Alien Covenant

18.06.2017 09:15

Oj, oj, oj, det var evigheter sedan jag skrev något!

Men nu är jag full av vrede och det är den bästa tidpunkten för att skriva en bra recension.

Regissör: Ridley Scott

Manus: Dan O´Bannon, Ronald Shussett, Jack Paglen, Michael Green, John Logan, Dante Harper.

Budgett: Enbart filmkostnader ca 100 miljoner dolar, sen tillkommer ytterligare ca 20-50 miljoner för marknadsföring.

Jag är ett STORT fan av Aliens, dock inte alla. Alien från 1979 och Aliens från 1986 är stora mästervek. Sen kom skampålen fram i Alien 3 och Alien vs Predator. Det finns en underhållande film mellan 3an och A vs P, nämligen Alien Resurrection. Filmen är väldigt B, men med glimten i ögat och en del humor så kunde man köpa det.

Efter det var det tyst i många år och så plötsligt kom en prequel, Prometheus! Shit vad den sög flodhästballe. Utifrån filmbolagets förväntningar var filmen en flopp och fick massiv kriktik från tittare och recensenter. Domen var att Prometheus var fullständigt ologisk och att besättningens smarta forskare var fullständigt korkade.

Alla denna kritik har Ridley Scott vägrat att ta till sig, och "uppföljaren" Alien Covenant är ett fullständigt haveri som förstör all mystik kring alla Xenomorph (de olika aliensarna) och fullständigt fuckar upp fortsatta möjligheter för andra fimer om Alien. Såvida man inte skiter fullständigt i Ridley och skapar ett nytt universum för Alien.

Plot: Låt oss förnekla själva storyn och sen komma till alla spoilers och varför filmen är OTROLIGT usel! 

Vi har rymdskeppet Covenant, vars uppgift är att transportera mängder av kolonister till en planet som ligger på andra sidan om vår galax. Ett ganska enkelt uppdrag kan tyckas, men NÄ. På vägen ditt upptäcker de en ny planet som vid en första blick från färddatorn verkar vara bra. Men? Uppdraget är ju att åka till den bestämda planeten, inte att mellanlanda på en okänd planet för att fika. Nu börjar en LÅNG resa av fullständig idioti och ologiska handlingar.

Spoilers och analys: Nu kommer jag att spoila hela SKITEN och bryta ner innehållet och förklara varför denna film gör mig illamående och rent av mordisk.

Karaktärer: Filmens karaktärer och samspelet mellan dem är lika intressant och underhållande som att sitta och titta på ett tomt kylskåp. Finns noll innehåll, noll djup och noll mening med karaktärerna. Enda anledningen till att de finns är att de ska dö på olika blodiga sätt. När de väl dör så bryr jag mig inte ett skit, eftersom det inte finns något att bry sig om. 

Ridley Scott tänkte att det är ju för fan 2017 och vi har ju Youtube och där lägger vi upp mängder av material om filmen innan premiären. Det är nämligen där vi tittare ska börja vår resa, men innehållet på youtube är lika tomt och intetsägande som i själva filmen. 

 

Skeppets besättning: Besättningen är fylld av smarta forskare, men trots detta är de helt efterblivna. 

Nu har vi landat på den mystiska planeten och skeppets dator är lite ambivalent. Det är inte helt säkert att luften är okej, det är inte helt säkert om det finns farliga bakterier eller andra organismer på planeten. Låt oss lasta bilen och göra en liten utflykt. 

Oj, en grotta, vad spännande! Jävlar vad det är fuktigt här inne, visiret immar och jag ser dåligt, vad ska jag göra? Datorn är osäker på om allt är okej. Äh, WTF, YOLO, vi tar av oss hjälmarna så vi kan se. OOOOJ! titta på alla skumma små ägg som ligger överallt. Jag har en idé! Vi ska inte vara försiktiga, utan vi ska hoppa och dansa så äggen går sönder!

WOOOOOW! Kolla på alla sporer som nu flygger runt efter att vi kutta äggen. Hmmm, undrar om dessa sporer är Farliga? Kanske borde vi sätta på oss våra hjälmar? För sent, ATTANS, den flög in i min mun! Skit samma, nu drar vi tillbaka till skeppet. Satan vad jag känner mig konstig, mår fan skitdåligt och det gör ont som fan i hela kroppen. Undrar om det kan ha med sporerna att göra? Äh, WTF, YOLO, det är nog bara som jag inbillar mig. Jag struntar i att berätta för mina kollegor att jag mår piss och kanke bär på ett dödligt virus eller något annat farligt shit.

Genre: Filmens genre är Sci-fi, skräck och rysare, men det är helt fel. Filmen är mer en horror trope med kraftiga inslag av splatter. Det skulle lika gärna kunna vara Fredagen den 13, i rymden. Besättningen slaktas en efter så att blod och kroppsdelar far åt alla håll. Jag hade tyckt det var undehållande om jag tittat på Evil Dead eller Bad Taste, men nu är det ju Alien jag kollar på.

