Jack the Giant Slayer

24.12.2013 13:44

Jack och Bönstjälken är en urgammal Brittisk saga som skrivits om flera gånger av olika författare som lagt till, tagit bort eller helt och hållet gjort en ny variant. Dock är det flera dispyter om huruvida sagan härstammar från England. Vissa skolade litteraturvetare anser att sagan egentligen kommer från någonstans i norden och kom med vikingarna. 

För att göra en lång historia kort: Jack bor med sin mamma och de mycket fattiga. De har en ko som inte längre ger någon mjölk. Mamman säger åt Jack att han ska gå till byns marknad och sälja kon till slaktaren. På vägen dit möter Jack en gammal man som vill byta sina magiska bönor mot kon, detta går Jack med på. Väl hemma blir modern arg och kastar ut bönorna genom fönstret och sedan under natten väger en gigantisk bönstjälk fram rakt upp i himlen. Jack klättrar upp och hittar en stig som han följer tills han ser ett STORT hus. Där inne bor en elak och otrolig rik jätte som även har en höna som värper ägg av guld. Jack snor en massa guld och hönan och sen blir han jagad av jätten men Jack lyckas klättra ner för bönstjälken och hugga av den med en yxa vilket resulterar i att jätten ramlar ner och slår ihjäl sig.

Det har gjorts några filmvarianter av Jack och Bönstjälken. Några tecknade varianter och några svartvita varianter.
Nu då 2013 så har Bryan Singer gjort en tolkning av sagan. Singer är ju mest känd som exekutiv producent till succéserien House MD och snubben som var med om att bringa liv i X-Men.Jack the Giant Slayer är titeln som Singer valt till sin nya tolkning och kalaset gick på ynka 195 miljoner dollares.

Filmen börjar med en kort animerad berättelse om ett gammalt prästerskap som först hittade dessa bönor och som sedan klättrade upp bland molnen för att de trodde att gud bodde där, men väl där uppe visade det sig att det inte bodde någon gud utan hundratals arga jättar. Dessa jättar bestämde sig för att klättra ner och börja döda människor och ta deras rikedomar. En styck kung lyckas driva tillbaka jättarna och hugga ner bönstjälken och när denna kung dör så begravs han med de kvarvarande bönorna.

Sen börjar den riktiga historian. Jack bor med sin elaka farbror eftersom hans mamma och pappa dött. De har inga pengar och farbrorn säger till Jack att ta hästen och tillhörande vagn och bege sig till slottet för att sälja skiten. Väl där stöter han på en präst som ger han en påse med bönor och därefter utbryter ett tumult som gör att Jack glömmer att sälja häst och vagn och sedan försvinner dessa två av någon anledning.
Jacks farbror blir arg och slänger bönorna och under natten så får Jack besök av prinsessan som bor på slottet och då börjar bönorna att växa superfort. Prinsessan åker upp bland molnen och Jack klättrar efter och det visar sig att jättar har tagit prinsessan och nu måste Jack hämta förstärkning och sen rädda bruden och hela kungariket.

Det korta animerade introt är mycket bättre än den egentliga filmen. Singer skulle ha nöjt sig med att köra detta 6 minuter långa intro och sedan skulle allt vara slut. Det hade jag gett ett högt betyg.

Filmen har en del kända och duktiga skådisar som till exempel Ewan McGregor, Ian McShane och Stanley Tucci. Dessvärre är manuset otroligt dåligt och då hjälper det inte om man har bra eller dåliga skådisar. Dessutom så passar inte rollerna för de olika skådisarna.
Ewan McGregor spelar modig riddare men framstår mer som killen som spelade Robin Hood i filmen Men in Tights. Han ska vara lite fulsnygg, modig men samtidigt ha en korkad humor.

CGI´n är dålig, jättarna är fula och korkade och filmen lyfts inte av att man har slängt in snubben som spelar Gollum i Sagan om Ringen för att spela ett huvud till en av jättarna som har två huvuden.

Jack the Giant Slayer får endast en vek bönstjälk.