Bobby Fischer Against the World

22.12.2013 11:50

Schack är ett mycket intressant brädspel sett från ett matematiskt och psykologiskt perspektiv. Men det är ju inte direkt en sport som jag gärna tittat på. Schack är det största brädspelet i världen och spelas av tiotals miljoner människor i princip hela världen. Tydligen var det Indien och Perser som uppfann detta strategiska krigsspel på 500-talet.


För att bli en bra schackspelare krävs en ganska hög intelligens, tålamod, matematikkunnande, taktiskt tänkande och förmågan att tänka många drag framåt. Detta är anledningarna till att jag aldrig blev en schackmästare :)

De flesta människor som idag är mellan 28-100 och inte har ett intresse av schack känner ändå till namnet Bobby Fischer. Många av världens nuvarande bästa schackspelare anser att Bobby Fischer utan tvekan var världens bästa och mest briljanta schackspelare.

I dokumentären Bobby Fischer Against the World får man en unik insikt i hans liv. Från tidigt ungdom, fram till hans död levererar hans vänner, familj, ovänner och journalister en gripande historia om den legendariske Bobby.

Han föddes den 9 mars 1943 i Chicago, Illinois och började redan vid fyra års ålder spela schack. Vid sex års ålder började lille Bobby spela på allvar och skaffade sig en schacktränare. Redan vid femton års ålder besegrade Bobby den dåvarande amerikanske schackmästaren. Efter det var det rena barnleken och han vann den amerikanska årliga schackmästartävlingen hela åtta gånger i rad och blev ett fenomen som reste världen över och spöade skiten ur olika schackmästare. Bobbys dröm var att en dag bli världsmästare och det blev han genom att besegra den ryska mästaren Boris Spasskij i Reykjavik, 1 september 1972. Många anser att detta var startskottet för en schackbom världen över utan dess like. Men det var också startskottet på Boobys förfall i livet.

Filmen är ganska rak och enkel, men samtidigt brlijant. Med hjälp av arkivbilder och film, samt berättandet från alla de som varit nära Bobby får vi en fantastisk inblick i hans liv. Ett mycket tragiskt liv som enbart kretsade kring schack. När man ser filmen förstår man ganska snart att Bobby inte hade alla hästar hemma, detta är något som bekräftas genom att ta upp andra exempel på schackgenier som det slutat illa för. Bobby var ett geni, men hans geni isolerade honom från omvärlden. Han var paranoid och senare i livet var det många som ansåg att han även led av schizofreni. Efter att ha tagit världsmästartiteln 1972 så försvann Bobby mer och mer bort från schackvärlden. Han gick med i galna kristna sekter, skrev galna och antisemitiska texter som han försökte publicera och strax efter 11 septemberattackerna i USA ringde han en radiostation där han uttryckte sin glädje över att någon äntligen hade satt åt USA. Så rätt och slätt visade det sig att Bobby Fischer hade blivit galen.

Jag tyckte filmen var mycket intressant, tragisk och gripande. Jag ger Bobby Fischer Against the World tre starka springare