Hypnotisören

21.12.2013 19:54

 

Jag vet inte om ni har läst Hypnotisören om inte så får ni en enkelt en kort sammanfattning av mig.
En styck hypnotisör har för flera år sedan blivit misskrediterad efter att ha fuckat upp ett par personer som han hypnotiserat.

En ung kille vid namn Josef dödar hela sin familj utom sin äldre syster som han är förälskad i.
Ett av offren från hypnosen heter Lydia och hon kidnappar hypnotisörens son som hämnd.
En Finlandssvensk kriminalkommisarie som heter Jhona ska nu lösa mordfallet samt hitta den eller de som kidnappat hypnotisörens son.
Samt ett gäng elaka ungdomar som rånar och misshandlar andra ungdomar.

Kort sagt så kretsar boken mer eller mindre kring fyra olika historier som påverkar hela utgången för boken.

1. Josef den elaka mördaren.
2. Hypnotisören, hans fru och son och tillbakablickar i hypnotisörens förflutna när han har en grupp olika människor som har psykiska problem som han vill hjälpa genom hypnos.
3. Kriminalkommisarien Jhona.
4. Ungdomsgänget.

Tyvärr har författarna sålt rättigheterna till Hypnotisören och frånsagt sig allt vad gäller möjligheter att påverka innehållet i filmen. Filmen påstår sig baseras på boken men det borde snarare stå att den baserar MYCKET LÖST på boken.
Den svenska demonregissören Lasse Hallström sitter vid rodret men verkar ha somnat.

Paolo Vacirca är den som är ansvarig för manuset och det är han som fritt fått tolka boken och valt vad han anser vara viktigt och vad som ska vara med i filmen. Han har helt sågat sönder boken och tagit delar till höger och vänster och sedan vävt ihop dem till en underlig röra som inte följer någon logik överhuvudtaget. Sen har han valt att helt ta bort nyckelscener i boken och inte tagit med dem i filmen vilket gör att allt blir än konstigare. Detta eftersom dessa scener är en stor del av som för boken framåt och vad som gör att läsaren förstår motivet bakom Lydias kidnappning av hypnotisörens son.

Paolo är en fullständigt okänd manusförfattare förutom att han var delaktig i 2010 års julkalender Hotel Gyllene Knorren. Han kommer nog inte få mer jobb efter arbetet med filmen Hypnotisören.

Persbrandt spelar Hypnotisören och gör som vanligt ett kasst jobb. Teatralisk som fan och gillar att artikulera precis som om han pratar med lomhörda idioter.
Lena Olin spelar hans fru och gör ett uselt arbete också.
Någon okänd luffare spelar Jhona och sen följer ett gäng andra okända och högst mediokra skådespelare.

Eftersom jag läst boken har man en bild av hur de olika karaktärerna ser ut och hur de beter sig. Ingen av filmens skådespelare har lyckats att ta känslan från boken och föra över den till film.
Speciellt besviken på valet av Jhona är jag då personen som spelar honom inte överhuvudtaget passar in på personen som jag byggt upp för mitt inre från boken.

När man då läst boken och sett filmen så blir man jag jävligt arg på hur denna äckliga Paolo klippt och ändrat vilt i historien. Det är nästan som om det inte är boken det handlar om.
Konstant sitter jag och irriterar mig på alla viktiga scener som Paolo tagit bort i filmen. Scener som skulle ha gett filmen en helt annan dimension, djup och tyngd.

En polare här i Holland som pratar en del svenska tittade på filmen tillsammans med mig och han fattade inte handlingen eftersom handlingen aldrig förklaras under filmens gång.

Varför gjorde han så, varför gjorde hon så, hur visste dom det, hur kom dom dit?? Frågorna är många och svaren få.

Filmen har fått ett mycket svalt mottagande i hela Europa. De två största Holländska tidningarna samt Holländska METRO sågade filmen hårt. I England fick den heller inte ett särskilt varmt mottagande. Av den svenska pressen har filmen fått ett varierat mottagande (men svenska recensenter är jävligt kissnödiga). 

 

Merparten har sågat filmen eller gett den ett svagt betyg, mest tvåor har den fått. Men lite här och var finns det ju konstiga människor som gett filmen en fyra eller femma och kallat den ett mästerverk i kriminalar genren. Dessa personer är ju fullständigt mutade eller går konstant på syra eller någon annan hallucinogen drog som förvränger verkligheten.

 

Jag ger Hypnotisören en svag etta.