Pacific Rim

21.12.2013 17:19

Regissör: Guillermo del Toro
Manus: Guillermo del Toro och Travis Beacham

Alla borde veta vem Guillermo del Toro är. Den korta och lite runda mexikanen med det oansade skägget.
Han slog igenom med buller och brak 2006 med filmen Pans labyrint. Efter den kom en annan ganska bra film som hette El orfanato (Barnhemmet), Splice 2009 och sen jobbade han med Kung Fu Panda 2. Man kan säga att Guillermo är en ganska stabil producent, regissör och manusförfattare.

Vem fasiken är då Travis Beacham? Inte en aning, förutom att han var delvis ansvarig för skitfilmen och megafloppen Clash of the Titans.

Filmen är fullspäckad med kända och relativt kända skådespelare. Återigen är det Hollywood som tror att om man tar en drös kända och omtyckta skådespelare från andra filmer eller tv-serier så blir det automatiskt en bra film. Vi vet dock hur ofta Hollywood haft fel när det gäller att tänka på detta sätt.


Skådespelare
Charlie Hunnam (Hunken som spelar Jax Teller i serien Sons of Anarchy).
Diego Klattenhoff (Hunken som spelar Mike Faber i serien Homeland och Donald Ressler i serien Blacklist).
Idris Elba (Hunken som slog igenom i serien The Wire som Stringer Bell).
Rinko Kikuchi (Söt tjej som mest är känd för sina kampsportsfilmer från Hong Kong).
Charlie Day (Tröttsamma och jobbiga komediskådisen som slog igenom i serien It's Always Sunny in Philadelphia).
Burn Gorman (killen som alltid får spela roller som är lite konstiga, läskiga eller rentav lite pedofilaktiga).
Max Martini (Mest känd som en snubbe som tar sig ann vilken skit som helst för att få ihop till brödfödan, dock en underskattad skådis enligt mig).
Clifton Collins Jr. (Killen som ofta porträtterar elaka latino/maffiasnubbar. Ganska solid skådis).
Ron Perlman (Vår älskade Ron från Sons of Anarchy, Hellboy, och givetvis från superserien Beaty and the Beast 1987-1990).
Larry Joe Campbell (Den lilla runda snubben som fick sitt stora genombrott i serien According to Jim/Jims värld där han spelar mot James Belushi).

Detta är listan över de kända och semikända skådespelarna som medverkar i Pacific Rim. 
De flesta fyller ett syfte medan andra är helt meningslösa och bara lett till att filmen blivit sämre och kostat mer i form av gage till skådisarna.


Idris Elba spelar General Stacker Pentecost. Han ska vara den tysta, mystiska och hårda typen som tar alla svåra beslut. Problemet är att han egentligen inte tillför något till filmen.

Charlie Day spelar Dr. Newton Geiszler, en nörd som givetvis är den som kommer på allt som är avgörande för att filmen ska sluta lyckligt. Han är så jävla jobbig hela tiden. Som en liten ettrig mygga surrar han runt i varje scen och med sin irriterande pipiga stämma förstör han hela filmen.

Ron Perlman spelar Hannibal Chau, killen som är bossen för svartamarknaden i Hong Kong. Jag älskar Ron, visst har denna legend gjort en del skit precis som alla andra, men jag fattar inte hans roll i filmen. Fyller inget syfte alls, och det som han senare skaffar fram skulle i princip kunna fixas av någon annan person.

Larry Joe spelar en byggnadsarbetare och är med i ungefär 20 sekunder. Han har en scen där han ses tillsammans med en massa andra byggnadsarbetare och Charlie Hunnams karaktär.


I denna scen är det typ 100 okända statister som spelar byggnadsarbetare och vars syfte är att bara stå där i skitiga arbetskläder. Men så dyker Larry Joe upp i scenen och hans syfte är det samma som statisterna. Han ska bara stå där och se smutsig ut. Kunde man inte då helt enkelt bara tagit 101 okända statister och då valt att inte ha med Larry Joe i den scenen??

Fullständigt idiotiskt.


Handling
Svårt att säga om det är relativ nutid eller en aning in i framtiden. Jag skulle tippa på att det kan vara en sådär tio år eller så framåt i tiden.
Någonstans i stilla havet uppenbarar sig ett fett jävla hål på havsbottnen, eller snarare en interdimensionell portal till en annan "värld".
Ur denna portal kommer det stora monster som till viss del påminner om dinosaurier, dessa elaka monster börjar attackera diverse länder och städer.
Attackplan, attackhelikoptrar, pansarvagnar, raketramper och annat diverse artilleri är inte tillräckligt för att snabbt ta död på dessa enorma varelser.
Så hux flux har människan satt sina egna intressen åt sidan och fokuserar nu på överlevnad och samarbete. Hur ska vi bäst kunna bekämpa dessa monster?
Jo genom att bygga feta robotar som styrs av människor och så kallar vi projektet Jaeger (Jägare på tyska).

