Immortals

22.12.2013 11:57

Filmer innehållande grekisk mytologi har ju från och till varit väldigt populärt. Allt från mer klassiska filmer som Jason & The Argonauts från 1963 fram till Clash of the Titans från 2010.
Nu har det blivit dags igen att göra film med fokus på grekiska sagor om gudar, gudinnor, oskulder och slumpens hjältar.

För flera eoner sedan vann de grekiska gudarna ett stort krigsslag mot de fruktade Titanerna. Nu hotar en ny ondska landet. En galen Kung vid namn Hyperion (Mickey Rourke) förklarar krig mot gudarna och mänskligheten. Hyperion har samlat ihop en blodtörstig armé av soldater och på jakten efter den legendariska pilbågen Epirus vanhelgar han tempel efter tempel, bränner byar och dödar allt som kommer i hans väg. Denna pilbåge som han eftertraktar besitter kraften att befria Titanerna som har fängslats djupt inne i berget. I kungens händer, skulle denna pilbåge orsaka enorm förstörelse hota mänskligheten och förinta gudarna.

Gudarnas gud Zeus vill ingripa och stoppa Hyperion, men gamla gudalagar dikterar att de inte får ingripa och direkt påverka i människans konflikter. Men det kommer att visa sig att människorna och gudarnas enda hopp är bondpojken Theseus (Henry Cavill). I hemlighet har Zeus valt ut Theseus att rädda folket och gudarna från Hyperion och hans horder. Zeus har under en lång tid antagit formen av en gammal man som påstår sig vara en före detta soldat som nu i många år tränat Theseus att bli en mördarmaskin.

Suck, pust och stön. Efter all den hype som Clash of the Titans hade som sen visade sig floppa hårt så var ju inte förväntningarna särskilt höga inför Immortals. Filmen har flera olika konstiga tolkningar av den grekiska mytologin vilket gör att själva historian faller platt. Ett tydligt exempel på detta är kung Hyperion. I filmen är Hyperion en vanlig dödlig, men enligt den grekiska mytologin var han en av de mäktigaste Titanerna. Ett annat exempel är ju den lag som förbjuder gudarna att påverka och influera människorna. Om detta är en lag gjord av gudarna själva så tycker man ju att de borde följa den lite bättre- För det påverkas och influeras uppifrån, nerifrån, österifrån och västerifrån vilket gör att man blir jävligt irriterad. Om nu gudarna skiter i sina egna lagar, varför knäpper de inte bara med sina fingrar och förintar kung Hyperion? Jävla noobs.

Det finns inget manus då storyn som ska bygga på mytologin inte gör det, storyn hoppar till höger och vänster och snart vet man inte var man är eller vad man ska tro. Visuellt är filmen ett skämt. Man har försökt köra en variant av 300 och Clash of the Titans men floppat hårt. Användandet av green screen är dåligt utfört och man ser så tydligt att allt är konstlat och digitalt vilket gör att själva intrycken av det visuella försvinner. Visst finns det mängder av ultravåld och avhuggna huvuden som rullar ikapp under stridsscenerna men det hjälper inte det haltande manuset och den löjligt dåliga dialogen. Om detta är en våldsfilm för grabbar så är det lika mycket en film för tjejer som vill se vältränade killar med ett sexpack, och då snackar jag tyvärr inte om öl.

Mickey Rourke som kung Hyperion funkar inte särskilt bra. Han låter tuff och elak, men utöver det så är han ganska stel och trist och jag blir inte det minsta rädd när jag ser honom. Istället börjar jag skratta när han kommer lufsande i diverse hjälmkreationer som får Heidi Klum och hennes Project-Runway att framstå som amatörer när det kommer till klädkreationer.

Jag hade högre förhoppningar på Immortals gällande det rent visuella när jag hörde att producenten hette Tarsem Singh. Han har nämligen gjort det undersköna och psykedeliska mästerverket The Cell från år 2000. Den filmen hade ett uselt manus så på förhand så kunde man ju ana att ur ett manusperspektiv så skulle förmodligen inte Immortals vara en fempoängare, men jag hade hoppats på så mycket mer av det visuella.

Immortals är urusel och riktar sig främst till psykiskt instabila tonåringar med ADHD som älskar ultravåld och enbart ultravåld. Jag delar ut en extremt svag pegasus.