Sons of Anarchy

22.12.2013 08:05

Kurt Sutter är en luttrad producent inom kriminaldrama genren. Han producerade och med-producerade under många år serien The Shield som jag tyckte stundtals var makalöst bra och i nästa stund helt jävla värdelös. The Shield var vad jag brukar kalla en 50/50 serie. Hälften av avsnitten är superbra, medan andra hälften suger fett. Kurt har lyckats mycket bra med Sons of Anarchy och plockat bort mycket av det som han gjorde fel med The Shield. SoA är extremt bra och jag tycker att endast 10% av seriens alla avsnitt är dåliga.

Sons of Anarchy, aka SAMCRO är ett motorcykelgäng som driver både olaglig och laglig företagverksamhet i den lilla staden Charming. De kombinerar vapensmuggling och ett garage, plus engagemang i porrfilmsbranschen. Clay som är president i klubben gillar den gamla skolan med mycket våld och tuff aproach, medan Jax, hans styvson och klubbens VP, har tankar om att förändra hur saker fungerar, baserat på sin döda fars dagbok som han hittar i sitt garage.

Massa våld, massa porr, massa action, bra skådisar med en stark dialog, humor, sorg och rädsla för framtiden. SoA har en hel drös med kända skådisar. Mest känd är Ron Perlman (han är så cool), Katey Sagal (spelade Peggy i Married with children), Dayton Callie (känd från Deadwood och massa andra serier och filmer), Kim Coates (Prison Break, CSI Miami, brukar spela badass), Tommy Flanagan (BraveHeart, Gladiator och Sin City), Mitch Pileggi (Dir Skinner i X-Files, Stargate Atlantis, Supernatural) samt ett helt gäng med talangfulla skådisar.

Säsong ett och två får anses som de bästa, sen börjar det sakta gå neråt. Dock tycker jag serien håller hela vägen.

En mycket stark trea, nästan en fyra