Varelserna som man nu ska jaga väljer man att kalla Kaiju som är japanska och betyder ungefär "monster, odjur, best". In i robotarna vi hoppar och iväg åker vi för nu ska det spöas Kaijus till höger och vänster.
Vi får veta att till en början går det riktigt bra, dessa Jaegers dödar monster på löpande band. Men plötsligt så börjar det dyka upp större och större monster (de första var kategori 1, sen 2, 3 och slutligen 4) och det blir svårare och svårare för människorna att tillräckligt snabbt bygga större och tuffare robotar.
Det finns också ett annat problem som gör det svårt att slåss mot dessa monster från havsbottnen och det är piloterna som styr robotarna.

Vi får också veta att dessa robotar styrs med hjärnan, piloten hoppar in i sin robot och kopplar upp sig med hjälp av en fräck dräkt och en hjälm. Det som sägs är att den mentala ansträngningen under denna uppkoppling (människa+maskin) är alldeles för svår för bara en människa och tydligen ledde detta till att piloter under de första testerna och när man körde sina Jaegers fick hjärnskador.
Så nu måste varje robot styras av två piloter, en sköter vänster arm och ben och den andra sköter höger arm och ben. Piloterna måste också vara någorlunda kompatibla med varandra, ha liknande hjärnvågor och vara relativt disciplinerade. Ju mer lika hjärnvågor och disciplin desto lättare är det att manövrera dessa enorma robotar.

Så nu är det då dags för Charlie Hunnam som spelar Raleigh Becket att tillsammans med sin bror hoppa in i sin robot som de gett namnet "Gipsy Danger/Zigenare farligheter??". Jag har ingen aning om varför de valt detta namn. Roboten ser inte ut som en zigenare och brödernas efternamn (Becket) låter inte särskilt zigenskt tycker jag och det är dessutom inte politiskt korrekt att säga zigenare.
Skit samma! Tydligen är dessa två bröder värsta kungarna när det gäller att köra sin robot och spöa Kaijus.

Men den här gången går det inte så bra eftersom det dyker upp nya och fetare monster (kategori 3) och spöar skiten ur Gipsy Danger. Under fighten dör Raleighs bror och på något sätt lyckas Raleigh själv manövrera den trasiga Jägaren till säkerhet.
Efter detta vill han inte längre vara en pilot och tar istället anställning som byggnadsarbetare. Sedan det dykt upp större och större kategorier av Kaijus så har projekt Jaeger sakta men säkert tappat sin popularitet bland världens styrande politiker, kungar och diktatorer. Istället har man nu bestämt att man ska bygga enorma väggar/murar runt alla stora städer "The Wall of Light" och dessa murar ska hålla de elaka varelserna ute.

Det är här som jag får ett irritationsryck. Vi har stora robotar som slåss mot jättestora monster. Visst de större odjuren spöar de mindre robotarna. Då borde man uppenbarligen fokusera resurserna på att bygga super, duper megastora robotar. Nej, nej, vi ska bygga murar ala Israel runt alla större städer. Okej, men vad fan händer med de mindre städerna??? Ska världens ledare bestämma vilka städer som ska får murar och vilka som ska få sitt anus spräckt av monster?????
Det visar sig dock ganska snart att dessa murar lika gärna skulle kunna vara gjorda av glas då Kaijus lätt som en plätt river dem.
Men världens ledare vill inte återgå till att bygga Jägare, nej nej. Vi ska istället bygga större och tjockare murar.....
Det är ju ganska lätt att fatta att det rimligen borde ta
FETT längre tid att bygga en enormt hög och supertjock mur runt till exempel hela Stockholmsområdet än vad det tar att bygga några robotar.

Efter att projekt Jaeger blivit nedlagt av världens ledare så har General Stacker Pentecost (Idris) lyckats skrapa ihop en hel del pengar genom att samarbeta med Ron Perlman (snubben som hade kontroll över svartamarknaden). Så Stacker har själv skapat ett team med Jaegers som ska genomföra en plan för att stoppa de elaka odjuren.
Till sin hjälp behöver han den talangfulle Raleigh Becket. Han jobbar ju på ett bygge med muren men det är inga större problem för Stacker att hitta honom. Men han vill inte komma tillbaka och hoppa in i en Jaeger, inte efter det att hans bror dog.
Här utspelar sig en scen som känns hämtad direkt från filmen Rambo 3. I Rambo 3 finns en scen i början där Rambo slåss med pinnar någonstans i Thailand. Detta för att vinna pengar som han sen ger till munkar och fattiga barn. Allt detta gör han för att sona för sina hemskheter han gjort mot andra människor och på så sätt få bättre karma. Han vill heller inte komma tillbaka, men några väl valda ord från Överste Trautman om att man ska rädda världen eller liknande gör att Rambo ändrar sig.

