Hansel & Gretel: Witch Hunters

24.12.2013 15:50

De flesta känner nog till Bröderna Grimm. De två tyska språkforskarna som levererade sagor under början och fram till mitten av 1800-talet.
Dessa sagor var en del av deras forskning. De letade efter berättade sagor som vandrat från den enes mun till den andres öra och så vidare. Sedan tolkade de dessa sagor och på så sätt blev det en saga i själva sagan.

Bröderna Grimm är ju hyllade barnboksförfattare. Men det är ju en ren och skär lögn. När man långt senare upptäckte deras sagor så var man tvungen att skriva om dem och ändra innehållet ungefär 100%. Detta eftersom Grimms sagor mycket ofta innehöll mängder av våld och porr.

I dag är ju Grimms sagor för barn rumsrena och faktiskt en aning tråkiga.
Men nu är det ju dags att snacka film och om film som försökt adaptera Grimms sagor eller saga.

2005 kom filmen Brothers Grimm med Matt Damon och Heath Ledger i rollerna som självaste bröderna Grimm. Filmen var ett hopkok av ett tiotal olika sagor. Självklart var filmen otroligt dålig, men av någon outgrundlig anledning gick det trots allt bra när det gäller själva inkomstbringandet.

Så nu 2013 dyker en ny Grimm saga upp på den vita duken.Sagan om Hans och Greta har fått en mer actionpackad tolkning.
Hans och Greta var ju två små barn som lämnades i skogen av sin pappa och som sedan hittade ett hus gjort av godis. I detta hus bodde en elak häxa som tvångsmatade de stackars barnen för att göra dem feta och goda så hon senare kunde ät upp dem. Men tji fick häxan för hon föll på eget trick och åkte in i den varma ugnen och dog.

Hansel & Gretel: Witch Hunters börjar på samma sätt, men efter häxans död får berättelsen en annan tvist. Hans och Greta har nu blivit häxjägare, de åker från stad till stad och dödar häxor helt enkelt. Med underliga pistoler, k-pistar, eldkastare och armborst som kan avfyra hur många pilar i rad som helst. Och som om detta inte var nog så har stackars Hans fått någon form av Diabetes då han blev tvingad att äta massa socker. Han håller på med lite injektioner då och då som går efter en underliga klocka på hans arm som även har ett larm. Jag förmodar att detta är Insulin som jag är tvärsäker på att det inte fanns under den tidsperioden.

Storyn är att en eller flera häxor har kidnappat små barn och planerar något stort så nu måste Hans och Greta klura ut vad det är som planeras och döda den eller de som planerar.
I sagan om Hans och Greta finns inget tidsdatum, men utifrån boken som jag läst och bilderna som jag sett så tror jag att det hela utspelar sig någon gång mellan 13 och 1500-talet.

Jag är ganska säker på att man under denna period inte hade kunskapen att kunna tillverka pistoler, hagelbössor, k-pistar, eldkastare och även en underlig variant av en TASER finns i filmen.

Det är action hela tiden, men dialogen är så fantastiskt hjärndöd att jag tröttnar efter tio minuter. Jeremy Renner spelar Hans och Gemma Arterton spelar Greta. För stackars Renner blir denna film ett stort nerköp för honom. Även Peter Stormare finns med i filmen och spelar stadens efterblivna och elaka sheriff.
Filmen har en förhållandevis låg budget för att vara en Hollywoodproduktion. Enbart 50 miljoner dollar. Men det luktar flopp lång väg. Filmen hade premiär i USA den 25 januari och har hitintills bara spelat in 53 miljoner dollar och det är inte bra alls.

Trist CGI, fruktansvärt manus, tramsiga actionscener, usel dialog och ett evigt flygande på kvastar och viftande med trollspön.

Jag ger denna nytolkning av Hans och Greta
EN seg pepparkaka utan glasyr.