In time

22.12.2013 11:54

Sångare och Sångerskor har ju från och till varit populärt att slänga in i filmer, antigen som en huvudrollsinnehavare eller som en biroll. Syftet är ju att locka en bredare publik till filmerna.
Bra eller dåligt? Det som kan tänkas vara bra med att Sångare och Sångerskor gör film är att de har en scennärvaro med sig från sin musikkarriär. Men det innebär ju inte att de automatiskt blir bra skådespelare. Ett tydligt exempel på detta är LL Cool J som medverkat i en massa filmer och tv-serier och allt har varit skräp. Jag kan ge honom ett pluspoäng för hans medverkan i ett avsnitt av HOUSE, där LL Cool J spelade en kriminell kille som satt på kåken dömd till döden. Den rollen passade honom då han själv är en kriminell lallare.

Justin Timberlake är Hollywoods guldgosse. Känd för sin smäckra röst, sitt vackra anlete och sina danser. Tanken är väl att han ska locka små fjortistjejer till biograferna, men det har inte lyckats riktigt. Han har medverkat i tolv filmer varav allt är skit och detta visar ju återigen att Sångare och Sångerskor som gör film inte automatiskt är bra skådisar.


In Time
Någonstans i framtiden (vi får aldrig veta när) har forskare knäckt gåtan gällande kroppens alla DNA sekvenser och hur dessa går att manipulera. Utifrån denna otroliga upptäckt börjar man manipulera människors gener så att de slutar åldras efter det att de fyllt 25 år. När man så fyller 25 så startar en grön självlysande klocka på ens ena arm, om denna klocka når noll så dör man. Så vid 25 års ålder startar denna klocka och personen i fråga får ett års bonus tid.

I filmen har samhället frångått att handla med valuta, istället handlar man med tid. Man går till jobbet och plockar ut en daglig lön som genererar mer tid till din självlysande klocka. Med denna tid betalar man sina räkningar, mat, mediciner, boende. Man betalar allt med tid och gärna i tid. Filmens generella tema berör orättvisa. De fattiga arbetarna måste betala mer tid för samma saker som de rika och därför måste de fattiga också jobba hårdare. Den tid som man får kan man dela med andra människor genom att ta någons arm och överföra så mycket tid som man vill skänka. Men det finns också tidsmördare som under hot tar all din tid och då detta skett dör man. Samhället är också uppdelat i olika tidszoner, ju högre siffra på zonen ju fattigare är dess invånare. För att kunna ta sig till en bättre zon måste man givetvis betala för sig, och det rikligt.

Justin Timberlake spelar Will Salas, en "ung" kille bosatt i ett arbetarsamhälle (eller ett ghetto som de själva kallar det). Han är 25*2 år gammal (50 år) och lever med sin mamma som är 25*3 år gammal (75 år). De båda lever från dag till dag genom att hitta olika arbeten som genererar mellan 5 till 24 timmar i lön. En kväll när han går till den lokala baren så sitter där en kille som har mer än hundra år på sin klocka. Salas är en snäll kille och månar om alla, han är killen som delar med sig av sin tid även om han knappt har något kvar. Han säger till killen med de 100+ åren att han måste sticka därifrån annars är risken stor att någon kommer att döda honom och ta hans tid. Och mycket riktigt är detta vad som sker, några elakingar tänker ta hans tid, men Salas räddar honom. Som tack för hjälpen ger mannen honom alla sina år när Salas ligger och sover och med detta tar han sitt eget liv eftersom hans tid tar slut.

Salas blir efterlyst av tidspolisen, misstänkt för mord, hans mamma dör då hennes klocka tijmar ut och då blir Salas mycket ledsen och arg. Så nu är det dags för rättvisa och hämnd, de som är ansvariga för att ha skapat ett samhälle som bygger på att den rike har fördelar över den fattige ska nu få betala. Och valutan de ska betala i är tid

Konceptet är intressant, men jag som tittare vill veta mer om systemet med tid som valuta och varför samhället bestämde sig för att manipulera kroppens DNA så att man slutar åldras vid 25 och tanken med klockan. Detta får man aldrig någon inblick i. Det man får veta är att ett gäng rika människor på toppen kontrollerar allt (det är ju så det fungerar i vekligheten också). Jag vill veta de politiska besluten till systemet, handlar det om populationskontroll? Eller vad handlar det om?

Jag blir också besviken på filmens framtidsscenario och vision. Forskare har ju som sagt knäckt hela gåtan gällande DNA (det mest komplicerade som finns), man har lyckats stoppa kroppens åldrande. Men trots dessa fantastiska upptäckter så lever vi människor fortfarande i ett ganska icke futuristiskt samhälle. De kör omkring i elbilar och det är nog den enda futuristiska utveckling jag kan se i filmen utöver stoppandet av åldrandet. För mig känns det som att om forskare skulle lyckats knäcka DNA koden på riktigt så skulle detta ligga långt, mycket långt in i framtiden och fler vetenskapliga upptäckter skulle ha gjorts utöver att göra elbilar obligatoriska. Filmen har heller ingen riktig fart, visst ett par action scener men det krävs mer för att hålla mitt intresse uppe.

Det blir också jävligt irriterande att höra allt tjat om tid var femte minut, att skådisarna tittar på sin självlysande klocka hela tiden, och påpekar att de har dåligt med tid, att de måste skynda sig innan tiden rinner ut, de måste skaffa mer tid m.m. Sen blir man förvirrad över att just alla är 25 år gamla och sen håller på att tjata om att de är 25*XXXX år.

Det kunde ha blivit mycket bättre men det håller inte och betyget får stanna på en mycket svag tvåa.