Det är precis som om Guillermo del Toro snott den scenen rakt av från just Rambo. Stacker pratar med Raleigh som inte vill komma tillbaka, Stacker säger sen att han måste komma tillbaka och hjälpa dem annars kommer det inte finnas något att komma tillbaka till. Detta klyschiga uttalandet får Raleighs innre kämpaglöd att vakna till liv och nu ska det fan slåss så in i helvete.

Andra saker som är jävligt löjliga är sättet som Guillermo del Toro försöker slänga in små scener med knasigheter som ska vara komiska, men som i själva verket bara är pinsamt dåliga och irriterande.

Ett litet exempel för att visa hur jäkla knasigt det är. I en scen så slåss roboten med en stor Kaiju och de river halva staden. Skyskrapor faller samman som en rad dominobrickor och här kommer den löjliga scenen. Zigenaren missar ett slag som istället körs rakt in i en skyskrapa. Här får man följa den långa robotarmen i semislowmotion hur den slår sönder kontor efter kontor för att slutligen stanna en millimeter från en vad jag kallar psykologpendel
och sätter denna pendel i rörelse. Fullkomligt befängt.............

Andra småsaker som Guillermo del Toro inte verkar ha tänkt på allt för mycket är den tid det tar att landsätta eller sjösätta en Jaeger.
Det finns en scen som gör att man fattar att det tar ganska lång tid och inte enbart några minuter.
I början finns en scen som tydliggör detta.
1. När larmet går ska man ta på sig sin tuffa specialdräkt.
2. Rusa iväg till platsen där ens robot är.
3. Ta sig upp till robotens huvud där man ska koppla upp sig (robotarna är typ minst ett par hundra meter höga).
4. Sen ska de koppla upp sig och de tar en ganska lång tid, deras hjärnor ska synkas av en maskin sen ska de göra några manövrar (typ få robotens armar att röra sig så att de som övervakar de hela ska kunna kolla på en dator och se om den så kallade hjärnuppkopplingen är stabil).
5. Sen ska roboten sakta men säkert flygas iväg med hjälp av stora helikoptrar till det ställe där de ska droppas för att slåss.
Så man kan nog säga att de troligtvis kan ta minst 30-40 minuter innan alla prep är klar och sen tillkommer tiden det tar att flyga roboten dit den ska.

Det är detta som Guillermo del Toro tycks ha glömt redan efter den första scenen.
I kommande scener tar det ungefär 2 sekunder att preppa och få roboten dit den ska. Mycket irriterande.

Guillermo del Toro har kopierat flitigt. Tagit mängder med idéer från gamla filmer från 60-talet som då handlade mycket om monster som kom från havet eller vulkaner för att förstöra städer och döda människor. Helt klart kommer all inspiration gällande robotarna från Manga och Anime. Då det finns mycket material att hämta där gällande Mech (stora robobtar/stridsmaskiner).
Jag har sett att många recensenter säger att Del Toro kopierat eller tagit saker från Transformers. Helt jävla fel och totalt amatöraktiga uttalanden från dessa personer.
Transformers transformerar, blir till tuffa maskiner, bilar och annat, medan en Jaeger helt enkelt bara är en stor fet robot med ben och armar samt lite extra godis här och där. Men de kan inte transformera sig till något annat. Dessutom är en Transformer en intellektuell maskin från planeten Cybertron och en Jaeger har ingen IQ utan styrs ju av sina piloter. Så dessa outbildade recensenter som kallar sig allvetare kan ju kamma sig med en handgranat omgående och söka jobb på Aftonbladet eller Metro där deras usla recensioner passar bättre.  

Filmen är snyggt gjord, snabbt tempo, dock finns det stunder som gör att tempot saktar ner och filmen blir dålig (scener framförallt med Charlie Day - Dr. Newton Geiszler).
Tuffa strider som är betydligt mer välgjorda än striderna i de usla filmerna om Transformers.
I det stora hela en ganska bra genomarbetad film som är helt okej att titta på.
Den är inte fantastisk eller särskilt nytänkande och dialogen är ju inte framarbetad av någon som är med i Mensa.

Jag ger Pacific Rim två jägare.