Äta Sova Dö

21.12.2013 19:37

 

Varför är svensk film ofta så jävla usel och bajsnödig?
Jag tror inte det beror på att svenskfilm generellt sett inte har några monterbudgetar eller att det fattas vettiga manusförfattare/regissörer.

Jag tror helt enkelt att det är universell regel att majoriteten av svensk film ska suga flodhästpung.
Guldbaggegalan är ju den svenska motsvarigheten till den amerikanska Oscarsgalan. Galan existerar för inbördes beundran och för att de mer kända regissörerna/manusförfattarna ska kunna lobba för att få mer filmstöd till sin nästa skitfilm.

Årets Gudlbaggegala var inget undantag och pris efter pris delades ut till den ena skitfilmen efter den andra. Äta sova dö knep de tunga priserna, Bästa film, bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll och bästa manus. Kultureliten hyllade filmen och delade i princip enbart ut fyror och femmor.
Det skrevs spaltmeter om hur fantastisk Äta sova dö var, hur den speglade samtiden och det utanförskap som invandrare har i samhället och framförallt på arbetsmarknaden.
Det talades om det vackra bildspelet, de fyndiga dialogerna och insynen i en arbetares hårda vardag.

Uppenbart var ju allt detta prat en ren och skär lögn, för jag kunde då inte se något av det som dessa kulturelitister såg. Jag förmodar att dessa kulturnissar sitter och letar efter saker som egentligen inte finns och när de inte hittar det som de vill hitta så börjar de istället tolka fritt och dra egna slutsatser om filmens innebörd.

Filmen handlar om tjugoåriga Rasa från Bosnien och hennes pappa och deras vardag. Pappan vill bli sjukskriven för han har problem med ryggen, men det onda västerländska samhällets läkare och Försäkringskassa vill inte sjukskriva pappan eftersom man anser att hans ryggont inte är allt för extremt.

De bor i någon typisk förortshåla någonstans i Skåne och Rasa arbetar på en fabrik där de paketerar olika grönsaker. Arbetarna består till 90% av personer med utländsk härkomst då det är ett typiskt knegar/låglönejobb. Fabriken går inte bra ekonomiskt och ägaren måste sparka en del anställda annars kommer fabriken att gå i konkurs.

Detta är något som kultureliten går igång på, de skriver om hur detta porträtterar dagens giriga företagare som bara tänker på vinster och inte på den stackars arbetaren. Företag som sparkar sina anställda är onda och oförstående för den arbetande människans behov av en skälig lön.

Allvarligt?? ALLA fucking bolag strävar efter att gå med vinst, den största kostnaden ett företag har är löner till sina anställda. Om ett bolag går dåligt så är det alltid de anställda som får gå för att rädda företaget från en eventuell konkurs. Sen finns det givetvis undantag som när stora företag drar in miljardvinster men ändå avskedar folk. Men så är inte fallet med grönsaksfabriken.

Dagens Nyheter och dess kulturskribenter delade ut en stark fyra och hyllade filmen. Vilka äckliga hycklare säger jag då DN ganska nyligen skar ner på antalet anställda bland annat korrekturläsare. Så uppenbarligen är DNs kulturskribenter en aning efterblivna....

Så lilla Rasa får sparken, sist in först ut är ju det som gäller och nu börjar hennes jakt på ett nytt jobb och samtidigt så passar manusförfattaren på att ge Arbetsförmedlingen en känga för att de är så värdelösa. Och här kan jag hålla med, Arbetsförmedlingen är ju inte direkt den bästa vägen att gå om man ska hitta ett nytt jobb, speciellt inte dessa usla arbetscoacher.

Sen finns det lite inslag om hur synd det är om invandrare eftersom de har mycket svårt att hitta jobb och detta eftersom många talar dålig svenska. Detta är också något som kultureliten tagit fasta på och förbannar samhället.

Men här blir jag också full i skratt för att är ett jävla hycklande igen. Kultursnobbarna menar att det borde inte ställas så höga språkkrav inom låglönesektorn för det är ju inte så avancerade jobb. Uppenbarligen har inte dessa kulturnissar arbetat med låglönejobb.
Även en person som arbetar på Mc Donalds måste kunna prata ganska bra svenska för att kunna göra sig förstådd och förstå personen som beställer mat.

Jag är helt säker på att Dagens Nyheter inte skulle anställa en korrekturläsare (låglönejobb och inte särskilt avancerat) som har en låg språk och läsnivå.

Äta sova dö är fylld med klyschor och det är fan inget som de försöker dölja. Dialogen är seg och överteatralisk precis som det sig bör i svensk film.


Jag ger filmen en morot