Michael Fasbender: Han spelar TVÅ karaktärer, Androiderna David och Walter, de ser i princip likadana ut (finns små skilnader), men de har helt olika personligheter och låter inte på samma sätt. Davids personlighet har psykopatiska och ondskefulla drag. Fassbender spelar jävligt bra och det är han som lyfter filmen, men varför i helvete handlar hela filmen om honom? Filmen borde istälet för Alien Covenant ha hetat "Alien Fassbender" eller "Fassbender is David with some Aliens"

Flashback till Prometheus: Lite då och då får vi en inblick i vad som skett efter att David (Fassbender) och Elizabeth (Noomi) åkte till rymdfararnas (The Space Jockeys) hemplanet. Rymdfararna träffar vi kort på i första Alien, det är den fossiliserade humanoida varelsen som sitter i en rymdstol. Dessa "Space Jockeys får man veta mer om när man läser böckerna om Alien. Där framgår det att Xenomorphs och Space Jockeys krigat i tusentals år.

Ok, vi fräshar upp minnet. I Prometheus blir ju David helt galen och vill döda alla och Elizabeth lyckas oskadliggöra honom. Sen i slutet får man se hur de åker till rymdfararnas planet och hur Elizabeth lagar honom och han lovar att inte göra henne illa "zzzzzzzzz".

De kommer till planeten och det visar sig att denna extremt högteknologiska ras bor i en enda lite stad utan något som helst försvar eller teknik som kan upptäcka att ett skepp är på väg dit. David har dödat Elizabeth (oväntat zzzzz), byggt en atombomb med det gråa slimet, ni vet det som dödade Space Jockeyn i Prometheus. Sen droppar han bomben och BOOOOM alla Space Jockeys är nu döda och David åker iväg med skeppet. WTF?!?!?!?!?!?!

Mystiken med Xenomorphs och tidslinjen: Ända sedan första filmen och sedan jag började läsa böckerna har passionen varit mystiken kring Xenomorphs (de olika aliens, facehuggers, chestbursters, warriors, queen med mera). Var kommer de ifrån? Vad är deras funktion? Finns det bara en drottning? Finns det någon kung? Är det en egen ras som utvecklats från en lägre form? Är de genetiskt tillverkade av Space Jockeys och sen gick allt snett? Allt detta är kärnan i Aliens universum, i sagan, i mytologin och detta är vad som gör utvecklingen av filmerna intressanta. Men nu kan vi ta och skita i allt detta, eftersom Ridley har förstört mystiken, mytologin och tidslinjen.

Som jag sa tidigare så lyfter böckerna och andra fan teorier på nätet fram kriget mellan Xenomorphs och Space Jockeys. Detta krig har enligt böckerna pågått (It seems they have been fightning for millenia). Nu kommer FETE SPOILER: I Alien the Coventant får vi helt plötsligt reda på att det är David (Fassbender) som har tillverkat alla aliens, inte alla kanske. Men kontentan är att han gentetiskt utvecklade de första raserna (facehuggers, chestbursters) och nu två nya raser som vi inte sett tidigare (mini facehugger och the protomorph). WTF, WTF, WTF, WTF!!!!!!!!!!!!

Ridley, inser du att du har våldfört dig på mytologin, nu är hela kärnan bortkastad och helt ointressant. Tidslinjen är helt fucked up och satt ur spel, eftersom allt som varit i böckerna om kriget mellan Xenomorpsh och Space Jockeys då inte skulle ha existerat. Eller kanske är det så att fucking Fassbender is David with some aliens byggde en jävla tidsmaskin på skeppet till Space Jockeysarna planet, åkte tillbaka i tiden och sen tillverkade aliens. Allt verkar ju möjligt nu.

Mottagande: Filmen är i nuläget ingen succé, den har inte ens spelat in produktionskostnaderna. Majoriteten av kritiker har gett bettyg mellan 1 och 3. Det finns dock undantag, några få har gett filmen 4 i betyg och på siten Rotten tomatoes är filmen graderad till Fresh 71%, vilket är väldigt högt. För mig är det obegripligt att den kan få en så hög rating.

Må hända att de som gillar filmen fullständigt bortser från all skit som händer och uppdagas. Kanske är det så att majoriteten av tittare som röstat på Rotten tomatoes inte har en aning om vad alien egentligen är och kanske är det deras första första film som de sett i denna franchise.

Om jag hade skalat bort allt som var korkat och allt som var "fel" så hade det varit kvar ungefär 20% av filmens helhet. Kanske skull då filmen kunna få ett bättre mottangande. Det är snyggt filmat, musiken är bra, Fassbender är jävligt bra, men sen är resten TOTAL SKIT.

Gillar ni fullständigt efterblina och ologiska splatterfilmer men som handlar om Fassbender och Aliens, då är denna film kanske för er. Men om ni vill hålla er kvar i mystiken kring Xenomorphs, vill se en film som utvecklar universumets innehåll, har ett djup, då gör ni bäst i att hålla er långt borta från denna skit.

Betyget landar på 1,5 Fassbendrar with some aliens and other fucked up shit!!!!