skulle man klarat sig utan. Det blir heller aldrig särskilt spännande då ingen av av hjältarna någon gång befinner sig i direkt fara då de genom Thor och Hulken är ganska överlägsna sina fiender.

The Avengers har fått spridda recensioner och en del kritiker som inför filmen jublade har nu bytt sitt jubel till glåpord istället. Filmen har fått allt från svaga tvåor till starka fyror och på sajten IMDB är det genomgående tior som delas ut och personer som skriver rubriker som "Most amazing movie ever", "Best Marvel movie ever made", "Its just fantastic" och så vidare. När jag sedan börjar skumläsa igenom dessa IMDB recensioner så fattar jag ganska snabbt att alla är skrivna av tolvåringar eftersom språket är helt värdelöst och att de hela tiden skriver om att filmen är häftig eftersom saker exploderar hela tiden och att byggnader rasar samman stup i kvarten. Jag hade velat se mer av Hulken i filmen och detta hade kanske kunnat höja betyget en aning.

Jag ger The Avengers en mycket svag tvåa, hade det inte varit för Hulken så hade det på sin höjd varit en etta. Jag är extremt besviken.

Edit: Det är en del som frågat mig om jag kan peka på flera faktorer än ovannämnda som ledde till mitt låga betyg.

1. Man låter ALDRIG Bruce Banner sätta sig på ett flygplan. Man låter helt enkelt ALDRIG Banner få sätta sig i något fordon alls såvida man inte har en death wish.

2. Alla de olika marvelorganistationerna har använt ett "fängelse" av glas/plexiglas två gånger tidigare, varav tillfångatagandet av Loki inte var ett av dessa (Magneto i X-Men och Rymdsymbioten Venom i Spindelmannen har suttit i glasburar). Om jag var en person som ville fängsla Loki eller andra gudar så skulle jag inte sätta dem i en glasburk, det är en sak som är jävligt säker.

3. Om elaka rymdvarelser attackerar jorden så kan jag garantera att polisen inte står och skjuter på dessa varelser utan istället springer sin väg.

4. Producenten har helt ignorerat vetenskapen om hur Fantastiska4an hjälpte Banner så att han kunde kontrollera Hulken. I denna film så nämns det inte och det verkar som om producenterna inte hade en aning om detta faktum alls. Det innebär att Hulken inte alls kan skilja mellan vän eller fiende (detta misstag har använts i alla filmer om Hulken). Visst finns det en scen i filmen när Hulken och Tor slåss mot rymdisarna och sedan när de har fått stryk så nitar Hulken Tor, men utöver det i slutfighten så fokuserar Hulken 99% av sin aggression på rymdvarelserna. 

5. Hulken kan inte prata eller bilda meningar. Han kan dock härma vissa ord som han hört tidigare i vissa sammanhang. Igenom alla serietidningar har han enbart kunna säga förnamnet på sin flickvän/ex-flickvän Betty Ross. Enligt serietidningen kan Hulken även säga "Hulk Smash, Hulk Mad" men inte meningar som "Puny God". Detta förändrades dock som jag redan nämnt när Fantastiska4an opererade in ett implantat i Banners hjärna vilket gjorde att Banner själv var vid medvetande och hade kontrollen när han förändrades till Hulken. 

6. Humor???? Var finns den påstådda humorn? När jag såg den på Holländsk bio så fanns det ett antal marvelfans med i publiken och dessa med mig skrattade inte en enda gång. Istället var det övriga publiken i åldrarna 12-16 som skrattade lite då och då, och ofta på ställen som inte ens hade humoristiska inslag.