Agents of S.H.I.E.L.D

22.12.2013 19:52

Detta är en serie som det knåpats med en hel del under en längre period.
Skaparna av serien är Joss Whedon, hans yngre bror Jed Whedon och Maurissa Tancharoen.

Joss Whedon är ju en gammal lirare och har skrivit en hel del avsnitt till populära tv-serier och filmer som Roseanne, Buffy, Toy Story, Alien, FireFly med mera.
Jed Whedon är lillebror till Joss och är ganska okänd. Han arbetade lite med Dollhouse som får anses som en mindre flopp och sen skrev han några episoder till serien Spartacus.
Maurissa Tancharoen har jag ingen aning om vem det är, men hon har också arbetat med Dollhouse samt skrivit ett avsnitt till serien Spartacus.

Agents of S.H.I.E.L.D. är en hemlig sammansättning av människor som arbetar för regeringen. Deras uppdrag är att skydda jorden från allt elakt.
Gruppen skapades efter det att Avengers filmen slutade och i tv-serien kallas striden som Avengers utkämpade mot Loki och hans anhang "The Battle of New York" (lite töntigt tycker jag då denna fras upprepas ganska ofta).

I filmen Avengers så blir karaktären Phil Coulson (Clark Gregg) dödad av Loki. Fel, det var bara en manöver för att motivera grabbarna och tjejen i Avengers så de skulle bli arga och slåss bättre, eller? Uppenbarligen överlevde Phil Coulson och han är nu tillbaka på jobbet och är ansvarig för S.H.I.E.L.D.. Han ska nu samla ihop ett team och bekämpa ondskan. Denna ondska kan vara inhemsk, utländsk :)eller komma från rymden eller diverse dimensioner.

Clark Gregg är den person som serien lutar sig på. Han var uppskattad av fansen till Avengers och gör återigen en solid insats i denna nya tv-serie. Det är han som är rolig och det är han som gör galna saker. Problemet är bara det att det är sällan som en person kan bära en hel tv-serie själv.
Övriga skådisarna är ganska mediokra och vissa är bara jävligt irriterande och jobbiga.

Produktionen är ett samarbete mellan Marvel Television och ABC Studios. Jag känner att detta samarbete inte varit det bästa och att de båda teamen har velat olika saker och detta har lett till dåliga kompromisser som sänker serien.

Det hela börjar ganska bra. En agent som bryter sig in i en lägenhet på jakt efter något och sen lite slagsmål. Efter den scenen blir det en explosion i en byggnad och en mystisk "hjälte" som räddar en kvinna genom att klättra upp för väggen ta sig in i den brinnande byggnaden och sedan hoppa ut genom ett fönster flera meter upp.
Efter detta dyker då S.H.I.E.L.D. upp. De måste ta reda på vem denna mystiska man är och vilka intentioner han har. Är han en ond superskurk eller en god superhjälte?

Sen får man en kort presentation av själva gänget bakom S.H.I.E.L.D.
En ung tjej som är mikrobiolog eller något liknande (jävligt jobbig).
En ung brittisk kille som är någon sorts tekniker och snubben som bygger massa tekniska saker (jävligt jobbig).
Sedan tillkommer en ung tjej till som är datanörden och superhacker (jävligt jobbig).
Agenten som vi får se i början joinar teamet och är tydligen en vandrande mördarmaskin ala Jason Bourne (jävligt dryg).
En asiatisk brud som flyger flygplan och slåss.

Jag hade höga förväntningar på denna serie, men efter att sett första avsnittet känner jag mig en aning lurad.
Vi snackar ju för fan Marvel Television. De har multum med pengar och då borde de kunna satsa lite mer på att göra serien lite snyggare och tuffare.
Jag har tröttnat på filmer och serier som handlar om vapen från rymden eller andra dimensioner som ser ut att komma direkt från Toys Are Us. Plast, plast och mera plast.

Serien börjar ganska bra men efter ungefär 20 minuter så börjar den dala. Allt för många ostiga referenser till filmer som Spindelmannen som inte är särskilt roliga.
Sen hela biten med att vi väljer vårt öde själva. Man behöver inte vara ond om man inte vill, man kan faktiskt vara god trots att man gjort onda saker.
All detta skitsnack är så riktat till att vi ska tycka synd om de som har det lite tufft i vardagen och som sen väljer att göra dåliga saker.

Ord som jag börjar tänka på efter att ha tittat på några avsnitt är; tröttsamt, fumligt, förutsägbart och irriterande. Efter detta kan jag inte se hur serien ska kunna överleva en första säsong såvida det inte sker ett mirakel. Visst, serien har en okej tittarbas, men den består inte av hardcore marvelfans. Istället är basen nyfrälsta trettonåringar som fick kåtslag när de såg Avengers och Iron Man 3. Denna tittarskara kanske kan ta serien till en andra säsong, men jag är tveksam.

Stackars Clark Gregg som spelar Phil Coulson gör allt i sin makt för att lyfta serien, men vad fan hjälper det när övriga deltagare är lika upplyftande som ett tomt kylskåp.
Det hjälper heller inte att man slänger in Samuel L. Jackson (Nick Fury) som ett litet Kinderägg för att överraska fansen. 
Nej detta är sorgligt och jävligt trist :(