Man of Steel

24.12.2013 15:37Alla känner väl till Stålmannen? De som inte har hört talas om denna serietidningskaraktär är antingen otroligt gamla och dementa eller så har de noll allmänbildning.
Redan 1938 dök Stålis upp i serietidningsformat och slog världen med häpnad.
Kal-El som han egentligen heter är född på planeten Krypton som håller på att gå under. Hans föräldrar bygger ett litet rymdskepp och skickar honom till planeten Tellus.
Han blir uppfostrad av den genomgoda och kristna familjen Kent.

Stålmannen är förmodligen den mäktigaste supervarelsen som finns, men han har faktiskt fått stryk av
HULKEN en gång. Stålis är osårbar, snabbare än snabbast, starkare än Magnus Samuelsson (det är faktiskt sant) och han får sin kraft av jordens sol som alltid lyser.
Hans enda svaghet är Kryptonit som gör honom mer eller mindre mänsklig och kan då bli skadad av normala attacker och vapen.

För mig kommer det bara att finnas en äkta stålmannen och det är Christopher Reeve. Han porträtterade Stålis i fyra filmer. Ettan och tvåan var rena mästerverk, medan trean och fyran var hafsverk och fyllde bara ett syfte och det var att mjölka kossan så mycket det bara gick.

Nu har Zack Snyder gett sig på en nytolkning av Stålmannen och till sin hjälp har han haft Christopher Nolan.
Det som förutspåddes bli en super duper mega hit blev istället en mindre visselraket som man drar av på nyår. Förväntningarna var skyhöga, för höga helt enkelt och när dessa förväntningar inte uppfylldes så blev recensenterna inte glada. Filmen fick motta måttliga recensioner med ganska blandade betyg, men sällan högre än en trea.

Historian är ungefär den samma. Kal-El skickas till jorden och blir uppfostrad av superkristna familjen Kent, men sen tar filmen en annan riktning än vad man hade förväntat sig.
Christopher Nolan sa att han ville göra stålmannen mer mänsklig att han ska visa mer känslor.
Så när Clark växt upp ger han sig ut i världen för att hitta sig själv. Vem är han? Vad är meningen med hans existens? Ska han verkligen bli jordens beskyddare?

Jag tycker detta är ganska välgjort om det inte vore för den konstant äckliga moralpredikan som familjen Kent trycker ner i tittarnas halsar.
Mycket amerikansk patriotism lyser igenom och Clark lyfts fram som en Jesusfigur.
Detta har varit tema i de tidigare filmerna, men inte med samma kraft och påtvingande natur.

Lite senare kommer den arga och elaka Zod på besök för att ta med sig Kal-El och om inte Stålis går med på detta så kommer Zod att straffa människorna.
Nu börjar actionscenerna och de avlöser varandra i sakta gemak. Detta är en av filmens problem, farten. Så långsamt, så långsamt att man ibland nästan somnar.
Ett annat stort problem (tycker jag personligen) är att alla den humor som Clark har i serietidningarna och i tidigare filmer är helt borta. Om nu Nolan ville göra Stålis mer mänsklig så borde humorn vara en viktig del. Men istället ska det vara ångest, tvivel, skuldtyngd, gå Golgata och bära på korset och lida för oss svaga människor.

Jag var en av de som hade enorma förväntningar på Man of Steel och snacka om att jag blev besviken. Filmen känns hafsigt gjord och Russell Crowe samt Kevin Costner fungerar inte alls i sina roller.

I min besvikelse och hjärtesorg ger jag Man of Steel två frånvarande Lex Luthor.