Fast & Furious 6

24.12.2013 15:52

Hade det varit sent 80-tal eller mitten av 90-talet så hade filmen fått en svensk titel på de svenska biograferna, "Snabb & rasande", eller möjligtvis "Fort & Förbannad".
För mig personligen hade just Fast & Furious 6 varit en mer underhållande film om den hade haft någon av de två ovanstående svenska titlarna istället.

I den femte filmen lyckades ju det bilgalna gänget blåsa en elak maffiaboss på typ 100 miljoner dollar och efter det så splittrades gänget och for till olika delar av världen.
Men nu har DEA agenten Hobbs (Dwayne Johnson) lyckats lokalisera Vin Diesel (Dominic Toretto) och hans eviga sidekick Paul Walker (Brian O'Conner) och erbjuder dem inklusive hela deras gäng en full benådning om de hjälper honom att ta fast en ny elaking som heter Shaw och spelas av den mycket trista Luke Evans.

Det enda sättet de kan fånga denna elaka person är genom att köra tuffa bilar i London så snabbt, farligt och respektlöst mot andra förare/fotgängare som det bara går.
Manusförfattaren Chris Morgan har ju tidigare skrivit manus till två av Fast & Furious filmerna och ska även skriva manus till vad som sägs bli den sista filmen i denna urusla följetong. Titeln kommer utan överraskning att heta Fast & Furious 7.

Så nu kör de snabba bilar i London och även på andra platser. Stunts som är så otroligt overkliga att till och med nya Die Hard bleknar i jämförelse gällande extremt överdrivna scener som ingen levande eller död skulle kunna genomföra eller ens vara dum nog att ge sig på att försöka.
Ett praktexempel är scenen där Brian O'Conner och Roman kör sina stentuffa racerbilar med nitro på vad som ser ut att vara en mindre landsväg. Här blåser de fram i cirka 150 km/h och jagande strax bakom dem kommer en pansarvagn som otroligt nog kör ikapp de två racerbilarna. Pansarvagnen försöker nu köra över Romans bil och han i sin tur måste i farten klättra ut genom fönstret och hoppa över till O'Conners bil som utan problem kan matcha den exakta hastigheten som Roman svävar i luften. Sekunden senare kör pansarvagnen över Romans tomma bil och därefter drar O'Conner ifrån pansarvagnen.

Frågan jag ställer mig är hur det nu är möjligt för O'Conner att dra ifrån pansarvagnen när han bara sekunder senare inte hade en chans att köra ifrån den? Man måste nu också ta med i beräkningarna att det nu är två personer i O'Conners bil och då borde faktiskt farten bli en aning långsammare eftersom tyngden ökat avsevärt. Borde detta då inte leda till att den förföljande pansarvagnen enkelt hinner ikapp O'Conners bil?

Jag googlade och hittade att den snabbaste pansarvagnen kan köra i typ 120 km/h men den är inte superrörlig i den hastigheten om man måste svänga.
Ni som lirar World of Tanks har säkert bättre koll på pansarvagnar än vad jag har, men finns det verkligen pansarvagnar som kan köra ikapp racerbilar med nitro?

Dialogen är fullständigt obefintlig och ibland försöker manusförfattaren klämma in ett par scener där Toretto och O'Conner ska spela sårbara men det slutar bara med att jag garvar när dessa två ska spela ödestyngda och porträttera detta med kryptiska oneliners.
Men man kan ju inte förvänta sig mer av denna film som mest handlar om fräcka racerbilar, snygga brudar och lite tekniskt tjafs om vem som har bäst grejer under huven.

Fast & Furious 6 får nöja sig med endast en svag Kenny Bräck i betyg.