The Amazing Spider-Man (2012)

21.12.2013 20:05

Hollywood är så otroligt kåta på pengar så att de väljer att göra en remake av Spindelmannen. Varför och när brukar filmbolagen göra remakes?


Normalt sett görs remakes då många år passerat från det att den första eller sista filmen spelades in, eller för att skaka liv och förnya en film/filmserie som blivit bortglömd.
Ett tydligt exempel på detta är Batman. 1966 kom den första filmen om Batman och hans polare Robin, denna film skulle ett par år senare bli en teveserie som jag uppskattade mycket när jag var runt elva år. Mycket pratbubblor med ord som "BLAM", "BOOM", "SMACK" och i varje avsnitt blev Batman och Robin fångade av sina fiender och fick slåss för sina liv.

23 år senare (1989) kom remaken som rätt och slätt fick titeln Batman och Michael Keaton spelade huvudrollen. 1997 kom den sista filmen om Batman och den hette Batman&Robin och huvudrollen spelades av George Clooney och hans ärkefiende Mr. Freeze spelades av Arnold Schwarzenegger. Detta var utan tvekan den sämsta filmen i hela serien. Totalt 5 filmer om Batman innan den stora remaken som kom 2005 och hette Batman Begins. Så det hade gått åtta år innan remaken kom och man utgick från att den senaste Batman var bortglömd då den sög så jävla hårt.

Spiderman hade aldrig tidigare gjorts som traditionell långfilm utan bara som tecknat och som en teveserie. Men så 2002 kom då den första filmen om den fantastiska Spindelmannen spelad av Tobey Maguire. Det blev ytterligare två filmer med Tobey Maguire i huvudrollen, 2004 och 2007. Den tredje filmen var inte så lyckad men den var inte helt värdelös och definitivt inte bortglömd av tittarna.

Nu 2012 kommer då remaken av Spiderman och endast 5 år har gått sedan den sista filmen kom. Detta är alldeles förtidigt och inte värdigt. Men som jag tidigare skrev, pengar går uppenbarligen före värdighet.
The Amazing Spider-Man (2012)
Producent: Marc Webb
Manusförfattare: James Vanderbilt
Kostnad: Ca 230 miljoner dollar

Who the fuck is Marc Webb?????? Jag har inte en aning om vem Webb är eller varför han fick äran att producera The Amazing Spider-Man. Killen har arbetat med totalt 11 projekt varav 11 är
BAJS. Den person som påstår att The Office (Amerikanska versionen) är bra kan ju gå och kamma sig med en handgranat. Sämsta skiten någonsin och delvis regisserat av denna Webb.
Är det svårt att producera/regissera en film? Enligt min filmpolare Jonas så är det inte särskilt svårt om man har ett hyfsat manus och en bra plan. Uppenbarligen hade Webb inte ett bra manus att arbeta med och hans okunskap bidrog med att han heller inte hade en bra plan.

Manusförfattaren James Vanderbilt är också en jävla nolla med enbart skit i sitt bagage. Trots all denna skit är han den som fått uppdraget att förstöra remaken av RoboCop samt skriva manus till uppföljaren The Amazing Spider-Man 2. Jävla BULLSHIT säger jag bara.

I denna nygamla film om Spindelmannen har man valt att gå tillbaka till originalet i serietidningen och man har tagit bort Parkers DNA/Genetiska förändring vad gäller sprutande av nät. I filmerna från 2002, 2004 och 2007 så hade ju spindelmannen fått nätknölar eller vad man ska kalla det. Han producerade automatiskt nät hela tiden och detta var ju en solklar metafor till tonårssexualitet då killar bara spruta hela tiden. I remaken har man som sagt gått tillbaka till det vetenskapliga som fanns i serietidningen, nämligen det att Parker själv bygger speciella nätskjutare som sitter på hans handleder och dessa laddas med en speciell vätska som tar slut lite då och då om man sprutar för mycket.

Manusförfattaren har även valt att plocka fram lite information om Parkers döda föräldrar, detta genom att Parker får lite Flashbacks då och då genom filmen. När jag såg filmen var det flera i biopubliken som var märkbart irriterade över detta då de inte riktigt förstod helheten kring den bristfälliga information som dessa Flashbacks gav och jag kan inte mer än hålla med dem. Som det äkta Marvelfan jag är så visste jag redan allt som finns att veta om Parkers föräldrar, men för den oinvigde som får kass information så kan jag förstå att de blir sura då denna information försvårar mer än den underlättar.


