Now you see me

22.12.2013 19:28

Regissör: Louis Leterrier
Manusförfattare: Ed Solomon och Boaz Yakin
Budget: 75 miljoner dollar
Genre: Thriller, mysterium och kriminalare

En sman från FBI och en kvinna från Interpol jagar fyra magiker (illusionister) eller snarare 3 magiker och en mentalist/hypnotisör. Dessa fyra personer har under ett av sina framträdanden lyckats råna en bank i Paris på något oförklarligt sätt och vid showens slut låtit rånbytet regna ner från taket till publikens glädje.
Så nu måste killen från FBI och tjejen från Interpol försöka hitta bevis som knyter dessa fyra personer till bankrånet.

Filmen har gott om kända och duktiga skådespelare. Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Isla Fisher, Morgan Freeman, Michael Caine med flera.
Klart bäst tycker jag att Freemans karaktär är, samt Harrelson. Filmen är förhållandevis underhållande och jag skrattar faktiskt lite då och då, framförallt i vissa scener med just Harrelson.
Now you see me är ganska fartfylld, humoristisk och en del action och allt har en ganska behaglig mix och takt.

Dock finns det några irriterande element och en av dessa som gör mig jäkligt sne är en biljakt.
Varför är det alltid så att en bil har ett enormt försprång och i nästa sekund är förföljaren alldeles bakom. Just biljakter brukar inte följa fysikens lagar överhuvudtaget.

Scenen är följande: En person snor en bil och drar iväg med gasen i botten. Denna person visar sig vara en mycket duktig bilförare. Två andra personer tar upp jakten ungefär 2 minuter senare. Cirka tre sekunder efter dessa två minuterna är de ikapp person nummer ett. Då blir förföljarna blockerade av en lastbil och måste backa, vända runt och köra en annan väg för att ta sig fram. Två sekunder senare kör förföljarna runt ett hörn och bara helt sådär så är de plötsligt rakt bakom bil nummer ett igen?

Har bil nummer ett slutat köra och stått och väntat på bil nummer två? Kan det vara så att bil nummer två kan teleportera (dock utan bieffekter/Brundel Fly)? Har bil nummer två någon nitro i bagageluckan som gör att de kommer ikapp bil nummer ett så enkelt? Sorgligt nog blir dessa svåra frågor aldrig besvarade.

Trots sina brister är faktiskt Now you see me en helt okej film och manuset är ganska välskrivet och effekterna snygga (som hämtat ur en Joe Labero show, minus spottkobror)

Det är också jävligt intressant hur regissören och de två manusförfattarna har lyckats just nu med tanke på att de tidigare bara har gjort skit, förutom klassikern Bill & Ted's Excellent Adventure.

Jag delar ut två och en halv David Copperfield.