Olympus Has Fallen

22.12.2013 19:35

The US of A spottar ut skitfilmer i en rasande takt. Underligt nog är det en ganska stor del av dessa urusla filmer som går upp på bio. Sådana filmer ska gå direkt till DVD eller inte ens fått lämna skrivbordet.
Till och med svenska SF är så pass blåsta att de köpte in White House Down och 
Olympus Has Fallen.

Jag skulle kunna recensera just White House Down och Olympus Has Fallen som i princip samma film fast med olika skådespelare såklart.
Nästan identiska, lika usla och fullständigt hjärndöda filmer där patriotism och amerikanska flaggor är viktigare än nationens säkerhet.

Men, men. Vad fan ska man gör?Regissör: Antoine Fuqua. Detta är killen som tidigare gett oss underhållande filmer som Replacement Killers, Training Day, Brooklyn's Finest och Shooter.
Uppenbarligen måste killen sitta i skiten gällande någon finansiell skuld till någon maffiaboss eller liknande. För denna film luktar skit lång väg och han måste fått fett betalt för att ta sig ann denna smutsiga röra.

Manus: Creighton Rothenberger och Katrin Benedikt är personerna som skrivit detta ihåliga och ogenomtänkta manuset. Fyllt av fullständigt befängda luckor, missar och en dialog som är hämtad från någon cowboyfilm från 60-talet då det handlade om hårda men tystlåtna män och cementerade stereotyper. 


Skådisar:
Gerard Butler spelar en före detta agent inom secret service. För mer än ett år sedan fick han sparken då han gjort några dumheter.

Morgan Freeman spelar vita husets talesman.

De andra skådisarna är inte ens värda att nämnas.


Handling
Man skulle kunna säga att filmen handlar om Die Hard 1, 2, 3, 4 och 5 i ett enda svep.

Amerikanska luftfartsverket snappar upp ett ganska stort plan som är på väg mot vita huset. Man skickar iväg ett attackplan för att kolla läget men saker och ting går åt helvete.
Helt plötsligt så har planet landat och ut kommer en massa Humvees och massa soldater till fots (soldater är väl fel term, terrorister eller frihetskrigare).
De tar sig snabbt till vita huset och på ett enkelt sätt dödar de allt motstånd, tar sig in i vita huset och kidnappar presidenten och hela det styrande kabinettet.

Fasiken vad fan ska vi göra nu? Jo FBI, CIA, Secret Servie och NSA blixtinkallar de hårdaste Navy Seals som finns. Nu ska presidenten fan fritas och Jihadkrigarna ska förgöras.
Lasta in antiterrorstyrkan i ett gäng helikoptrar och flyg rakt mot vita huset.
Här är det fan inte snack om någon taktik eller stealth. Rakt fram mot döden är vad som gäller.
Men de elaka muslimerna har med sig raketgevär (Bofors Robot70 garanterat). Den ena helikoptern efter den andra sprängs i luften och sälarna dör en hemsk död.
Det är bara en helikopter kvar och de vill retirera. Men då säger FBI, CIA, Secret Servie och NSA NEJ, fortsätt mot målet ni kan klara det BOOOOOOOM.

Nu sitter de i skiten rejält, vad fan ska de ta sig till?
Jo det visar sig att av någon underlig anledning så befinner sig faktiskt Mike Banning (Gerard Butler) i vita huset vid just detta tillfälle. Och nu ska han fan i mig rensa ut skiten.
Om ni tycker att Rambo och McClane är hårda så är Mike Banning hårdare än de hårdaste.
Det underliga är ju att han fick sparken för över ett år sedan men uppenbarligen fungerar alla hans säkerhetskoder och passerkort utan problem. Verkar som de där Secret service inte är så vassa när det gäller att hålla koll på vilka som ska kunna komma in och vilka som ska hållas ute.

När sedan Mike Banning rensat upp skiten så tar det fem minuter att ta sig ut med presidenten och han har räddat en hel nation Flaggor vevas till höger och vänster, nationalsången spelas och folket applåderar och gråter en skvätt.

Denna film kommer utan tvekan att bli nominerad till en Razzie.
Olympus Has Fallen får
NOLL i betyg. En vidrig upplevelse utan motstycke.