Haywire

22.12.2013 12:37

En actionfilm packad med massa bra och kända skådespelare samt en massa kända men mindre bra skådespelare.
Låt mig börja med listan över kända men mindre bra skådespelare; Michael Angarano, Channing Tatum, Antonio Banderas och Eddie J. Fernandez.
Nu till listan över bra och kända skådespelare; Michael Douglas, Ewan McGregor och Michael Fassbender.

Steven Soderbergh är regissör och manuset står Lem Dobbs för.
Soderbergh är ju en luttrad och duktig regissör och jag tycker det är underligt att han valt att regissera Haywire. Inte heller får han någon hjälp då Dobbs manus är så uselt att det skulle kunna varit skrivet av en våldskåt trettonåring. Dobbs är en ganska misslyckad manusförfattare förutom då han av en slump lyckades skriva manuset till filmen Dark City som faktiskt är jäkligt bra. Troligast är att det faktiskt inte var Dobbs som skrev manuset till Dark City utan någon annan extremt okänd snubbe och sedan köpte Dobbs manuset av honom.

Någonting har verkligen gått Haywire (
ÖVER STYR) när beslutet togs att producera Haywire.
Filmen har kostat 23 miljoner dollar och förmodligen är 70% av kostnaden löner till vissa av de bra och kända skådespelarna. Filmen har floppat, inte hårt, men hårt nog.

Man skulle kunna säga att det är en dålig och billig kopia av The Bourne Identity, minus minnesförlusten och plus en kvinnlig huvudrollsinnehavare.
Mallory Kane är i likhet med Jason Bourne en mördarmaskin och agent/soldat. Hon har svart bälte i alla kampsporter som existerar, bäst av alla i Parkour, gymnast på högsta världsnivå, hon är en mästerskytt som får Ragnar Skanåker att blekna, hon kan hantera alla kända sprängämnen, högsta nivån gällande militär taktik, strategi och spionage. Hon är helt enkelt bättre än alla andra motherfuckers i hela jävla världen.

Denna genre är i princip alltid ganska förutsägbar; Agenten/soldaten blir skickad på ett uppdrag, något går åt helvete och agenten/soldaten får skulden och då vill plötsligt arbetsgivaren ha ihjäl agenten/soldaten. Denna agent/soldat måste nu bevisa sin oskuld och genom att brutalt döda och lemlästa alla som kommer i agenten/soldatens väg uppnår man slutligen målet att bevisa att man är oskyldig. ZZZZZZZ sett det förr flera gånger om. Men om man har ett bra manus med en smart handling så kan man undvika alla dessa tråkiga fällor som ofta denna genre hamnar i, men Haywire, Soderbergh, Dobbs och skådespelarna har totalt misslyckats.

Precis som jag redan skrivit skickas agenten/soldaten (Mallory Kane) ut på uppdrag, något går snett och nu vill hennes uppdragsgivare se henne död. Efter henne skickas de dödligaste agenterna/soldaterna för att eliminera henne. Men som jag tidigare skrev så är Mallory bäst på allt och ingen kan vinna över henne (jo en sak kan man vinna i, skådespeleri). Efter att ha dödat alla de som arbetsgivaren sänt efter henne så är hon uppenbart på ett mycket dåligt humör och hennes grava PMS-värk gör inte saken bättre. Nu är det dags för hämnd och ond bråd död utan dess like. Hon skuttar fram som en kanin på amfetamin och tack vare att hon är bäst i hela världen på Parkour så behöver hon sällan använda trappor eller hissar som vi vanliga dödliga gör. Istället gäller det att springa och hoppa på väggarna, staket, grindar och personer (dock är det ju inte hon som gör ett enda stunts utan det är konstant body doubles som gör dem åt henne). 

Detta innebär faktiskt att dessa body doubles har en större roll än huvudrollsinnehavaren Gina Carano. Ginas roll i filmen är att leverera ett antal repliker, se lite arg men samtidigt dödligt sexig ut och sen när det är gjort då kommer en body double och kör ett tio minuters slagsmål och sen är det dags för Gina att säga ett par meningar, pluta med läpparna och 10 sekunder senare så kommer en ny body double när det är dags för Parkour. Detta upprepas i ungefär 70 minuter och filmen är 93 minuter lång inklusive förtext och eftertext. Då kan man enkelt räkna ut att det har gått åt en otroligt massa body doubles för att göra denna film då den till största del består av scener med Gina som hela fucking tiden behöver en stuntkvinna. Gina är en så usel skådespelare att hon inte ens skulle platsa i Big Brother eller Celebrity Rehab och hon drar ner alla skådisar som medverkar i filmen.

Denna film är helt outhärdlig, fruktansvärt dålig och borde aldrig fått se dagens ljus. Denna film kommer att ge Steven Soderbergh ett jävligt dåligt rykte, eller snarare sagt så har den redan gjort det då han fick en hel del svidande kritik av en mängd amerikanska recensenter.

Jag ger Haywire en kalkon i betyg.