Hemlock Grove

21.12.2013 19:18

 

Många tisslar och tasslar om serien med Namnet Hemlock Grove där lilla Bill Skarsgård har en av huvudrollerna. En del säger att denna serie är helt fantastisk, andra säger att den är så usel att man får ont i magen av att titta på den.

Hemlock Grove har en massa olika genrer inbakade i varandra. Skräck, mysterium, drama, action, det paranormala (varulvar och liknande).
En amerikansk recensent delade ut ett ganska högt betyg och skrev att serien var en mix av Arkiv X, Twin Peaks och Blair Witch, fast med zigenare och varulvar. När jag läste hans recension blev jag mycket intresserad av att se Hemlock Grove, men det visade sig att jag hade blivit så jävla lurad eftersom serien redan efter bara två avsnitt visade sig vara ett episkt misslyckande av enorma proportioner.

Serien handlar om den underliga och superförmögna familjen Godfrey. Mamman i familjen är ondare än ondast, eller hon ska föreställa detta åtminstone. Men med en underlig fejkad engelsk accent och ett konstant tomt stirrande så blir jag mer trött än rädd.
Sonen Roman spelas av Bill Skarsgård. Han ska porträttera en extremt bortskämd ung man som samtidigt ska uppfattas som stenhård, cool och lite mystisk (någon form av James Dean variant). Men vad de amerikanska regissörerna verkar ha missat (bland annat Eli Roth) är att man blir inte stenhård, cool och lite mystisk bara för att man kedjeröker som en dåre och klär sig som om man var född 50-talet.

Underligheter försiggår hemma hos familjen Godfrey. Underligheter försiggår hos kusinerna Godfrey och underligheter försiggår hos den zigenska familjen Rumancek.
Och underligheter är det enda som sker i de två första avsnitten, underligheter som är ologiska och illa porträtterade av skådespelarna.

Vad är då de stora problemen eller felen som gör att Hemlock Grove är ett episkt misslyckande?
1. Tre okända manusförfattare (ju fler kockar desto sämre soppa) som inte verkar ha något samarbete alls. Jag får känslan av att dessa tre inte har kunnat komma överens och har skrivit tre olika manus av varje avsnitt. Sedan som en kompromiss har Eli Roth varit snäll och tagit ut olika delar ut de tre helt olika manusen och sedan snickrat ihop en berättelse som inte hänger samman överhuvudtaget.

2. Serien har en del mer eller mindre kända skådespelare som kan skådespela om de hade fått rätt roller. Problemet är att alla skådespelarna har fått roller som inte passar dem alls och detta blir ett tydligt problem när man som tittare ser, känner och märker att skådisarna inte är bekväma i sina roller och inte heller kan levererar rollen så som den var tänkt.

3. Serien handlar som jag redan sagt om varulvar, zigenare och annat övernaturligt som fantasin kan trolla fram och det är ju inte fel. Men var finns spänningen? Allt är förutsägbart och rullas upp på ett enda stort smörgåsbord. Det som skulle vara ett mysterium kan enkelt och snabbt lösas av även de mest korkade och ointelligenta personer som tittar på serien.

4. Det tekniska är också ett problem. Underliga val av musik till olika scener som inte matchar varandra. Knasiga val gällande kameratekniker (lite skakig handkamera där, rälskamera där, grodperspektiv där och så vidare) som inte heller fungerar eller känns riktigt rätt för just den scenen. Man har försökt att imitera fotot som fanns i Twin Peaks vilket var helt briljant i den serien, men i Hemlock Grove känns det bara amatöraktigt och billigt.

Vad jag trodde/hoppades kunde vara en ny bra serie om övernaturliga ting visade sig vara enbart en blek kopia av diverse redan kända och bra tv-serier.
Efter bara några avsnitt delar jag ut en svag etta.

 

Vill ni ha mysterium och underliga samt oförklarliga händelser med övernaturliga inslag föreslår jag att ni istället laddar ner Twin Peaks eller säsong ett och två av Arkiv X (det var de bästa säsongerna enligt mitt tycke).