The Armstrong Lie

16.02.2014 10:46

Filmfantaster som inte vet vem Alex Gibney är får anses som obildade eller rentav korkade.
Han är en av de största dokumentärfilmarna i modern historia.
Med utvalda titlar som We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks, Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God, Taxi to the Dark Side och Enron: The Smartest Guys in the Room är Gibney en röst att räkna med.

Under många år och på nära håll hade Alex följt cyklisten Lance Armstrongs karriär och de hade blivit kompisar. Alex hade bestämt sig för att göra en dokumentär om Armstrongs comeback 2009, men när dopingskandalerna uppdagades så kände sig Gibney sviken och lurad. Lance hade under så många år ljugit honom rakt upp i ansiktet.
Efter att Lance hade talat ut och erkänt sin doping i en intervju med Ophra Winfrey bestämde sig Gibney för att damma av den avbrutna dokumentären om Lance, men istället för att hylla honom så blev den nya dokumentären en genomgång av Armstrongs karriär och hans fuskande från 1999 fram till 2010.

The Armstrong Lie belyser allt som är ruttet inom cykelsportens absoluta topp och alla de som hjälper till att gömma undan bevis eller på annat sätt har deltagit i denna enorma härva.
Genom intervjuer med tidigare stallkamrater till Lance, andra elitcyklister, läkare, tränare, ledare, sponsorer och funktionärer växer bilden fram om hur i princip alla kände till att det förekom doping, men de valde att titta åt ett annat håll eftersom de pengar som sporten genererade var enorm och man hade inte råd med några stora skandaler.

Men till slut så brast bubblan och majoriteten av världens toppcyklister åkte fast i en stor razzia som sedan skulle skina ljus på en av historiens största dopingskandaler inom cykelsporten.
Att det förekommer doping inom alla idrotter är inget nytt, alla vill vinna och en hel del vill vinna till vilket pris som helst.

Lance hade alltså dopat sig sedan 1999 och hade fuskat sig till 7 vinster i Tour De France. Efter skandalen så blev Lance avstängd på livstid och fråntagen alla sina medaljer och rekord.

The Armstrong Lie är en helt okej dokumentär, dock så framkommer det inte så mycket nytt material som man inte redan visste sen det att skandalen var ett faktum, men man får en bra inblick i sporten och hur idrottare och ledare ser på dopning, nämligen att det inte är så allvarligt eftersom alla fuskar så kan vi också fuska. Jag hade gärna sett att man klippt ner filmen en aning, två timmar är lite för lång tid och en del av denna tid innehåller massa klipp på svettiga cyklister som krigar i ur och skur. Detta hade man kunnat skippa och lagt 100% på intervjuerna istället.

Jag delar ut tre aerodynamiska cykelhjälmar.