Mat på biografen

05.04.2014 20:27

Ska man få äta mat inne i biosalongen och är det okej att ta med sig eget godis eller mat?

Fiffs Filmtajm tog för ett tag sedan upp ett stort problem, nämligen baconchips (https://www.fiffisfilmtajm.se/baconchipsupproret/). Det är förhållandevis accepterat att man sitter och sörplar lite på en läsk, smackar på en karamell och knaprar lite lätt på chips, så länge det inte är allt för högljutt.
 
Vad har då hänt som fått filmälskare att svära, spotta och skrika åt SF? Jo man har börjat sälja baconchips! Dessa tjocka, friterade grissvålar låter något fruktansvärt när de konsumeras, nästan som en jävla stenkross. SF verkar ha fått en järnblödning eftersom meningen med att gå på bio är att få en upplevelse och inte ett konstant knaprande i örat. Dessutom luktar dessa baconchips som fan och sätter sig i ens kläder och odören av grisfett vägrar att ge med sig även efter tvättning. Det här med mat på biografen är en amerikansk trend som har börjat sprida sig i Europa, som en våldsam brand sprider det sig från biograf till biograf. 
 
Jag är ju boende i Holland och hit har mattrenden också nått. Det säljs nachos med smält ost, korv med bröd, minipizza, ölkorv och smörgåsar bland det vanliga godiset. Vem fan vill hamna bredvid killen eller tjejen som sitter med en jävla nachotallrik? Hur i helvete ska man kunna höra vad som sägs när personen framför, bakom eller bredvid sitter och knaprar på stora majsnachos? Är det så man ska avnjuta en film? Om mattrenden på bio fortsätter att expandera på svenska biografer så tror jag faktiskt att antalet besökare kommer att sjunka. Kanske inte tillräckligt för att SF ska fatta, risken är att de tolkar en sådan minskning med att de behöver ett större utbud av mat. Biografen är en plats där man tittar på film, inte en jävla restaurang. SF gör om, gör rätt! 
 
Att köpa godis och läsk på bion är hutlöst dyrt och det bidrar förstås till att besökare vill ta med sitt eget godis och sin egen läsk som är inhandlad på ICA till ett betydligt lägre pris. Då är det en del som undrar om det är "lagligt" att ta med sig godis in på bion som inte är köpt på biografen. Ja det är helt lagligt, dock är det så att biografen är ett privat etablissemang och därför kan de sätta egna regler så som att det inte är okej att ta med eget godis och att de kan neka dig att komma in i salongen om du kommer lallande med en påse chips och en läsk från ICA.
Jag har hört flera fall där besökare blivit beordrade att slänga sitt eget godis annars blir de inte insläppta i salongen. Framförallt verkar det som om Filmstaden Sergel på Hötorget i Stockholm är jävligt strikta, så akta er för den biografen om ni har med er godis utifrån. Även i Holland är de galet hårda och har personal som smyger runt i salongen och spanar efter folk som bryter mot godisregeln.
 
Kontentan av det hela är att vi inte vill ha traditionell matförsäljning på bion. Vill folk äta en tacotallrik eller en hamburgare så får det göra det på en restaurang och inte på bion. Så är det bara!