Penny Dreadful

27.05.2014 18:35
TV-kanalen och produktionsbolaget Showtime pumpar ut bra serier i ett rasande tempo. Nurse Jackie, Californication, The Borgias, Dexter, Homeland, Ray Donovan, The Tudors och nu har serien Penny Dreadful äntligen landat.
 
Tre avsnitt är avklarade och jag har i princip bara positiva saker att säga. Penny Dreadful har fått ett mycket varmt mottagande, dock några stackare som alltid vill stå och skyffla skit oavsett hur bra en serie än må vara.
 
Serien utspelar sig i London under 1900-talets Viktorianska period och seriens namn är taget från just den erans brittiska fiktionslitteratur och blandar friskt olika genrer, men mest ligger fokus på temat skräck och rysare. Penny Dreadful väver ihop olika historier med karaktärer som Dorian Gray (en litterär person från Oscar Wildes böcker), Mina Harker (Bram Stokers Dracula), Viktor Frankenstein och hans monstruösa skapelse (Marry Shelly) med mera.
 
Historien handlar om en brokig skara "människor" som tillsammans bekämpar det övernaturliga och skyddar de ovetande (finns en del paraleller till serien Supernatural).
 
Vanessa Ives (Eva Green) spelar en synsk "spåkvinna" som även kan se och tala med andar och andra onaturliga ting. Som barn fick hon se något hemskt döda hennes mamma och sedan dess är det enda som gäller att sätta hårt mot hårt.
 
Sir Malcom (Timothy Dalton) spelar en härdad upptäcktsresande som tillbringat många år i Afrika där han gjort den ena otroliga upptäckten efter den andra. Man skulle kunna säga att Malcom är en version av den kända fiktiva äventyraren Allan Quatermain. Hans liv kretsar kring hans försvunna dotter som blivit kidnappad av ett uråldrigt monster och nu måste Malcom och hans kumpaner hitta dottern och döda monstret.
 
Victor Frankenstein (Harry Treadaway) spelar just Dr Frankenstein, mannen som med hjälp av elektricitet skapade liv i en sedan länge död kropp. Hans berättelse är en tragisk sådan, han skapade Frankensteins monster och flydde sedan av rädsla för vad han skapat och lämnade sin skapelse i sticket. Viktor har sedan dess försökt göra bot genom att skapa en ny odöd och ge denna ett bättre liv än det monster som han lämnade till sitt öde.
 
Ethan Chandler (Josh Hartnett) spelar en amerikansk revolverman och tillika mästerskytt. Han har ett mörkt förflutet inom armén och deltog i de blodiga indiankrigen där han mördade otaliga indianer och han lider av ett dåligt samvete och ångest.  
 
Detta är i stort de personer som ingår i ensemblen som ska förgöra det onda och övernaturliga som lurar bakom varje mörkt hörn och jag är säker på att med tiden kommer fler litterära karaktärer att slängas in.
 
Penny Dreadful är en mörk skapelse med ett mycket välskrivet manus med stort fokus på autentisk dialog. Med detta menar jag att dialogen bygger på den tidens förkärlek till romantiken och poesins betydelse vilket gör att det blir en tyngd i dialogen som ibland gör att jag faktiskt får gåshud.
Fotot är snyggt, kameratekniken är genomtänkt och effekterna är bra.
 
Det som en del klagat på och slängt massa dynga över är att de tycker att serien är för långsam och att det är för lite action. Dessa personer verkar inte riktigt förstått att denna serier bygger på karaktärsuppbyggnad och inte ett konstant pang pang. Vill då dessa nejsägare se mer våld så för de väl bänka sig framför serier som Banshee.
 
Det enda negativa i min mening är skådespelaren Josh Hartnett. Jag har aldrig gillat honom och tycker att han är en ganska trist skådespelare, fyrkantig och besitter inte riktigt förmågan att beröra.
 
Jag ger Penny Dreadful tre starka spåkvinnor, ganska nära en fyra faktiskt om det inte varit för Josh Hartnett :)