Captain Phillips

26.12.2013 17:56

Alla som följt nyheterna någorlunda under 2010 till 2013 vet att det varit populärt att kapa lastfartyg som går nära Somalias kust.

Men det hela började redan 2005 men fick inte genomslag på nyheterna. Från 2005 till mitten av 2013 har över 200 skepp blivit kapade eller utsatta för kapningsförsök. Det finns enorma mängder pengar att tjäna på att begära lösen för dessa fartyg och dess besättning. IB-Times har kommit fram till att det kan röra sig om hundratals miljoner dollar som betalats ut i lösensummor till somaliska pirater.

Nu kommer långfilmen Captain Phillips som baseras på en sann händelse. 2009 beger sig Kapten Phillips iväg med sitt lastfartyg längs med Somalias kust och oturligt nog blir det attackerade av pirater och så småningom bordade. Piraterna tar över fartyget och håller Kapten Phillips som gisslan medan de letar igenom fartyget efter den övriga besättningen som Phillips beordrat att gömma sig. Till en början ser allt ut att gå piraternas väg, men Phillips och hans besättning gör det inte lätt för piraterna. Det blir heller inte bättre av att tre stycken amerikanska krigsfartyg kallas till platsen för att hjälpa Phillips och hans besättning.

Filmen har ett ganska makligt tempo som stegvis trappas upp för att kulminera i den stora upplösningen mellan piraterna och de amerikanska soldaterna som kallats till platsen. Det hela känns ganska trovärdigt och det ligger mycket i att det faktiskt är riktiga somalier som spelar de somaliska piraterna. Det är ju skönt att man valt den vägen istället för att försöka fejka personernas ursprung som man gjorde i filmen Black Hawk Down (2001).

Mycket av filmen utspelar sig under däck där det är mörkt, varmt och fuktigt samt även på en liten klaustrofobisk livbåt och detta ska skapa en känsla av instängdhet och panik. Tom Hanks som Kapten Phillips gör ett okej jobb och ser genuint rädd ut när han konfronteras av piraterna. Det finns också ett ganska bra samspel mellan Phillips och piraternas ledare Muse.

Dock finns det ett enormt problem med filmen. Många av besättningsmännen från den riktiga händelsen påstår att mycket av det som händer i filmen är rent nonsens och påhittat och att Phillips inte alls var en hjälte såsom han framställs, utan istället en korkad och okunnig kapten. Flertalet av besättningsmännen håller för närvarande på med en stämning mot bolaget som äger fartyget för att få ut ersättning eftersom de anser att bolaget inte uppfyllt alla säkerhetskrav.

Så frågan är om Phillips verkligen var en hjälte eller ett fegt och okunnigt svin ala kappten Ynkrygg. Oavsett vilket är det ju ganska självklart att historien som berättas är mycket Hollywoodfierad för att kunna attrahera en större publik.

Jag delar ut två somaliska pirater till Captain Phillips.