Man of Tai Chi

21.12.2013 18:39

Keanu Reeves är ju egentligen mest känd för att ha medverkat i en massa skitfilmer.
De få undantagen är ju kultserien Bill & Ted's Excellent Adventures, Bill & Ted's Bogus Journey, The Matrix och Street Kings.

Nu är dock det kokta fläsket stekt! Keanu Reeves har nämligen gett sig in i regissör branschen och regisserat sin första film som han även själv medverkar i och har en av huvudrollerna.
Tiger Hu Chen är en förhållandevis känd och duktig kampsportsutövare. Han har gjort många stuntscener i alla tre filmerna om The Matrix. Vidare har han gjort tuffa stuntscener i Crouching Tiger, Hidden Dragon. Under inspelningarna av de olika Matrix så blev Tiger och Keanu goda vänner och har sedan dess hållit kontakten.

Ett samarbete mellan China Film Group och ett amerikanskt filmbolag ledde fram till filmen "Man of Tai Chi" där Keanu sitter bakom spakarna och styr regin.
Manuset är skrivet av en snubbe vid namn Michael G. Cooney. Jag vet inte om han också är en kompis till Keanu och att han ställts upp med att skriva manuset för en billig slant eller om han är en kass manusskribent som de fått på köpet. Jag känner inte till honom och när jag gör en sökning på honom så visar det sig att han gjort en massa random kortfilmer, vilka jag inte sett eller hört talas om överhuvudtaget.

Budgeten är förhållandevis låg, 25 miljoner dollar och har i dagsläget dragit in drygt 62 miljoner dollar och får anses som en ganska bra start.Handling
Keanu spelar karaktären Donaka Mark som är nån superrik stekare som organiserar hemliga och olagliga fighter (typ MMA/UFC old shcool), inga regler och ofta slåss man till en är död.
Polisen har länge försökt hitta bevis för att det är Donaka som håller i dessa illegala gladiatorspel, men har hitintills inte lyckats i sin jakt.

Tiger spelar en kampsportsutövare av Tai Chi och han tränar tillsamman med en gammal mästare i ett fallfärdigt tempel.
Mästaren säger hela tiden att Tiger måste kontrollera sin Chi och inte låta Chin kontrollera honom. Men Tiger anser att om man låter Chin härja fritt så får man mer kraft och på så sätt blir man en bättre, snabbare och starkare fighter.

Tiger deltar i en tävling av något slag (något mästerskap för olika kampsportsstilar) där han övertygande avancerar mot finalen.
Donaka uppmärksammar Tiger och erbjuder honom ett jobb som säkerhetsansvarig, men på själva jobbintervjun måste han slåss och visa vad han går för.
Efter detta berättar Donaka att han arrangerar fighter och att man kan tjäna mycket pengar, men Tiger tvekar.
Då ordnar Donaka så att typ brandmyndigheten eller liknande gör en kontroll av templet där han tränar och de kommer fram till att stället är en dödsfälla och att de tänker riva det.
Tiger ringer Donaka och säger att han vill slåss så att han får in pengar som ska gå till restaurerandet av templet.

Så nu slåss det för fulla muggar. I början inte så allvarligt men med tiden blir Tiger allt mer vild när han slåss och målet är att få honom att döda. Donaka vill ta denna oskyldiga och snälla kille som tränar Tai Chi och förvandla honom till ett monster och det lyckas han nästan med. Men Tiger trotsar Donaka och han tvingas fly när polisen till sist lyckas hitta stället där de har en stor fight. Nu kräver Donaka hämnd och håller sig undan polisen, men samtidigt tar han sig till templet där Tiger tränar för att döda honom (You owe me a Life) och så börjar slutstriden.

Filmen har fått ett ganska blandat mottagande. En del tycker att fighterna är fantastiska, medan andra anser att de är uselt koreograferade.
De som tycker att slagsmålen är dåligt koreograferade är förmodligen blinda eller så har de ingen aning om vad de pratar om. Jag har sett tusentals kampsportsfilmer från Hong Kong och ytterligare några tusen andra slagsmålsfilmer, så jag kan lugnt påstå att
JAG vet vad JAG snackar o.

Alla fighter som sker i början och mitten av filmen är jävligt snygga och majoriteten av dessa är helt naturliga fighter (inga rep och vajrar utan rena slagsmål som i härliga Ong Bak).
Men en liten bit in i mitten av filmen så ska det vara mer spektakulära fighter och då blir det tyvärr alldeles för mycket Wire-Fu och faktiskt ganska illa gjord Wire-Fu.
Speciellt slutstriden innehåller en kavalkad av dåligt genomförda Wire-Fu stunts och när det inte är snyggt gjort så uteblir underhållningen.

Dialogen är ju inte heller ett mästerverk, men vi ska ju tänka på att detta är en film som till stor del handlar om att slåss (I fight you), (fight), (kill him) och så vidare.
Jag tycker att början och fram tills mitten av filmen är ganska bra, tuffa och snygga slagsmål blandat med lite typisk asiatisk humor och en liten kärleksflirt som har ett visst underhållningsvärde.
Men efter ungefär 70 minuter så börjar det att dala och istället är det vajrarna som får styra över slagsmålen.

Jag ger Man of Tai Chi två hyfsade Crane kicks och ser framemot Keanus nästa försök som förhoppningsvis blir lite bättre.