Edge of Tomorrow

08.06.2014 11:30
 
När jag så att Doug Liman skulle regissera filmen Edge of Tomorrow så gick alla mina larmklockor igång. Här killen som gjort en bra film under sin gångna karriär, The Bourne Identity. Liman är känd för att vara fantasilös och tråkig och det märker man ju med filmer som Mr. & Mrs. Smith, Jumper och Fair Game. Killen har även gett sig på en del TV-serier som stinker och jag tänker framförallt på remaken av Knight Rider som var en kolossal flopp.
 
Edge of Tomorrow baseras på en japansk novel " All You Need Is Kill" skriven av Hiroshi Sakurazaka. 2009 köpte filmbolaget rättigheterna och började ganska omgående att arbeta med filmen. Att det då har gått nästan fem år tycker man rimligen att Edge of Tomorrow borde vara ett mästerverk, men så är tyvärr inte fallet.
 
Förmodligen kan vi tacka manusförfattarna Jez Butterworth och Christopher McQuarrie för denna förhållandevis dåliga, röriga, ologiska och fantasilösa röra. McQuarrie har skrivit manus till den fantastiska filmen The Usual Suspects, då kan man ju tycka att denna kille har potential, men nej. För sen kommer det skräp som Valkyrie, The Way of the Gun, Jack the Giant Slayer och Jack Reacher. Helt hopplöst!
 
Handling:
Elaka rymdvarelser som får namnet Mimics invaderar vår kära jord och människan är på gränsen till att utrotas. Vi slänger allt vi har mot dessa rymdisar, men inget verkar fungera och allt hopp verkar ute. Då är det några som uppfinner ett militärt exoskelett som ska ge de kämpande trupperna överhanden mot invasionsstyrkorna från rymden. Dessa exoskelett är bestyckade med diverse vapen och gör också att användaren får extra styrka. Nackdelen med dessa speciella "dräkter" är att de är en aning långsamma, det är ju trots allt gjorda av metall.
 
Cage (Tom Cruise) är militärens pr-konsult, han är ansvarig för att komma på fina reklamfilmer och tuffa slogans som kan locka mer kanonmat till slagfältet. Cage som har noll militärutbildning kallas till fronten för att vara med och filma när armén genomför en gigantisk motattack. Givetvis vill ju inte Cage stå på fronten och sprängas i bitar och istället försöker han slingra sig. Detta leder till att General Brigham (Brendan Gleeson) arresterar Cage och tvångsskickar honom till fronten.
 
Väl på slagfältet så stöter Cage på en blåaktig och lysande rymdvarelse som dödar Cage, eller snarare Cage spränger sig själv i luften och på så sätt dödar han också den vidriga varelsen från planeten X. Sekunden senare vaknar Cage upp på den armébas som slutstriden startar från. Det visar sig att när Cage dödade monstret så blev han infekterad av Mimicsens blod och han kan nu manipulera tiden, dock bara en och samma dag.
 
Det tar ett tag innan han fattar vad fan det är som händer och han dör om och om igen och lite senare stöter han på Rita (Emily Blunt) och det visar sig att hon en gång hade samma förmåga som Cage, men blev av med den. Nu måste hon lära Cage hur man slåss och tillsammans ska rädda världen. Till hjälp har den Dr. Carter som är en mikrobiolog och som vet både det ena och det andra om rymdvarelserna. Han menar att alla Mimicsen styrs av en gigantisk hjärna som gömmer sig någonstans och det är nu upp till Cage och Rita att hitta den hjärna och döda den.
När Cage frågar Carter om varför han inte berättar detta för militärledningen så får han svaret att han försökt, men de trodde han var galen.
 
Det är fart och fläkt i Edge of Tomorrow och den ena fräcka actionsekvensen avlöser den andra. Snygga effekter, ett ganska tufft foto, men det blir lite tröttsamt med dessa eviga panoreringar med filmkameran.
 
Vad är det så som är problemet med filmen? I princip allt skulle jag säga.
Flertalet kulturelitister har pratat om hur innovativ filmen är, detta fattar jag inte alls. Hur kan en film som är baserad på en bok som kopierat det mesta inom genren SciFi vara nyskapande?
Det pratas om de fräcka exoskeletten på diverse kultursidor och filmbloggar, men allt jag ser är saker som är hämtade eller blandade från filmer som Alien 1 och 2, Avatar, Elysium, The Matrix: Reloaded, G.I. Joe, Exo-Man med mera med mera. Alla dessa filmer använder sig av olika exoskelett.
 
Vidare skrivs det att det var lite nytänkande att det var en stor hjärna som kontrollerade alla andra Mimics. Nej, det var inte särskilt nytt. I boken Starship Trooper som 1997 blev till en film innehåller varelsen "Brain Bug". Denna hjärna fungerar som en kontrollmekanism över alla andra varelser, så om man dödar hjärnan så slutar de andra elakingarna att fungera.
 
Själva tidsloopen har jag också sett i en mängd andra filmer, men jag tycker ändå att tilltaget fungerar okej i Edge of Tomorrow. Det enda jag inte gillar är hur "fort" Cage lär sig nya saker. Det är ju trots allt bara en dag som återupplevs hela tiden. Till filmens försvar vill jag säga att jag inte vet hur många gånger som Cage dör och upplever samma dag igen eftersom detta inte framgår och kanske är det så att han dör 100 miljoner gånger och på så sätt lär han sig allt.
 
Det skrivs också om filmens humor, men jag tycker bara den är trist och förutsägbar. I en scen mellan Cage och Rita så frågar Cage henne om hon har provat att ha "sex" med någon när hon hade kraften och på så sätt kanske överföra denna kraft. Till svar får Cage att det har hon minsann provat. Följdfrågan blir då om det kanske var så att hon inte försökte tillräckligt många gånger. Tanken är ju här att Cage tänker att han kanske kan överföra sin tidsloop till Rita, bara dom knullar tillräckligt många gånger. Det finns en smärre mängd av denna sorts trista slapstick och den fungerar inte alls för mig.
 
Det jag stör mig mest på är logiken kring hur man ska bekämpa dessa Mimics. 
Vi har Dr Carter som var en erkänd och framstående forskare som lägger fram sin teori och den bara kastas i sjön och man kallar Carter galen och skickar iväg honom att snickra ihop exoskelett istället, befängt. Scenariot är att överlägsna monster från rymden invaderar jorden och vi bygger militära exoskelett för att kriga. Om vi har förmågan att kunna fatta detta borde vi kunna leka med tanken att Carter har rätt. I princip alla filmer inom denna genre är det nästan alltid forskaren eller nörden som kommer på den rätta lösningen, men här ska den förkastas och istället ska det bara pangas och pangas till det inte finns mer att panga på.
 
Allt som allt delar jag ut två exoskelett i betyg. Edge of Tomorrow är ju trots allt fylld med fräsig action.