En kort sammanställning av information om Peter Parkers föräldrar
Richard Parker rekryteras av Nick Fury till C.I.A och arbetar för dem som spion och vetenskapsman. Richard arbetar med DNA/Genmanipulation och målet är att bota sjukdomar samt skapa bättre människor.
Mary Fitzpatrick arbetar också för C.I.A men som analytiker och dataexpert. Mary och Richard blir förälskade, gifter sig och får det lilla gossebarnet Peter Parker.
Mary och Richard blir skickade på ett uppdrag för att frita en annan agent, nämligen Logan aka Wolverine (men det är en annan story). De ska undersöka Albert Malik aka Red Skull och hans kriminella organisation, men de blir avslöjade och Red Skull mördar dem.
Jag kan tänka mig att efterblivna James Vanderbilt kommer att spinna vidare på idén om Flashbacks i uppföljaren så jag kan ju ge er lite mer information så ni har lite förförståelse när ni ser på tvåan. En snubbe som kallar sig The Chameleon och arbetar för Norman Osborn bygger två robotar som ser precis ut som Peters föräldrar. The Chameleon lyckas lura Peter och övertalar honom att hans föräldrar lever och att de har hållit sig gömda för att det var Nick Fury som försökte döda dem, vilket givetvis är bullshit. Men Peter är inte så smart så han går på denna lögn.


Tillbaka till filmen
Filmen följer i princip samma handling och mönster som den första från 2002 gjorde. Skillnaden är att istället för Green Goblin som fiende så är det nu Dr. Curt Connors aka The Lizard som måste besegras och istället för Mary Jane Watson så är det Gwen Stacy som är själva kärlekshistorian. Om man är ett Marvelfan som jag är så vet man ju faktiskt att Gwen var Peters första kärlek och att han långt senare blev kär i Mary Jane (Gwen blir dödad av Green Goblin i serietidningen och sen träffar Peter Mary). Så Peters sökande efter svar om varför hans föräldrar dog leder honom till Dr. Curt Connors som senare blir The Lizard efter att ett medicinskt experiment gått åt helvete fel.

Så nu måste Spindelmannen slåss mot Lizard, pussas med Gwen och sörja sin snart döda farbror Ben. Manuset är riktigt dåligt, dialogen är fjantig, humorn är kass och skådisarna är dåliga (dock inte Martin Sheen som spelar farbror Ben lysande, men som dör tidigt).
Låt oss tala lite om humorn. I de gamla filmerna har Sam Raimi lyckats mycket bra med humorbiten som var enkel och snärtig.
James Vanderbilt är snubben som tittat allt för mycket på teveserier som Alla älskar Raymond, The King of Queens samt andra döfödda humorserier med pålagt skratt. Det är denna sorts humor som Vanderbilt trycker in i filmen, meningslös slapstickshumor, dock utan pålagt skratt i filmen.
Jag kan ta ett lysande exempel av denna humor som uppenbarar sig redan efter 20 minuter. Peter kommer hem och har precis blivit biten av spindeln som ger honom hans krafter. Han öppnar kylen och plockar fram lite köttfärslimpa som han äter. Under tiden står Ben och May och tittar på när Peter beter sig som om han gick på LSD. Peter säger att köttfärslimpan smakar fantastiskt gott och May tittar på Ben och säger till honom att hon tycker Peter beter sig underligt och att de måste vara något fel på honom. Ben svarar att hon har rätt, det måste absolut vara något fel med Peter eftersom han tycker att köttfärslimpan var god "trumvirvel" (HAHAHAHAHAHA, här skulle det pålagda skrattet komma). Sådan är humorn i 125 minuter, jag blir äcklad.

Hur är det då med action och CGI?
KATASTROF säger jag bara. Den oerfarna producenten har gjort misstaget att sätta nästan alla actionscener att hända sent på kvällen eller mitt i natten. Problemet är bara att när man har långa strider som sker när det är mörkt så fungerar inte riktigt CGI då det blir lite grumligt och man har svårt att se vad som egentligen händer. Mycket stort misstag vilket förtar hela stämningen när man måste sitta och kisa under striderna och försöka gissa sig fram till vad fan som händer.
Enligt Marc Webb så är genren Action, Fantasy och Thriller. Detta kan jag verkligen inte hålla med om. Byt ut Thriller mot Romans så kan jag hålla med. Så jävla mycket tonårsromans och kärlekstjafs som det är i filmen har jag aldrig tidigare sett i någon annan film, inte ens när filmen handlar om tonårsromantik.


Webb säger sig ha velat skapa ett karaktärsdjup mellan Peter och Gwen som ska ta tag i tittaren och få den att känna va de två turturduvorna känner. Jag och flera andra i biopubliken kände bara "VAD FAAAAN, inte en jävla kärleksscen till, hur många sådana scener ska det vara innan skiten är slut??". I första andra och tredje filmen om Spindelmannen fanns det en del kärleksscener, men ofta ganska korta och enbart några få per film. I remaken är det för fan lika många romantiska scener som det är i alla de tidigare filmerna tillsammans. Detta gör att man blir otroligt trött, irriterad och frustrerad.

Nya Spindelmannen är ett hån mot den gamla och det märks tydligt att filmbolaget styrt både producenten och manusförfattaren hårt, det är då det brukar bli extra dåligt.


Jag delar ut två extremt tunna spindelnät