Prisoners

21.12.2013 17:59

Regissör: Denis Villeneuve. För mig är denna snubbe helt okänd. Även när jag kollar upp honom kan jag inte minnas att jag sett något som han gjort tidigare.
Manus: Aaron Guzikowski. Han är också okänd och har bara skrivit manus till en film innan Prisoners. Contraband med Mark Wahlberg (en medioker tvåa i betyg).


Skådisar: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Terrence Howard och Paul Dano är de stora namnen som ska dra tittare.
Budget: 46 miljoner dollar. Detta var faktiskt ganska överraskande lågt med tanke på att både Gyllenhaal och Jackman normalt sett tar ett stort gage för att medverka i en film. De måste ha varit generösa denna gången.


Handling
Jackman spelar karaktären Keller Dover och är en typisk amerikansk arbetarkille som ligger lågt på inkomstskalan. Han har en fru, tonårsson och en dotter som är runt 6 eller 7 år skulle jag tippa på.
På gatan där de bor har de några vänner, familjen Birch. De har det lite bättre ställt och brukar bjuda in Dovers för att fira Thanksgiving. Familjen Birch består av pappa Franklin (Terrence Howard), fru, tonårsdotter och ytterligare en dotter runt 7 år.

Innan Dovers går över till Birchs för att fira så är barnen ute och leker. En sliten och suspekt husbil står parkerad nere på gatan och Dovers dotter börjar klättra och slå på den.
De drar sedan till festen och senare så går de två unga flickorna ut för att leka, men de kommer aldrig tillbaka. Med ens så misstänker pappa Dover att det kanske är du skumma husbilen och dess förare som tagit baren och de ringer polisen.

Kommissarie Loki (Jake Gyllenhaal) får larmet och de hittar snart husbilen på en stor tom parkeringsplats. När de närmar sig husbilen försöker föraren fly, men det hela slutar med att han kör rakt in i ett träd. Husbilens förare Alex Jones (Paul Dano) grips på plats och förs till polisstationen för att förhöras. Där visar det sig att Alex har något mentalt handikapp och rent intelligensmässigt är han som en tioåring. Polisen hittar inget som knyter Alex till försvinnandet av de två unga flickorna och måste därför släppa honom.
Men Keller är övertygad om att det är Alex som kidnappat barnen och han åker till polisstationen för att "prata" med Alex.
Tumult bryter ut och Alex viskar något till Keller (They cried when I left them). Tråkigt nog är det bara Keller som hör denna viskning och när han berättar för polisen så verkar de inte tro honom.

Keller är rasande och i ren desperation bestämmer han sig för att ta lagen i egna händer. Han kidnappar Alex när han är ute på promenad med sin hund och tar honom till ett övergivet hur (Dovers gamla familjehus) och där ska han växla några ord med Alex och pressa honom på sanningen. Han berättar på Birch (Terrence) att han tagit Alex och behöver hans hjälp med att "prata" med honom. När jag säger att han vill prata eller ställa några frågor så menar jag givetvis att han tänker/ska slå skiten ur Alex tills det att han berättar sanningen.

Kommissarie Loki letar vidare efter en annan misstänkt person som kanske kan ligga bakom bortförandet.
Loki är en ganska hårdkokt snut som tidigare har löst alla sina fall. Uppenbarligen är han inte den typiske regelryttaren, utan han kör sitt eget race och går gärna in hos misstänkta och rotar bland deras saker i jakt på bevis. Självklart gör han detta utan husrannsakan.
Att göra så är ett grovt brott i USA och Sverige. Gör man så kan alla eventuella bevis som hittas anses som ickebevis under en rättegång. Loki gillar också att hota eller slå sina misstänkta och jag får väl säga att han är en typisk polis.

Filmen fortlöper och Keller lyckas får fram att det faktiskt skulle kunna vara Alexs mamma som är den egentliga kidnapparen/kidnapperskan.
Han åker hem till henne och där är det hon som tar kommandot genom att dra fram en revolver. Hon berättar att det är hon som tog barnen och sedan tvingar hon ut Keller ur huset, backar undan en bil och där under finns en lucka i marken. Hon skjuter Keller i benet och tvingar honom att hoppa ner i ett djupt hål. Sedan stänger hon luckan och backar tillbaka bilen.
Här kommer det första och kanske till och med det enda som gör mig irriterad och förbryllad.

Efter Keller hoppade ner i hålet så har Loki lyckats hitta Alex i det övergivna huset och han kopplar ihop ett och ett och beger sig snabbt till mammans hus. Detta förlopp sker på bara ett par timmar, eller det känns så åtminstone då det inte finns någon indikation på att det gått någon lång tid.
Loki anländer till mammans hus och ser henne med Kellers dotter och mamman injicerar något i hennes arm. Loki säger till mamman att lägga sig ner på golvet men hon vänder sig om med revolvern i handen och Loki skjuter ihjäl henne.

Efter det tar han flickan och kör till sjukhuset. Nästa dag ser man bilder från mammans hus där polisen gräver i marken runt omkring huset för att se om det finns eventuella kroppar efter tidigare försvunna barn och sedan får man se att Loki läser en tidning (verkar som om detta är typ efter två till tre dagar senare). I tidningen finns det en bild på Keller och det står att han är försvunnen. Sen slutar filmen.

Det var detta som gjorde/gör mig förbannad.
Hålet/luckan under bilen ligger bara ett par meter från husets ytterdörr. Om det nu bara tog ett par timmar innan Loki kom till huset varför i helvete hör inte Keller detta nere i hålet? (det är inte ljudisolerat). Varför skriker han inte på hjälp? Om då sen polisen kommer dit för att leta och gräva och hitta bevis, varför i helvete har de inte flyttat bilen eller kollat under bilen?
Förmodligen var polisens tekniker riktiga klåpare.
Scenariot påminner om mordet på Marina Johansson där Stockholms bästa kriminaltekniker missade en blodig madrass (det fanns inget blod på ena sidan, men på andra sidan var det massa blod). Hur fan kan man missa det? De missade även ett stort skotthål i väggen alldeles bredvid sängen med den blodiga madrassen. Måste varit samma klåpare som i filmen Prisoners.

Det finns faktiskt en sak till som är lite irriterande.
Jag har ju i andra recensioner skrivit om betydelsen av skådespelare och deras insatser i filmen.
Vad jag inte förstår är varför Terrence Howard är med överhuvudtaget. Han är en bra och ganska känd skådis, men i Prisoners så tillför han inget.
Han ska vara den personen som är motsatsen till Keller. Terrence karaktär tycker inte det är rätt att kidnappa Alex och bla bla bla moraliska och etiska frågor samt att man måste låta lagen/polisen sköta situationen. Terrence är heller inte med så mycket i filmen och när han är med så har han knappt något att säga.
Istället skulle de kunna ha tagit en okänd svart skådespelare som gjort samma jobb.

På det stora hela en ganska okej film. Jag som ganska nybliven förälder kan nu fatta hur hemskt det är når något händer ens barn och hur man säker själv skulle reagera i en sådan situation.
Känslan av Kellers desperation påverkar mig och jag kan känna den förtvivlan och ångest som han känner i filmen. Vad skulle man inte göra för sina barn är frågan som ställs.

Jag delar ut två mycket starka kidnappare till Prisoners.